Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Varlık Fonu nedir? Varlık Fonu nasıl çalışır?

        5 Şubat ve 6 Şubat tarihlerinde Ziraat Bankası, PTT, THY ve Halkbank gibi büyük şirketlerin hisseerleriTürkiye Varlık Fonu'na devredilmişti. Peki Varlık Fonu nedir? Varlık Fonu hangi işleri yapar?

        VARLIK FONU NEDİR?

        Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi (Varlık Fonu), sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye geri kazandırmak, dış kaynakları temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara katılmak ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek için kurulan şirkettir.

        Varlık Fonu, yatırım planlarında belirlenmiş olan hedefleri, yatırım, risk ve getiri tercihlerini riske atarak yerli ve yabancı şirketlerinpaylarının, Türkiye ve yurt dışında kurulan ihraççılara ait payların ve borçlanma araçlarının, kıymetli madenler ve emtiaya dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının fon katılma paylarının türev araçlarının, kira sertifikalarının, gayrimenkul sertifikalarının, özel tasarlanmış yabancı yatırım araçlarının ve diğer araçların alım satımını Türkiye Varlık Fonu adına gerçekleştirecek.

        Şirketin kuruluş sermayesi 50 milyon lira olarak belirlenmiş ve sermaye ücretinin tamamı Özelleştirme Fonu tarafından karşılanmıştır. Şirketin yönetimk kurulunda en az 5 kişi bulunmaktadır.

        Şirket ve şirket tarafından kurulacak diğer şirketler, Türkiye Varlık Fonu ve kurulacak alt fonlar bağımsız denetime tabi olacak ve şirket, Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında kurumsal yönetim düzenlemelerine uyacak.

        Türkiye Varlık Fonu'nun mal varlığı ile şirkete yönetilmek üzere devredilen varlık ve haklar şirketin mal varlığından ayrılacak.

        CHP'DEN VARLIK FONU ELEŞTİRİSİ

        CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Bir fonun varlık fonu olabilmesi için o fonun bir varlığa dayanması gerekir. O fonun varlığı olması gerekir. Bu gibi Varlık Fonu kurmuş ülkeler, petrol sahibidir, emtia sahibidir ve bu sahibi oldukları petrolden elde ettikleri gelir fazladır" dedi.

        Böke, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Varlık Fonu'nu eleştirdi. Böke, kamu varlıklarının paralel Hazine'ye devredildiğini iddia ederek, "Bir fonun varlık fonu olabilmesi için o fonun bir varlığa dayanması gerekir. O fonun varlığı olması gerekir. Bu gibi Varlık Fonu kurmuş ülkeler, petrol sahibidir, emtia sahibidir ve bu sahibi oldukları petrolden elde ettikleri gelir fazladır. Bu fazla olan geliri bir fona aktarırlar veya çok zengin ülkeler o derecede yüksek gelire sahiptirler ki bolca ekmeklilik için tasarruf ederler. O fazla olan emeklilik fonları başka yatırımlarda kullanılmak üzere bir Varlık Fonu'na devredilebilir. Türkiye'nin böyle bir varlığı yok, petrolümüz, emtiamız yok, yüksek gelirimiz yok, tasarrufumuz hiç yok. Dolayısıyla Türkiye'de Varlık Fonu oluşturulabilecek bir varlık yok" diye konuştu.

        NUMAN KURTULMUŞ'TAN "VARLIK FONU" AÇIKLAMASI

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, bazı büyük kamu kuruluşlarının Varlık Fonu'na devredilmesine ilişkin olarak, "Ülke ekonomisinin kendi ayakları üzerinde durabilecek, olası birtakım ekonomik salvolara karşı kendisini koruyabilecek daha dinamik bir yapıya kavuşması öngörülmektedir" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ