Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik ABD ve Rusya’ya ‘kabul edilemez’ mesajı

        Bahar BAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        Fırat Kalkanı Harekâtının 93’üncü gününde, ilk kez Suriye rejimine bağlı güçler ile Türk askeri karşı karşıya geldi. Türkiye’nin, Cerablus-Mare hattıyla başlayan, El Rai’yle devam eden harekâtı, Suriye rejiminin uzun süre dikkatini çekmiş ancak büyük bir tepkiyle karşılaşmamıştı. Harekâtın istikametinin Halep’in yakınında yer alan El Bab ve sonrasında Münbiç’e çevrilmesinin ardından, Suriye rejiminin sert açıklamaları gelmeye başladı. Suriye rejiminden bu çerçevede ilk tepki, 20 Ekim’de geldi.

        TSK El Bab’a ilerlerken Halep’in kuzeyinde bulunan PYD/YPG güçlerini uçakla vurduğunda, Suriye “Türk uçakları bir kez daha Suriye’ye girerse düşürürüz” tehdidinde bulunmuştu. Bu açıklamadan 6 gün sonra, Suriye rejiminden “Türkiye’nin Halep’in kuzeyi ve doğusuna yönelik her türlü girişimine güçlü bir karşılık verilecek” açıklaması geldi. Haritada bu koordinatlar El Bab’a işaret ediyor.

        ‘GEREĞİNİN YAPILMASI’ MASAYA YATIRILDI

        El Bab; Lazkiye’den başlayarak, İdlib, Halep ve Münbiç’ten geçerek Irak’a uzanan hattın kesişme noktası olduğundan hem Suriye hem de harekâtın hedefi açısından kritik bir öneme sahip. Türk askeri ile Suriye’nin karşı karşıya gelmesinin ardından, Ankara saldırıya karşı “gereğinin yapılması” için tüm olasılıkları masaya yatırdı.

        Kulislere yansıyan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile bu konuyu detaylı bir şekilde ele aldı. Saldırıya karşı atılacak adımlar ve alınacak askeri önlemler değerlendirildi. Ancak Ankara bununla da kalmayacak, ciddi bir diplomasi izlemeye de hazırlanıyor. Bu saldırının ardından Rusya ve ABD ile temasa geçilerek, “yapılanın kabul edilemez” olduğu izah edilecek.

        TÜRK JETLERI DEAŞ’I VURDU

        TÜRK Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları, terörist örgüt DEAŞ’ın Türk askerlerine yönelik havan saldırısının ardından El Bab bölgesindeki DEAŞ unsurlarına yönelik hava harekâtı düzenledi. Askeri kaynaklar, sosyal medyada dün gün boyunca Suriye rejimi tarafından TSK unsurlarına birkaç kez saldırı düzenlendiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Aynı kaynaklar, Türk jetlerinin düzenlediği hava harekâtının da sosyal medyada aynı şekilde Suriye rejiminin El Bab bölgesine hava saldırısı olarak yer aldığını ancak bunun gerçek dışı olduğunu, havadaki uçakların DEAŞ’ı vuran Türk Hava Kuvvetleri’ne ait olduğunu ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ