Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Muhalefetin gündemi başkanlık sistemi! Grup toplantılarında bu hafta (25 Ekim 2016)

        Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerden üçü grup toplantılarını gerçekleştirdi. Toplantılarda son dönemde sıkça tartışılan "başkanlık sistemi" öne çıktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "15 Temmuz'da kurşunlara hedef olan şehitlerimize ve gazilerimize ihanettir ve ayıptır. Şehit Astsubay Ömer Halisdemir, Recep Tayyip Erdoğan başkan olsun diye şehit olmadı" dedi. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Türk toplumunu ihtiyacı başkanlık değildir. Hala toplumun çoğunluğu başkanlığa onay vermiyor" ifadelerini kullandı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, "Fiili başkanlık uygulaması Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetim ve idare sistemine, Cumhuriyet'in miras ve mesajlarına tamamen aykırıdır. Sırf millet seçti bahanesiyle fiili başkanlığa kılıf aranması, mazeret uydurulması boş ve beyhude bir çabadır" diye konuştu.

        MHP, HDP ve CHP liderleri Meclis'te gruplarına hitap ederken, başkanlık sistemine ilişkin önemli mesajlar verdi.

        BAHÇELİ: MECLİS'TE DE, REFERANDUMDA DA AYNI CEVABI VERECEĞİZ

        İlk olarak grubuna hitap eden Bahçeli, tartışmalara "son noktayı" koyarken, "Biz devletin tıkandığını, sistemini kilitlendiğini, anayasanın askıya alındığını söylüyoruz. Mevcut filli durumla hukukun uyuşmadığını, devletin ve milletin geleceğinde tedavisi belki de imkansız yaralar açacağını ısrarla ifade ediyoruz" dedi.

        Bahçeli, AKP'nin getireceği öneriye Meclis'te verecekleri cevapla, olası bir referandumda verecekleri cevabın aynı olacağını vurgularken şu ifadeleri kullandı:

        "Kim ne söylerse söylesin, fiilen devlet idaresi hukukun üstünlüğüyle çelişmektedir. Biz fermanla ülke yönetilmesini geride bıraktık. Aksi mümkün olmadıkça, her devlet ve siyaset adamının görev, yetki ve sorumluluk alanlarının kapsam ve sınırı hukukla belirlenmiş, buna göre tayin edilmiştir. Cumhurbaşkanlığı makamının tarafsızlığını, toplumun her kesimine eşit uzaklığını ihlal etmesi devlette anarşi ve kaosu tetikleyecektir. Türkiye'nin kurşun gibi ağır bir ortamdan geçtiği şu zaman sürecinde, muhataplarımızı hukuka uymaya, anayasaya bağlı kalmaya çağırmamız kadar meşru bir şey de olmayacaktır. Bu itibarla fiili başkanlık uygulaması Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetim ve idare sistemine, Cumhuriyet'in miras ve mesajlarına tamamen aykırıdır. Sırf millet seçti bahanesiyle fiili başkanlığa kılıf aranması, mazeret uydurulması boş ve beyhude bir çabadır."

        YÜKSEKDAĞ: TOPLUM BAŞKANLIĞA ONAY VERMİYOR

        HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da AKP'nin 15 Temmuz darbe girişimini fırsata çevirdiğini vurgulayarak, "Krizin kaosun bölgesel savaş tehlikesinin ortasında siyasi iktidarın derdi tasası yok başkanlık oylaması gündemi oluyor" dedi.

        Türkiye'nin istikrar ve barışa ihtiyacı olduğunu söyleyen Figen Yüksekdağ şunları söyledi:

        "Onlar kendi otoritelerini yeniden kurmak için başkanlık etrafından dört dolanıyorlar. Bizler mecbur değiliz. Türk toplumunu ihtiyacı başkanlık değildir. Hala toplumun çoğunluğu başkanlığa onay vermiyor. 'Yok' diyorlar 'İlla başkanlığa onay vereceksiniz'. Emin olun başkanlığı aldıklarında, 400 milletvekilini aldıklarında istedikleri desteği aldıklarında da durmayacaklar. Yine muhalefetleri tek hizaya dizmeye devam edecekler."

        KILIÇDAROĞLU: ŞEHİTLERE İHANETTİR

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da başkanlık sistemine karşı olduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

        "Başbakan Binali Yıldırım diyor ki 'Başkanlığın kapısı 15 Temmuz gecesi açılmıştır'. Böylece darbe gecesi Sayın Cumhurbaşkanı'nın 'Bu bize Allah'ın bir lütfu, sonu iyi olacak' derken, neyi kast ettiğini Başbakan açıklamış oluyor. Bu söz, 15 Temmuz'da kurşunlara hedef olan şehitlerimize ve gazilerimize ihanettir ve ayıptır. Şehit Astsubay Ömer Halisdemir, Recep Tayyip Erdoğan başkan olsun diye şehit olmadı. Darbeyi fırsat bilip 'Ben nasıl koltuğumu sağlamlaştırırım, nasıl her şey bana bağlanır' arayışına girdi. Bu arayışa 1940'lı yıllarda Hitler de girmişti. Avrupa'yı kana buladı. Bu sevdadan vazgeç kardeşim. Senin başkan olma gibi bir niyetinin olmaması gerekir bu ülkeye ve bu cumhuriyete saygı duyuyorsan."

        Başkanlık sistemi üzerinden MHP lideri Devlet Bahçeli'ye seslenen Kılıçdaroğlu, "Sayın Bahçeli'den istirhamım. Biz gel bu kişiyi kral yapalım ve serbest bırakalım. Ne istiyorsa yapsın. Bir televizyon kanalı da bağlayalım. Sen de kurtul biz de kurtulalım" diye konuştu.

        HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ