Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Darbeyi Araştırma Komisyonu eski genelkurmay başkanlarını dinleyecek

        TBMM 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, ekim ayında dinleyeceği isimleri belirledi. Komisyona, eski Genelkurmay Başkanları çağrılacak. Komisyona, darbe gecesinin kritik ismi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Beni Bahçeli’ye sorun” dediği öne sürülen dönemin 1. Ordu Komutanı ve Genelkurmay 2. Başkanı Ümit Dündar, Türkiye’ye darbeyi haber verdiği öne sürülen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanı Aleksandr Dugin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Darbeyi eniştemden öğrendim” dediği eniştesi Ziya İlgen de davet edilecek.

        GÖRÜŞMELER BAŞLADI

        TBMM 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, dünkü toplantısında ekim mesaisinde dinlenecek isimleri belirledi. Komisyon Başkanı Reşat Petek, komisyonun ilk olarak Mustafa Önsel (Emekli Jandarma Kurmay AlbayYazar), Prof. Dr. Şafak Ertan (Polis Akademisi Başkan Yardımcısı), Prof. Dr. Mustafa Öztürk (Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi) ve Şahin Tin’i (AK Parti Denizli Milletvekili) dinleyeceğini duyurdu. Petek, bu isimlerin dün komisyon toplantısında hazır bulunduğunu açıkladı. Komisyonda, darbe gecesi Erdoğan’ın Marmaris’ten İstanbul’a güvenle uçmasında etkili olan ve “Sana nasıl güveneyim?” diye sorduğunda “Beni Bahçeli’ye sorun” karşılığını verdiği öne sürülen dönemin 1. Ordu Komutanı ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar da dinlenecek. Komisyona, Cumhurbaşkanı’nın “Darbeyi, eniştemden öğrendim” dediği enişte Ziya İlgen de çağrılacak.

        O SÖZLER SORULACAK

        Darbeden bir gün önce Ankara’da önemli temaslar yapan ve darbe konusunda hükümeti uyardığı ileri sürülen Putin’in danışmanı Dugin de komisyona davet edilecek. Davet, diplomatik yollardan yapılacak. Dugin’e, “Darbeyi Amerikancı kuvvetler yaptı” yönündeki sözlerinin arkasındaki istihbarat bilgileri sorulacak. Komisyon, eski CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler’e “CHP ile Cemaat ittifak yaptı” açıklamasının gerekçesi sorulacak. Gülen ile bağlantılı olduğu öne sürülen DSP’li eski bakan Tayyibe Gülek de komisyona çağrılacak.

        İŞTE TAKVİM

        18 EKIM

        Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar

        Eski İçişleri Bakanı Efkan Âlâ

        Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar

        Gazeteci Fehmi Koru

        Prof. Dr. Ahmet Akgündüz

        19 EKIM

        Emekli Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök

        Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin

        Prof. Dr. Nevzat Tarhan

        Eski milletvekili Birgül Ayman Güler

        Gazeteci Nevzat Bayhan

        20 EKIM

        Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt

        Yazar Yavuz Çobanoğlu/ Tunceli Üniversitesi

        Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ekrem Keleş

        Yazar-gazeteci Yavuz Selim Demirağ

        Eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu

        25 EKIM

        Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ

        Şehir Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükara

        Gazeteci Nedim Şener

        Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak

        Eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar

        26 EKIM

        Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner

        Gazeteci Hüseyin Gülerce

        Putin’in danışmanı Aleksandr Dugin

        Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan

        İlahiyatçı (mezhepler tarihi) Prof. Dr. Sönmez Kutlu

        Eski bakan Tayyibe Gülek

        27 EKIM

        Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen n Eski MİT Müsteşarı Emre Taner

        Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Fikret Acar

        Zonguldak Emniyet Müdürü Osman Ak

        ‘CİZVİT-ESCOBAR YÖNTEMİ’

        15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na bilgi veren Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, FETÖ’nün cizvit tarikatını ve Escobar’ın (uyuşturucu baronu) mali yöntemlerini esas alarak çalıştığını söyledi. Örgütün vazgeçmediğini ve mali alanda bir darbe girişimi olabileceğini ifade eden Çomaklı, Polis Akademisi’nin mahzeninde buldukları bir belgede örgütün teşkilat yapısına ilişkin kriptolara ulaştıklarını açıkladı. Bu belgenin çok önemli olduğunu ve belgede ikinci FETÖ’nün kim olduğunun görüldüğünü vurgulayan Çomaklı, can güvenliği sorunu ve çok gizli belge olması nedeniyle komisyonun bu evrakı resmi olarak istemesi durumunda ancak gönderebileceklerini kaydetti.

        ‘MENZİL CEMAATİ TALEPKÂR’

        KOMİSYONDA konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi Prof. Mustafa Öztürk, FETÖ’den boşalan yere diğer tarikat ve cemaatlerin heveslendiğini söyledi. Öztürk, “Bu dini yapıların devlet tarafından denetlenmesi, faaliyet alanlarının belirlenmesi gerekir. Bu kadar özgürlüğün cemaatler için lüks olduğunu düşünüyorum. Şu anda başka yapılar da o boşluğu doldurmanın hevesi içinde. Menzil cemaatinin bu konuda çok talepkâr olduğunu biliyorum. Nurculuğun diğer kolları da hevesli” dedi.

        Saliha Çolak / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ