Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa için ‘ortak metin’ sistemin adı ‘cumhurbaşkanlığı’

        Başbakan Binali Yıldırım ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında “Makul” değerlendirmesini yapan Bahçeli’nin açıklamalarının ardından, Anayasa değişikliği paketinin takvimi hızlandı. MHP ile yapılacak görüşmeler çerçevesinde “siyasi mutabakat” da sağlanabilirse imzaların haftaya tamamlanacağı ve değişikliğin AK Parti ve MHP’nin ortak metni olarak TBMM Başkanlığı’na sunulacağı belirtildi.

        METİN HAFTAYA

        MHP kaynakları, AK Parti tarafından metnin hafta başında kendilerine ulaştırılmasını bekliyor. AK Parti söz konusu metni ya özel kalemler aracılığıyla iletecek ya da yeni bir görüşme olacak. Ardından MHP, değerlendirmesini AK Parti’ye iletecek.

        AK Parti kulislerinde, anlaşma kesinleştikten sonra Anayasa değişikliği teklifinin “ortak imza” ile verilmesi yönünde beklentiler dile getiriliyor. Bu doğrultuda da metnin gelecek hafta sonuna kadar imzalanıp Meclis Başkanlığı’na sunulması öngörülüyor. Ayrıntılar netleşirse, Anayasa teklifinin komisyon görüşmeleri, genel kurulda bütçe maratonu devam ederken tamamlanacak. Ocak ayında da paket TBMM Genel Kurulu’na gelebilecek.

        CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ

        AK Parti kaynakları, Yıldırım- Bahçeli görüşmesinin ardından Anayasa teklifinin MHP’nin hassasiyetlerini dikkate alacak bir sistem öngörecek biçimde hazırlanacağına işaret ediyor.

        Sistemin adının “cumhurbaşkanlığı” olacağı, böylece başkanlık sistemine karşı olan Bahçeli’nin tabanına karşı elinin güçlendirileceği belirtiliyor. Güçlü parlamenter sistem isteyen MHP Lideri’nin hassasiyetleri dikkate alınarak parlamentonun denetim açısından güçlendirilmesi planlanıyor.

        Anayasa’nın ilk 4 maddesine dokunulmaması, üniter yapının ve rejimin korunması da Bahçeli’ye verilen sözler arasında.

        HER DURUMDA REFERANDUM

        Meclis’te 367 ile kabul edilse bile paket referanduma götürülecek. Böylece paket, Bahçeli’nin istediği gibi halkın onayına sunulacak. AK Parti kaynakları, geçiş döneminde ya mevcut Cumhurbaşkanı’nın göreve devam etmesi ya da referandumdan sonra Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinin yenilenmesi formüllerinin masada olduğunu bildiriyor.

        Bu formüllerin ilki, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2019’a kadar görevine devam etmesi. Daha sonra da 5’şer yıllığına iki defa seçilme imkânı gündeme gelebilecek. Seçim yenilenirse bu kez hem Cumhurbaşkanı hem de yeni sisteme göre milletvekili genel seçimleri yapılacak. Hükümet Meclis içinden değil, Meclis dışından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

        Saliha ÇOLAK/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ