Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Mavi Marmara davası düştü

        İsrail sularında 9 Türk vatandaşının İsrailli askerlerce öldürülmesiyle ilgili İsrailli askeri yetkililerin gıyaplarında yargılandığı Mavi Marmara davası, Türkiye ile İsrail arasında yapılan anlaşma gereği düşürüldü.

        Mahkeme heyeti, düşme kararında anlaşmanın kovuşturmaya engel şart getirdiğini belirtti. Mahkeme heyeti ayrıca sanıklar hakkında verilen düşme kararının gereği olarak yakalama kararlarının kaldırılması ve kırmızı bültenlerin geri alınmasına karar verdi.

        İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, çok sayıda mağdur-müşteki ve avukatları hazır bulundu. Duruşmaya sanık avukatları da katıldı.

        Müşteki avukatları söz alarak duruşma savcısının bir önceki celse verdiği mütalaasını hatırlattılar ve bu talebe dayanak olarak gösterilen anlaşmanın orijinal metninin istenmesini ve yargılamanın devamına karar verilmesini talep etti.

        Avukatlar ayrıca mahkemenin tarafsızlığına gölge düştüğünü belirterek reddi hakim talebinde bulundu.

        TALEPLER DAVAYI UZATMAYA YÖNELİK

        Duruşmada söz alan Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aslan, avukatların reddi hakim taleplerinin davayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek reddine karar verilmesini talep etti.

        Savcı Aslan:

        "Türkiye Cumhuriyeti'nin yargılama yetkilerinden sadece bu yargılama ve bu sanıklara özgü olarak feragat ettiğini belirterek "Bu davanın devam etmesi için yasal dayanak kalmamıştır. Bundan önce ve bundan sonra tanık, mağdur, müşteki, avukat dinlenemez ve usulü işlem yapılamaz. Bu yargılama engelidir. Düşme adına yaptığımız talebin değerlendirilerek karar verilmesini talep ediyorum" dedi.

        DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİNE KARAR VERİLDİ

        İstanbul 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti verilen 45 dakika aradan sonra kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, müşteki avukatlarının reddi hakim taleplerinin duruşmayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek reddetti.

        Mahkeme heyeti verdiği düşme kararında şunlara yer verdi:

        "İsrail Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki usul anlaşmasının 4'üncü maddesinin 2ci cümlesi ile 'Her halukarda bu anlaşma İsrail'in, İsrail adına hareket edenlerin ve İsrail vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti veya Türk gerçek veya tüzel kişileri tarafından konvoy hadisesi ile ilgili olarak kendilerine yönelik doğrudan yada dolaylı olarak Türkiye'de yapılmış veya yapılacak her türlü hukuki yada cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarını sağlayacak' hükmü dikkate alındığında, kovuşturmaya engel şart getirildiği ve bu şartın gerçekleşmeyeceği anlaşıldığından mahkememizde görülmekte olan bu kamu davasının düşürülmesine" dedi.

        KIRMIZI BÜLTENLER GERİ ALINDI

        Sanıklar hakkında verilen düşme kararının gereği olarak yakalama kararının kaldırılmasına ve kırmızı bültenlerin geri alınmasına karar veren mahkeme heyeti, tarafların karara itiraz haklarının bulunduğunu ve istinaf yolunun açık olduğunu ifade etti.

        TEKBİR GETİRİP SALONU TERK ETTİLER

        Öte yandan duruşmada mahkeme başkanı, müşteki Adem Özkese'yi yerine oturmadığı için salondan çıkartmak istedi.

        Mahkeme başkanı salondan çıkmak istemeyen mağdurun zorla çıkarılmasına karar verince salon bir anda karıştı. Müşteki ve izleyiciler "Burası Türkiye İsrail değil", "Mavi Marmara onurumuzdur" ve "Katiller hesap verecek" şeklinde slogan atan izleyiciler "tekbir" diye bağırdılar.

        Mahkeme başkanın salonun boşaltılmasını istemesi üzerine, güvelik koridoru oluşturan çevik kuvvet polisi tüm izleyicinin salondan çıkmasını bekledi. Adliyenin içerisindeki meydanda toplanan kalabalık uzun süre slogan attı.

        Serdar KULAKSIZ/ İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ