Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İlber Ortaylı, Akılda Kalan programında Veyis Ateş'in konuğu oldu

        Prof. Dr. İlber Ortaylı, Habertürk TV'ye hayatının bilinmeyenleriniVeyis Ateş ile Akılda Kalan programında anlattı.

        İşte Ortaylı'nınaçıklamalarından satır başları;

        TARİHE NASIL MERAK SALDI?

        "Kendimi bildim bileli tarihe merakım var. Kızkardeşim tarihe meraklıdır o ayrı ama slında tarih herkesin bilmesi gereken bir şey. Ama meslekten tarihçi olmak doğuştan bir şey."

        "Alt kademeyi batırmak için üst kademeyi batırmak gerekiyor. Bunların restorasyon ile alakası yok. Öküz bile daha duygulu olarak bakar bazı şeylere çok tehlikeli insanlar kontrol edemiyorlar. Böyle toplumlar var. Sabah akşam İsrail'e yükleneceğinize İsrail'e bir bak. Onlar da o şuur var."

        "Yatak odamda her zaman mezarlık resmi var. Ölümü hatırla. Şüphesiz gideceksin oraya. Erkek çocuk hekim olur mühendis olur derler ben derdim ki lüzum yok. Eskiden Avrupa'da çok yaygındı."

        "Ben mülkiyeye hukuk istemiştim hukuk için gittim. O zaman bin kişi alıyorlar ve hepsini de hukuk öğretiyorlar. Bence siyasal bilgilerin hukuktan üstün havası yok."

        SİYASAL GÖRÜŞÜ NEYDİ?

        "Sol hareketler çok hoşuma gidiyordu. Sağ yoktu. Meraktan epey Marksizim okudum. Kimse bize çok öğretmez.Öğrencilik yıllarında yazdığımdan çizdiğimden dolayı takibata uğramadım hiç."

        12 EYLÜL DÖNEMİNDE NELER YAŞADI?

        "Bizim yurt basıldı. Herkesi topladılar beni Altan Öymen Bey çekti çıkardı. Dehşet havası vardı. Huzursuzdu insanlar. Siyasal ile çok uğraştılar. Talebelerde çok ukalaydılar. Gelip siyaset konuşmaya çalışıyorlar. Arada ne olduğu belli değil. Hazzetmem haddini aşan insanlardan 20 yaşındaki adam 30'undaki hocayla konuşacak olacak iş değil. Ben sizinle ahbaplık edecek değilim. Kimin ne yaptığı belli değildi. İnsanlar birbirini öldürüyordu. Darbe kaçınılmazdı. İnsanlar birbririni öldürüyordu. Bu rejimi de kabul etti Türkiye. Yüzde 92 ile kabul etti"

        "Şimdi bugün başka bir şey konuşuluyor. Bu çocuksu bir toplum. Amerikanın bir takım işlere karıştığı en azından aktif gözlemci olduğu belli bir şeydi. Komplo teorilerini düşünmekte fayda vardır. Olgunlaşmaz Türkiye çok garip paradigmaları vardır."

        "Toplum çok dinamik olduğu için bunlar var. Genç daha. Türkiyenin batısında nüfus azalıyor. Türkiyenin nüfusu genç nüfus bütün problem bu. Kendi içinde bir itişme olacak."

        TOPKAPI SARAYI DÖNEMİ

        "Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Bey müzeye çok destek oldu. Bir gün yeni geldim duvar yıkılmış. Onu kim yapacak. Hemen belediye başladı. İSKİ'yi görevlendirdi. Eyüp ve Fatih Belediyesi yaptı. "

        TOPKAPI SARAYINDA NELERİ BAŞARAMADI?

        "Mesela restorasyonu yapamadım. Elbise-i Hümayunu Yeni bir genel müdür vardı işe karışıyordu. Bunun bedelinin ödediler. Engellendiğim oldu. Kendileri bilirler. Oradaki genel müdürlükten kaynaklanan bir şey. Geceleri kalırdım. Lüzum oluyor. Benden sonra genelde Filiz Hanım olurdu. Gece orada çalışmak hoşuma giderdi.

        "HALKIN TÜRK HALK OYUNLARINI BİLDİĞİNİ SANMIYORUM"

        Halkın Türk halk oyunlarını bildiğini sanmıyorum. Bilerek yapıyorlar. Biz öğrenmiyoruz. Oynuyorsan düşkünsen öğreneceksin oynamadığın öğrenmediğin takdirde olmaz. Herkes düğünde oyunuyor.

        TORUNU İLE ARASI NASIL?

        "Toruna düşkünüz maskara bir şey şimdi 16 yaşında. İşine gelirse dede diyor. Valla hiç vakit zaman yetmez onlarla uğraşmaya Tilki gibi bakıyor. Sevdiği hayvan tilki. Kapkara gözleriyle tilki gibi bakıyor.

        "BİLGİSAYARI HALA KULLANMAM"

        "Ben bu aleti kullanmam (Bilgisayar). Telefon gelirse konuşurum. Mesaj çekmem. Whatsapp kullanmıyorum. Bilgisayarı ilk öğrenen kuşağım. Bilgisayarı hala kulanmam. Uğraşamam. Defterleri karıştırırım. Kim uğraşacak halim yok. Mail hiç kullanmıyorum"

        POPÜLER KÜLTÜR İLE ARANIZ NASIL?

        "Magazin simalarını gazetene değil bana çok dedikodu taşırlar. Türkiye'nin yakın tarihini öğrenemezsin. Yakın tarih İstanbul'un fabrikatörleri, cemiyeti. Böyle bir kitap yok. Bunları anlatan kitap yok.Ben çok dinlerim eski nesli eskiden beri. Yazın güneşin altında yatmam kitap okumam dedikodu yaparım. Kapitalistlerin naptığını bilirim Ben size bir şeyler söylesem siz hiçbirini bilemezsiniz.

        NAZIM HİKMET'İN ÖLÜMÜ

        "Mesela Nazım hikmet'in öldürüleceğini Cahide Sonku haber verdi. Kalın bir zarf veriyor içi para dolu. Sizi öldürecekler derhal buradan kaçın. Bunu kimse bilmez. Lazım olan şey yirminci yüzyılın burjuvası ne yapıyor bunları bilmektir. Eski hakimleri savcıları dinlemeyi severim çok şey bilirler."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ