Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde CHP'den Cumhuriyet protestosu

        İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarına yönelik soruşturma CHP'li Meclis üyeleri tarafından protesto edildi.

        İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı toplantısının 2. birleşimi İBB'nin Saraçhane'deki binasında gerçekleşti. Meclis'te İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban, basın özgürlüğüyle ilgili gündem dışı konuşma yaptı. Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini ve bu zor günlerin bir an önce geride kalması için insanların dua ettiğini dile getiren Çoban, ülkenin 15 Temmuz'da hain bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını ve şehitlerin olduğunu hatırlattı.

        Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yapılan saldırıyı tekrar kınayan Çoban, Meclis'e bu ülkenin seçilmiş tüm partileriyle beraber sahip çıkılacağını söyledi. Çoban, CHP'nin bu çizgide devam edeceğini ifade ederek, özellikle TBMM'nin bu ülkenin Kurtuluş Savaşı veren temel kurumların başında geldiğini bildiklerini ve bu anlayışla mücadelelerine devam edeceklerini kaydetti.

        CHP MECLİS ÜYELERİ SLOGAN ATTI

        Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL'in sürekli uzatıldığını aktaran Çoban, "Türkiye'de basın özgürlüğü demokrasinin temel ilkelerinden birisi. Basın özgürlüğü olmadan demokrasiden bahsetmek söz konusu değil. Basın özgürlüğü dediğimiz zaman, hep yandaş basın olmaz. Hep sizi övenler olmaz. Eleştiri de, muhalefet de, yanlışı gösteren de olacak. Yanlış gösterilecek ki, yanlıştan dönüp doğruyu bulalım. Bu çerçevede Cumhuriyet gazetesine yapılan son dönemdeki operasyonu da gerçek anlamda, haksız, hukuksuz, bu ülkenin basın özgürlüğüne, demokrasisine ve bu ülkenin geleceğine yapılmış, son derece yanlış bir operasyon olarak buluyoruz." diye konuştu.

        "Cumhuriyet gazetesi hep mi mağdur olacak" diyen Çoban, gazetenin, 12 Eylül askeri darbesinde, Ergenekon Davası'nda ve bu dönemde ilan edilen OHAL'de de mağdur olduğunu savundu. Çoban, "Bu gazete Uğur Mumcu'yu, Ahmet Taner Kışlalı'yı, Muammer Aksoy'u şehit vermiş. Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyonları yanlış buluyoruz. Özgür basın susturulamaz" ifadelerini kullandı.

        CHP'li Meclis üyeleri konuşma sonrası, ellerindeki Cumhuriyet gazetelerini kaldırarak "Özgür basın susturulamaz" sloganı attı.

        AK PARTİLİLERDEN PROTESTOYA YANIT

        CHP'lilerin protestosu üzerine söz alarak kürsüye çıkan AK Partili Meclis üyesi Salih Akverdi, "Sarmısağı gelin etmişler 40 gün kokusu çıkmamış. CHP hayatında ilk defa Yenikapı mitinginde halkın yanında durdu." dedi.

        Cumhuriyet gazetesinin geçmişini anlatan Akverdi, "Bu Cumhuriyet gazetesi cumhuriyetçi, milliyetçi, devrimci, solcu, liberal oldu. En sonunda FETÖ'cü oldu." ifadelerini kullandı.

        Akverdi'nin konuşması sırasında CHP'liler zaman zaman "Topbaş nerede, CHP burada", "Damat nerede, CHP burada" sloganları attı. AK Partili Meclis üyeleri ise Akverdi'nin sözlerine alkışlarla destek verdi. Bu sırada AK Partili ve CHP'li Meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı.

        Tartışmaların ardından konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Temel Başalan da, "Bizim hükümet ve parti olarak Cumhuriyet gazetesine yönelik herhangi bir saldırımız ya da kapatmamız söz konusu değil. Cumhuriyet gazetesi yine yazıyor. Ama 17/25 Aralık olaylarından sonra dikkat edin, Cumhuriyet gazetesinin çizgisi, tamamen FETÖ mensuplarının çizgisine kaymıştır." şeklinde konuştu.

        Konuşmaların ardından, Meclis'te komisyon raporları oylamaya sunuldu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ