Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde Türkiye'de

        TBMM Başkanı İsmail Kahraman, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde ile bir araya gelerek, FETÖ'nün darbe girişiminde TBMM'nin bombalanması sonucu hasar gören alanları gezdirdi.

        Kahraman, Mermerli Salon'da ağırladığı Conde ve beraberindeki heyeti Türkiye'de görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, TBMM milletvekilleri ve Türk halkı adına konuklarına iyi niyetlerini aktardı.

        Conde ise muhalefette bulunduğu dönemde birkaç yıl parlamenter olarak görev yaptığını, ancak dokunulmazlığının daha kaldırılmadan tutuklanarak hapse atıldığını söyledi.

        Yaklaşık 2,5 yıl hapis yatmasının Cumhurbaşkanı seçilmesine engel olmadığını vurgulayan Conde, "Tıpkı Cumhurbaşkanınız Recep Tayyip Erdoğan gibi..." dedi.

        Conde, Türk halkına, parlamentosuna ve hükümetine müteşekkir olduğunu bildirdi.

        Conde, şunları kaydetti:

        "Türkiye zor bir dönemden geçiyor, ancak her şeye rağmen beni kabul ettiğiniz ve bu ziyareti gerçekleştirmeme imkan verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Gelmem önemliydi çünkü Gine halkı olarak Türkiye ile dayanışma içerisinde olduğumuzu göstermemiz gerekiyordu. Türkiye'nin gelinebilecek bir ülke olduğunun altını çizmemiz gerekiyordu. Bu konudaki endişeleri bertaraf etmemiz gerekiyordu. Bu ziyaretin o yüzden önemli olduğunu düşünüyorum."

        REKLAM

        Kahraman, Conde ile görüşmesinin ardından konuk cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyet onuruna öğle yemeği verdi.

        Kahraman, yemeğin ardından, Conde ve beraberindeki heyete 15 Temmuz'daki FETÖ'nün darbe girişiminde TBMM'nin bombalanması sonucu hasar gören alanlar ile TBMM Genel Kurul Salonu'nu gezdirdi.

        ANITKABİR'İ DE ZİYARETE ETTİ

        Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara'da Anıtkabir'i ziyaret etti.

        Conde, Anıtkabir'de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.

        Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Conde, "1919 yılında başlayan ulusalcılık hareketinin kurucusu ve genç Türkler hareketinin lideri Mustafa Kemal, diğer adıyla Atatürk büyük bir kahramandır.

        Büyük bir asker olarak ülkesini zafere götürdü, 10 Ağustos 1920'de imzalanan Sevr Antlaşması'nın kaldırılmasını, 24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması'nın imzalanmasını sağladı.1 Kasım 1922'de saltanatı yıkarak cumhuriyeti kurdu. Bu büyük adam Türk halkına onurunu, haysiyetini ve birliğini geri verdi. Bu yüzden ona hayranlık duyuyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu meşaleyi devraldı." ifadesini kullandı.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Conde'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ