Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Beşiktaş-Üsküdar arası 3.5 dakikaya iniyor
        1

        Boğaz’ın yatı olarak nitelendirilen konforu, hızı, tasarımı ve yakıt tasarrufuyla ön plana çıkan Dentur Avrasya’nın Beşiktaş-Üsküdar arasında çalışacak motoru dün ilk seferini Habertürk için yaptı.

        2

        Diğerlerine nazaran yüzde 50 daha hızlı olan Boğaz’ın yatı Kanuni “double ended” yani çift başlı yolcu alabilen tasarımıyla ve son teknolojik donanımıyla 360 derece manevra yapabiliyor. Habertürk için Beşiktaş iskeleden açılan ve deniz ortasında 360 derece dönerek şov yapan 2016 Transist ödülü sahibi Kanuni’yi test ettik, Dentur Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Morgül ile konuştuk.

        3

        BİNMEMİZLE İNMEMİZ BİR OLDU

        Dünyanın en hızlı manevra yeteneğine sahip bu gemi aldığı ödülün hakkını veriyor. Seyahat eden yolcuların da ifade ettiği gibi ‘Binmemizle inmemiz bir oldu’ desek abartmış olmayız. Hangi ara kalkıyor, ne ara yanaşıyor anlamıyorsunuz, çünkü manevra yeteneği oldukça gelişmiş ve çok sessiz. Siz hissetmeden iki yaka arasını 3.5 dakikada geçiyor.

        4

        Yolcuları da bizi de en çok etkileyen ise geminin Azimuth pervane sistemi ve Schottel sisteminin birleşmesiyle oluşan 360 derece olduğu yerde dönebilme yeteneği oldu. Beşiktaş’ta dakikalarda 360 dönerek şov yapan geminin tüm yeteneklerini ve özelliklerini Şenol Morgül ile konuştuk: “Seyir halindeyken İstanbul’u hissetmenize önem verdik. Bu motorlar tasarımıyla bir yatı andırıyor. Tasarım kadar güvenliğe de önem verdik.

        5

        Polonya’da yapılan havuz testi sonuçlarına göre; yüksek manevra kabiliyeti olan yeni gemilerde, dünyada ilk kez kullanılan özel tekne formu sayesinde yakıttan yüzde 60 tasarruf sağlanacak ve aynı zamanda şu anki gemilere göre % 50 daha hızlı seyir yapılabilecek. Yeni gemilerle Üsküdar-Beşiktaş arası manevralar dahil 3.5 dakikaya iniyor. Diğer gemilerin yanaşıp yolcu alması, iskeleden ayrılmaları ve manevralarıyla mesafe kısa olsa da yolculuk süresi 8-10 dakikayı bulabiliyordu.”

        6

        2 MİLYON EURO MALİYET

        “2 milyon Euro’ya mal olan gemimiz sefere başladı. Diğer üçü temmuz gibi suya iner. Açık alan artırıldı. Şehir hatlarının double ended gemileri için “Manzara görünmüyor. İstanbul’un tarihi yapısına uygun değil” gibi eleştirileri baz alarak çalıştık. 166 litre yakan diğer motorlara nazaran yeni motorlarımız 33 litre yakacak.

        7

        Kişi başına 3 metrekare alanın düştüğü geminin kapıları otomatik. 360 derece dönüşünü 6 saniyede tamamlıyor. İzolasyon ile gürültü kirliliğini engelliyor.

        8

        Diğer vapurlar havuz testine sokulmamışken biz Polonya’da üç aşamalı testten geçirdik. İniş binişleri diğerlerine nazaran konforlu, engelli dostu. Manzaraya tam hâkimsiniz. İçeride de olsanız panoramik görüntü sunuyor. Estetik ön planda. 350 kişilik motorlarda 200 kişilik açık alan var. Şehir Hatları’nın 550 kapalı 150 açık alanı vardı.”

        9

        DENİZ ULAŞIMININ YÜZDE 30’U DENTUR’DA

        “Deniz taşımacılığı İstanbul’da yüzde 2. Günde 250 bin kişi kullanıyor. Bunun yüzde 30’unu biz taşıyoruz. O nedenle daha büyük tasarıma gerek duymadık. Estetiğe, güvenliğe önem verdik. Dolmuş görüntüsünden sıyrılıp modern ve çevreci bir gemi yapmayı amaçladık ve başardık.”

        10

        Geminin tüm statik hesaplamaları Polonya’da yapıldı. Çevreye vereceği sera gazı salımına çok dikkat edildi. Yat konforunda bir toplu taşıma aracı. Servis hızı 11 mil. Bu iki yaka arasında 3.5 dakikalık süreye tekabül ediyor. Normalde 6 dakika civarıydı. Zaman tasarrufu sağladık.”

        11

        40 VAPURUN SIRRI!

        Kanuni Sultan Süleyman’ın 30 Ağustos 1565’teki fermanından yola çıkılarak gemiye Kanuni adı kondu. Nedeni ise Kanuni’nin Üsküdar seferlerini korsanın önüne geçmek için 40 kayıkla sınırlandırması.

        12

        Şu anda da Dentur Üsküdar-Kabataş- Beşiktaş hattında çalışan gemileri 40 gemi ile sınırlandırmış. Bu gemi 40’ıncısı. Yeni gemiler geldikçe de eskiler hizmetten alınarak 40 sınırı aşılmıyor. Eski usul neyse o uygulanıyor.

        Nagihan ALAN / GAZETE HABERTÜRK

        13
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ