Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Cumhuriyet Gazetesi yöneticilerinin itirazı reddedildi

        Cumhuriyet Gazetesi ve imtiyaz sahibi Cumhuriyet Vakfı yöneticilerine yönelik yürütülen soruşturmada tutuklanan icra kurulu başkanı Avukat Akın Atalay ile gazetenin genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu'nun da aralarında bulunduğu 10 kişinin tutuklanmalarına yapılan itiraz nöbetçi 10. Sulh Ceza Hakimliğince reddedildi.

        Cumhuriyet Gazetesi ile Cumhuriyet Vakfının 16 yöneticisi hakkında "PKK/KCK ve FETÖ/PDY üyesi olmadan örgüt adına suç işlemek iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, İcra Kurulu Başkanı Avukat Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı ve yazarı Kadri Gürsel, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Hakan Karasinir, Avukat Bülent Utku, Güray Tekin Öz, Avukat Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Karikatürist Musa Kart ve Cumhuriyet Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay tutuklanmıştı. Yazar Engin Aydın ile Hikmet Çetinkaya'nın yaşları ve sağlık durumlarını dikkate alınarak Cumhuriyet Savcılığınca ifadeleri alınarak, haklarında yurtdışına çıkış yasağı kararı verilerek serbest bırakılmıştı.

        İcra Kurulu Başkanı Avukat Akın Atalay ile gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu'nun da aralarında bulunduğu 10 yöneticinin tutuklanmalarına yapılan itiraz nöbetçi 10. Sulh Ceza Hakimliğince reddedildi. Aynı soruşturmada Almanya'da bulunan Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı.

        RED KARARININ GEREKÇESİ

        İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliğince verilen kararda, Cumhuriyet Gazetesi'nin, imtiyaz sahibi Cumhuriyet Vakfı tarafından yönetildiği, gazetenin yayın politikasının da vakıf yönetim kurulunca belirlendiği belirtilerek, "Gazetenin genel yayın yönetmenliği görevini FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisaklı olan, bu örgütün lideri Fetullah Gülen'in onursal başkanlığını yaptığı Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın düzenlediği Abant toplantılarına katıldığı anlaşılan Murat Sabuncu tarafından yerine getirildiği anlaşılmıştır. Hal böyle olunca vakıf yönetiminde birbirlerini destekleyerek aynı yönde hareket eden ve çoğunluğu elinde bulunduran şüphelilerin fikir ve eylem birliği içinde hareket ederek okuyucularının da tepkiyle karşıladıkları Cumhuriyet Gazetesinin yayın politikalarından, dolaysıyla suç teşkil eden yazılardan sorumlu oldukları kanaatine varılmıştır. Tutuklama kararında belirtilen yazılarda gerçekler adeta kasıtlı ve bilinçli olarak saptırılarak FETÖ/PDY ve PKK/KCK silahlı terör örgütlerinin amacına hizmet edecek biçimde okuyucuya sunulmasının gazetecilik faaliyeti ya da basın özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi mümkün değildir." denildi.

        Veli SARIBOĞA/ İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ