Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Veysel Eroğlu: "Ergene'deki siyanür yanlış ölçümden kaynaklanıyor"

        Temel atma töreni ve ziyaretler için Edirne'ye giden Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Ergene nehri'ndeki kirlilikle ilgili, "Siyanur miktarı yanlış ölçmeden kaynaklanıyor. Siyanur konsantrasyonu limitlerin çok aşağısında. Diğer sanayiden kaynaklanan problemlerde de, artık sanayi Ergene Nehrine atık sularını vermeyecek. Çok ileri atık su arıtma tesisleri kuruyoruz" dedi.

        Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kırklareli'ndeki programının ardından Edirne'ye geçti. Valilik bahçesinde Edirne Valisi Günay Özdemir tarafından karşılanan Bakan Eroğlu, makam ziyaretinin ardından düzenlediği basın toplantısında taşkınları önlemek için inşaat edilen tesislerin yanı sıra dere ıslahlarıyla ilgili 11 tesise 36 milyon lira yatırım yaptıklarını anlattı.

        Gazetecilerin Ergene Nehri'ndeki 'sinayürü' sorması üzerine Bakan Eroğlu, "Siyanürle alakası yok, siyanür yanlış ölçemeden kaynaklanmış. Siyanür konsantrasyonu limitlerin çok aşağısında. Diğer sanayiden kaynaklanan problemlerde sanayi artık, Ergene'ye artık atık sularını vermeyecek, ileri arıtma tesisleri kuruluyor. Önümüzdeki 2018 yılı Eylül yada Ekim ayında tamamı bitecek. Onlarda Marmara Denizi'nin dip akıntısına batmış tarla olarak verecek. Kimyasal oksijen ihtiyacı dediğimiz kirlilik parametresi, 800 miligram/litreden 200'e indi şuanda. Dörtte bire indi, Ergene'yi kuracağız kardeşim. Siyanürde ölçüm yanlışlığı var" dedi.

        Bakan Eroğlu, valilik bahçesindeki toplu temel atma programından sonra kura ile orman köylülere sertifikalarını dağıttı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu daha sonra Birinci Balkan Savaşı sırasında yaralanarak tedavi gördüğü Edirne Askeri Hastanesinde vefat eden dedesi topçu er Hacı Hasanzade Mehmet Efendi'nin mezarının da bulunduğu Edirne Askeri Hastanesi Şehitliği'ni ziyaret etti.

        Mesut HAN/ EDİRNE

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ