Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Dilek Doğan davasında savcı görüşünü açıkladı

        Sarıyer'de terör operasyonu sırasında polisin silahından çıkan kurşunla ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybedenDilek Doğan'ın öldürülmesine ilişkin davada, savcı esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Savcı, sanık polis memuru Y.M.'nin "taksirle bir kişinin ölümüne neden olmak" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

        İstanbul 12'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kapalı olarak yapılan duruşmaya, "İhmalli Davranışla Kasten Öldürme" suçundan 20 yıldan 26,5 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan polis memuru Y. M. katılmadı. Duruşmada Dilek Doğan'ın annesi Aysel Doğan ile babası Metin Doğan hazır bulundu. Doğan ailesini 50'yi aşkın avukat temsil etti. CHP milletvekili Barış Yarkadaş da duruşmayı izledi.

        GÖRÜNTÜLER İZLENDİ

        Duruşmada, silindiği iddia edilen ancak jandarma kriminal laboratuvarı tarafından kurtarılan görüntüler duruşmada izlendi. Olayla ilgili olarak izlenen görüntüler sırasında Doğan'ın annesi ve babası gözyaşlarını tutamayarak duruşma salonundan çıktı.

        GÖRÜNTÜLERDE HERHANGİ BİR DEĞİŞİM YOK

        Duruşma savcısı dava ile ilgili olarak mütalaasını açıkladı. Savcılık mütalaasında, kovuşturma aşamasında katılan vekillerince görüntülerin kısmen değiştirildiği oynama yapıldığı, delillerin karartıldığını ileri sürmesi üzerine olası tereddütlerin önüne geçilmesi ve maddi delillere ulaşılmasının temini bakımından tekrar ve sanığın görev yaptığı kurum dışındaki uzmanlarca görüntüler üzerinde inceleme yapıldığı belirtildi. Verilen raporda her iki görüntü kaydının içeriğinde herhangi bir kesinti kayıttan çıkma ve değişim olmadığı kayıtların zamansal sürec içerisinde uyumlu olduklarının tespit edildiğini anlatıldı.

        İKAZA RAĞMEN SANIĞA YAKLAŞILDI

        Duruşma aşamasındaki, sanık, tanık, aile ifadeleri ve bilirkişi raporlarına mütalaada yer verildi. Arama sırasında ev sahibi katılanlar ile görevli polislerin amiri konumunda olan sanık arasında aramanın şekli ve gereksizliği nedeniyle tartışma çıktığı belirtilen mütalaada, silahın, ikazlara rağmen sanığa yaklaşılması, kısmen fiziksel temas sağlanması ile oluşan arbede sonrasında patlayarak bir el ateş aldığı ifade edildi.

        SİLAHA ATEŞE HAZIRMIŞ

        Silahın basit bir temasla patlamasının öncesinde ateşe hazır konumda olduğunu gösterdiği ifade edilen mütalaa da, işin niteliği, sanığın görev ve konumu gereği çatışma çıkma riskiyle sahi hususlardan dolayı ilk başta silahı ateşe hazır konuma alınmasının makul sayılacağı kaydedildi.

        SİLAH BASİT BİR TEMASLA ATEŞ ALMIŞ

        Ancak gerekli genel kontrollerin yapıldığı ve bir sonraki ekibin aramaya başlayabileceği kararlaştırıldığına göre riskin önemli ölçüde azaldığının sanıkça da değerlendirildiği kaydedilen mütalaada, "Bu durumda silahı ateşe hazır konumdan alabileceği, ancak çıkan tartışma ve arama ortamı nedeniyle bunu gerçekleştiremediği, çıkan arbede de silahın bilinmeyen ancak anlatımlar itibariyle basit bir temasla ateş aldığı, çıkan merminin yakında bulunan, arama öncesinde uyanan ve taraflara göre daha çok tartışmanın dışında kalan şahsa isabet ederek ölümüne neden olduğunu ifade etti.

        SANIĞIN KASTEN EYLEME GEÇMESİNİ GEREKTİREN BİR NEDEN YOK

        Gerçekleşen eylemin taksir kapsamında kaldığı belirtilen mütalaada, "Öncesinde taraflar arasında husumete sebep olabilecek herhangi bir iddia ve tespitin olmadığı, dolayısıyla sanığın kasten eyleme geçmesini gerektiren bir nedenin olmadığı, buna yönelik bir eyleminde tarif edilmediği, bunun aksini gösteren her türlü şüpheden uzak inandırıcı derecede yeterli delil elde edilemediği belirtildi.

        OLAY TAKSİRLİ HAREKET SONUCU GERÇEKLEŞMİŞ

        Dilek Doğan'ın ölümüne neden olan eylemin taksirli hareket sonucu gerçekleştiği vicdani kanaatine ulaşıldığını belirtilen mütalaada, "Bunun gerçekleşmesine neden olanların şahsi olarak cezayı sorumluluklarının bulunduğu, ayrıca sanığa görevi gereği verilen silahın suçun işlenmesi sırasında kullanılmasının yasal unsur olarak ancak kasten işlenebilecek eylemlerde işlenebileceği, nitelendirilen eylemde yasal koşulların oluşmadığı zira taksirle işlenen fiilerin kanunun açıkça belirttiği hallerde cezalandırılabileceği,aksine bir düzenlemenin olmadığı dolayısıyla gerçekleşen eylemde 266/1 koşullarının oluşmadığı, belirtilen bu gerekçeler nedeniyle sanığın TCK 85/1 maddesi uyarınca cezalandırılması mütalaa olunur" dedi.

        17 MART'A ERTELENDİ

        Sanık avukatına savcının esas hakkındaki görüşüne yönelik beyanlarını hazırlaması için süre verilmesine karar veren mahkeme duruşmayı 17 Mart'a erteledi.

        AĞABEYİ GÖZALTINA ALINDI

        Duruşma çıkışında Doğan'ın ailesi ve avukatları tarafından basın açıklaması yapıldı. Açıklama bitiminde Dilek Doğan'ın ağabeyi Emrah Doğan, hakkında yakalama kararı bulunduğu gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındı.

        Serdar KULAKSIZ / HABER MERKEZİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ