Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA! FETÖ'den tutuklananlar ve gözaltına alınanlar (9 Mart 2017)

        15 Temmuz FETÖ başarısız darbe girişimininin ardından yurt genelinde FETÖ üyelerine ve destekçilerine yönelik operasyonlar devam ediyor. İşte 9 Mart 2017 Perşembe günü FETÖ operasyonları kapsamında gözaltına alınan, bylock kullanan ve tutuklanan kişi sayısı ve FETÖ operasyonları...

        Haberler anlık güncellenmektedir...

        SİİRT'TE 2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Siirt merkezli Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyon kapsamında Malatya'da 2 kişi gözaltına alındı.

        İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, örgütünün il yapılanmasının deşifre edilerek, çökertilmesi amacıyla mahrem hizmetler yapılanmasında "il memur mesulü" ve "il abla yardımcısı" olarak yönetici konumunda yer aldığı tespit edilen şahıslara yönelik Malatya il merkezinde yapılan operasyonda, meslekten ihraç edilen bir sağlık memuru ve bir şirket çalışanının gözaltına alındığı belirtildi.

        Açıklamada, zanlıların emniyetteki işlemleri sürdüğü kaydedildi. (AA)

        ÇANKIRI'DA 31 SANIĞIN YARGILANMASINA DEVAM EDİLDİ

        Çankırı'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 19'u tutuklu 31 sanığın yargılanmasına devam edildi.

        Çankırı Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 19'u tutuklu 31 sanık ile avukatları katıldı. Duruşmada iddianameyi okuyan mahkeme başkanı sanıklara etkin pişmanlık konusunda açıklama yaptı.

        Tutuklu sanıklardan Ahmet Ayvaz Çal, savunmasında, emniyetteki ifadesinin geçerli olduğunu belirterek üzerine atılı suçu kabul etmediğini söyledi.

        Mahkeme başkanının, cumhurbaşkanı ve hükümet aleyhine sözler söylediğine dair iddiaların bulunduğunu belirtmesi üzerine Çal, iddiaların doğru olmadığını ifade etti.

        Sanıklardan bazılarının da savunma yaptığı duruşma yarına ertelendi.

        Çankırı'da FETÖ/PDY ile irtibatlı dernek ve sendika yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında aralarında görevlerinden ihraç edilen öğretmen, memur ve işçilerin bulunduğu 19'u tutuklu 31 sanık hakkında dava açılmıştı. (DHA)

        BİNGÖL'DE FETÖ VE PKK'LI 13 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

        Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY ve PKK/KCK soruşturması kapsamında toplam 13 şüpheli gözaltına alındı.

        Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, "Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında değişik kurumlarda çalışan 9 kişi, ayrıca PKK/KCK soruşturması kapsamında da 4 kişi olmak üzere toplam 13 kişi gözaltına alınmıştır" denildi. (DHA)

        TÜRK TELEKOM'U İŞGAL DAVASI BAŞLADI

        Darbe girişimi gecesi Gayrettepe'de bulunan Tük Telekom binasını işgal etmeye çalışan 6'sı tutuklu 13 askerin, 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanmasına başlandı.

        İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan ilk duruşmaya, tutuklu sanıklar Albay Nurullah Zeki Atmaca, yarbaylar Birol Keskinkılıç ve Cem Doygun, astsubaylar Muhammet Mustafa Çelik, Serdar Uzel ve Uğur Alpay, Uzman Çavuş Murat Karataş ile o dönem er olarak görev yapan tutuksuz 5 sanık ile avukatları katıldı. Tutuksuz sanıklardan birinin ifadesinin talimatla alınacağı belirtildi.

        Duruşmada kimlik tespiti ve yoklama yapılmasının ardından iddianamenin özetinin okunmasına geçildi. Daha sonra sorguya başlandı.

        "GENERALLİK HEVESİ İLE YAPTIM"

        Hazırlanan iddianamede, darbeci askerlerin başındaki Albay Nurallah Zeki Atmaca'nın ifadesinde, "Generallik hevesine kapılıp darbeye destek verdim" dediği belirtildi. Atmaca'nın Halkalı da bulunan 1. Ordu Komutanlığı MEBS Alay Komutanlığı'nda alay komutanı olarak görev yaptığı, "Yurtta Sulh Konseyi" isimli Whatsapp gurubunda olduğu ve 03.00 sıralarında Gayrettepe'de bulunan Türk Telekom'a ait binanın ele geçirilmesi eylemini planladığı tespit edildi.

        İfadesinde "Yurtta Sulh Konseyi" isimli Whatsapp gurubuna dahil edildiğini ve bu gurup oluşturulduktan sonra darbe yapıldığını anladığını belirten Atamaca, "heyecana kapıldığını, her maceracı subayın gönlündeki general olacağı düşüncesine kapıldığını, bu düşünce ve duygular ile Whatsapp gurubuna şirin gözükmek için birşeyler yazdığını" söyledi.

        ORDU KOMUTANINI HEDEF GÖSTERDİ

        Atamaca'nın Whatsapp gurubundan, "Küçükçekmece tarafından yapılacak bir şey var mı?", "Lütfen 1. Ordu komutanını alın!", "1. Ordu Komutanı hemen alınmalı", "Ordu komutanı alındı mı?" ve "Ümit Paşa'ya 4 akademi öğrencisi gönderdim" şeklinde mesajlar yazdığı belirlendi.

        İddianamede, Küçükçekmece'deki MEBS Komutanlığı'ndan çıkarak Gayrettepe'deki Türk Telekom binasını ele geçirmek için Haliç Köprüsü'ne doğru giden iki askeri aracın vatandaşlar ve emniyet güçlerince durdurulduğu, araçtaki silahlı 11 darbeci askerin etkisiz hale getirildiği belirtildi.

        İddianamede araçlardaki en yüksek rütbeli asker olan Kurmay Albay Nurullah Zeki Atmaca'nın, kendilerini durduran polislere, teslim olmayacaklarını, Halkalı'daki askeri birlikten Gayrettepe'de bulunan Türk Telekom binasını koruma maksatlı göreve çıktıklarını söylediği ifade edildi.

        İddianamede, sanık 5 rütbeli ve altı erin suçu işlediklerinin Türk Telekom binasını ele geçirmek ve buradaki darbe kapsamındaki faaliyetlere yön vermek için Gayrettepe'deki Türk Telekom binasına intikal edecek askeri birlik içerisinde yer aldıkları,böylelikle atılı suçu işledikleri anlaşılmıştır" denildi. Şüpheliler hakkında 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi. (HABERTÜRK HABER MERKEZİ)

        BOLU'DA FETÖ'NÜN DARBE GİRİŞİMİNE İLİŞKİN DAVA

        Bolu'da, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "anayasayı ihlal" ve "terör örgütüne üye olmak" suçlarından 3ü tutuklu 10 eski askeri personelin ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

        Bolu Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, geniş güvenlik önlemleri altında getirilen tutuklu sanıklar, meslekten ihraç edilen Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer, Yarbay Veli Ceylan ve Yüzbaşı Nuri Kıyak ile tutuksuz sanıklar Yarbay Murat Gelen, üsteğmenler Burak Civelek ve Ümit Birinci ile astsubay Ahmet Üney katıldı.

        Duruşmada, dönemin Düzce İl Jandarma Komutanı Bilal Güvenirin tanık olarak dinlenilmesinin ardından, eski Bolu İl Jandarma Komutanı Türker Yılmazın da tanıklığına başvuruldu.

        Darbe girişiminin yaşandığı gün saat 22.30 sıralarında komutan yardımcısının arayarak, emir geldiğini söylemesi üzerine onu konutuna çağırdığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

        "Bana emri getirdi. Emre baktıktan sonra, hemen alaya hareket ettik. Bu esnada Vali Bey aradı ve neler olduğunu sordu. Ben de mesajı yeni aldığımı ve incelemeye fırsat bulamadığımı söyledim. Araçla alaya doğru ilerlerken, Tugay Komutan Vekilimiz Albay Cahit Tirindaz telefonla arayarak, emir gelip gelmediğini sordu. Ben de geldiğini ve onunla alayda buluşmamızı söyledim. Bu arada Ankara’da bulunan bağlı olduğumuz Bölge Komutanını arayarak, durumu bildirdim. Bu emri uygulamanın saçma olduğunu söyledim. O da aynı şeyi söyledi."

        Güneşerin kendisini arayarak, sıkıyönetim komutanı olduğunu, Bolu’ya gelmek üzere yola çıktığını söylediğini aktaran Yılmaz, ayrıca vali ve belediye başkanına görevden el çektirilmesi, gerekirse gözaltına alma emri verdiğini söyledi.

        Yılmaz, Güneşerin kendisini yeniden arayarak ne işlem yapıldığını sorduktan sonra birtakım emirler verdiğini belirterek, "İsmail Güneşer, bana, belediye başkanının ve valinin yerine birilerini araştırmamı söyledi. Ben konuyu yeniden geçiştirerek telefonu kapattım. Bu esnada Tirindaz’a, tugaya giderek birliğe sahip olmasını, münferit hareket eden kişilerin olabileceğini, onları engellemesini söyledim. Alaya, hiçbir görevi olmamasına rağmen, eski Tugay Komutan Yardımcısı Aziz Çetinkaya geldi. Bir süre orada bekledik." diye konuştu.

        Mahkeme heyetinin, neden valiliğe geçmek yerine alayda beklediğini sorması üzerine Yılmaz, "Benden habersiz hareket edilmesini önlemek amacıyla birliğimde bekledim. O nedenle valiliğe gitmedim." dedi.

        Yılmaz, bazı sanıkların, "Türker Yılmaz ile Cahit Tirindazın gecenin ilerleyen saatlerine kadar birlikte bekleyerek, darbenin gerçekleşip gerçekleşmeme durumuna göre hareket ettiği" iddiasını soran mahkeme heyetine, böyle bir niyetinin olmadığını amacının birliğine sahip çıkmak olduğunu savundu.

        Mahkeme heyetinin "Vali Beye tugayda birtakım hareketlilikler olduğunu, hatta araç bin emri bile verildiğini söylemişsiniz. Bunun yanı sıra Güneşer’in vali ve belediye başkanına el çektir emrini, Vali Beye çok sonra bildirmişsiniz. Bu doğru mu?" sorusu üzerine Yılmaz, araç bin şeklinde bir emir verilip verilmediği konusunda bir şey söylemediğini, "Güneşer’in emrini ise kalabalıktan uzak bir yerde sakin ortamda" söylediğini ifade etti.

        Duruşma, diğer tanıkların ifadeleriyle devam ediyor. görüşmesinde, Medvedev, bazı tarım ürünlerinin Türkiye'den Rusya'ya ihracatına imkan tanıyan kararnameyi imzaladığını bildirdi. (AA)

        TEKİRDAĞ MERKEZLİ 9 İLDE OPERASON: 22 GÖZALTI

        Tekirdağ merkezli 9 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) "kadın yapılanması"na yönelik operasyonda 22 şüpheli gözaltına alındı.

        Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgütün kadın yapılanmasında yer aldığı iddiasıyla 42 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

        Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince 9 ilde düzenlenen operasyonlarda 22 şüpheli gözaltına alındı.

        Diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmalar sürüyor. (AA)

        ERZİNCAN'DAKİ FETÖ/PDY DAVALARI

        Erzincan'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi ve örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullanıcısı oldukları iddiasıyla haklarında 16 ayrı dava açılan 16 eski polisin yargılanmasına devam edildi.

        Erzincan Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 16 ayrı davadan ilkinin duruşmasına görevinden ihraç edilen tutuklu sanık eski Erzincan Bölge Trafik Şube Müdürü Fatih Vursavaş ve avukatı Hikmet Aksakallı katıldı.

        Savunması alınan Vursavaş, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, terör örgütüne üye olmadığını iddia etti. Vursavaş, hiçbir şekilde "ByLock" kullanmadığını belirterek beraatini istedi.

        Vursavaş, mahkeme başkanının, "ByLock" kalıntısının telefonunda tespit edildiğini hatırlatması üzerine kendisine ait Apple hesabının daha önce çalındığını, bu durumun art niyetli kişilerce kullanılmış olabileceğini ya da teknik incelemede bir hata yapılmış olabileceğini ifade etti.

        Sanık avukatı Aksakallı da müvekkiline ait telefonda yapılan teknik incelemelerde hata olduğunu iddia ederek, bu durumun mahkemece yeniden incelenmesini istedi.

        Vursavaş'ın terör örgütü üyesi olmadığını savunan Aksakallı, müvekkilinin beraatını istedi.

        Kararını açıklayan mahkeme heyeti Vursavaş'a "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine hükmetti. Heyet, sanığı hüküm kesinleşinceye kadar tahliye etti.

        FETÖ DAVASINDA İKİNCİ HÜKÜM

        Aynı mahkemede görülen ikinci davanın duruşmasına ise aynı suçtan tutuksuz yargılanan eski polis memuru Mustafa Ş. katıldı.

        Mustafa Ş, telefonunda "ByLock" programı tespit edildiğinin anımsatılması üzerine bu programı kullanmadığını, FETÖ ile ilişkisinin olmadığını savundu.

        Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti Mustafa Ş'yi de "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapse çarptırdı.

        Aynı suçlardan yargılanan sanık 14 eski poliste tek tek duruşma salonuna alınarak savunmalarını yaptı.

        Sanıklar haklarındaki suçlamaları reddederek savunma yapmak için ek süre talep etti.

        Mahkeme heyeti, sanıkların savunmalarının alınması için duruşmaları erteledi.

        Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 14 ayrı iddianamede, yargılaması ayrı ayrı devam eden 14 eski polisin FETÖ/PDY'nin şifreli haberleşme programı "ByLock" kullanıcısı olduklarına yer veriliyor. İddianamede sanıklar hakkında "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor. (AA)

        KAYSERİ'DE BYLOCK DAVASI TANIĞA SUÇ DUYURUSU

        Kayseri'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgütün gizli iletişim ağı by lock programını kullandıkları iddiasıyla 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan tutuklu yargılanan aralarında polis ve öğretmenlerin olduğu 12 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı. 2 sanık tahliye olurken, tanık olarak dinlenen bir kişi hakkında 'yalancı tanıklık'tan suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

        Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen polis memurları F.K., G.D., H.C., F.D., E.K., F.K. ve komiser yardımcısı E.A. ile öğretmenler İ.D., S.G., B.E., K.Y. ve S.K. ile avukatları hazır bulundu.

        Haklarında ayrı dosyalar hazırlanan ve tek tek yargılanan sanıklar, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmezken, komiser yardımcısı E.A., 22 yıllık devlet memuru olduğunu belirterek, "Ben FETÖ üyesi değilim, mağduruyum" dedi.

        17 yıllık öğretmen olan İ.D. ise "Bilgisayar öğretmeniyim. Ben by lock kullanmadım, sendika üyeliğinden istifa ettim. Ciddi rahatsızlığım var. 15 Temmuz gecesi tankların önüne yatan insanlardan bahsediliyor. Ben de o gece hemen en yakın askeri bölgeye tankların çıkacağı yere gittim. Askeri hareketlilik olmayınca ailemle meydanlara indik" diye konuştu.

        Öğretmen S.K. de "190 gündür tutukluyum. Tahliyemi talep ediyorum. 2 çocuğum var, bana çocuklarım yabancı gibi davrandı" dedi. Bu davada tanık olarak dinlenen ve Emniyet'te sanık S.K.'yi sohbet toplantılarında gördüğünü söyleyen ve teşhis eden tanık A.E.Ç., duruşma salonunda S.K.'yi teşhis edemediğini söyledi.

        Mahkeme heyeti, ayrı ayrı yargılanan sanıklardan polis G.D. ile öğretmen K.Y.'nin tahliyelerine, diğer sanıkların ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme, ayrıca tanık A.E.Ç. hakkında yalancı tanıklıktan Savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. (IHA)

        BATMAN'DA GÖZALTINA ALINAN 3 ŞÜPHELİDEN 2'Sİ TUTUKLANDI

        Batman'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda gözaltına alınan 3 şüpheliden 2'si tutuklandı.

        İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Batman Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgütün Batman Üniversitesi yapılanmasına yönelik operasyonda 3 kişi gözaltına alındı.

        Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlılardan ikisi tutuklandı, biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (AA)

        MALATYA'DA 4 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

        Malatya merkezli 4 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında aralarında çeşitli rütbelerdeki askerlerin de bulunduğu 4 şüpheli gözaltına alındı.

        Malatya Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Malatya'nın yanı sıra Mersin, Bursa ve Tekirdağ'da belirlenen 6 adrese operasyon düzenlendi.

        Operasyonda Bursa'da bir teğmen, Mersin'de bir astsubay, Malatya'da da bir uzman çavuş ve bir sivil memur gözaltına alındı.

        Firari 2 şüphelinin arandığı öğrenildi. (AA)

        ADANA'DA FETÖ SANIĞI ESKİ POLİSLERDEN 5'İ TAHLİYE EDİLDİ

        Adana'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında on beşer yıl hapis cezası istenen 23ü tutuklu 26 eski polisin yargılandığı davanın duruşması görüldü.

        Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya meslekten ihraç edilen tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

        Söz verilen sanıklardan Recai A, kullandığı telefonun ByLock için uygun yazılımda olmadığını iddia etti.

        Müslüm A. da Bank Asya’ya yara yatırmadığını ileri sürerek, ByLock kullandığı iddialarını reddetti.

        Örgüte eleman kazandırdığı iddia edilen eski komiser yardımcısı Sedat P. ise hakkında suçlamalarda bulunan H.G’nin açığa alındıktan 15 gün sonra kendisine iftira attığını ileri sürdü.

        Diğer sanıklar da ByLock kullandıkları yönündeki iddiaları kabul etmedi.

        Mahkeme heyeti, on beşer yıl hapis istemiyle yargılanan tutuklu sanıklardan Seyhan D, Yusuf Ö, Bilal T ve Ali Öyü il sınırları ve yurt dışına çıkış, Hüseyin Kyı da yurt dışına çıkış yasağı koyarak adli kontrolle tahliye etti.

        Diğer sanıkların ise tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi. (AA)

        KIRKLARELİ'DE İŞADAMI TUTUKLANDI

        Kırklareli'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında aranan ve İstanbul'da saklandığı evde yakalanan işadamı Hüseyin Hersek, tutuklandı.

        Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında aranan, örgütle bağlantısı olan bir şirketin mütevelli heyeti üyesi olan Hüseyin Hersek, İstanbul'da saklandığı evde 27 Şubat günü yakalandı. Kırklareli polisi tarafından yakalanan ve 4 aydır evde saklandığı belirtilen, Hersek'in soruşturması getirildiği Kırklareli Emniyet Müdürlüğü'nde yapıldı. Emniyet Müdürlüğü'ndeki soruşturması tamamlanan ve Kırklareli'de FETÖ'ye ait dernek ve vakıflara çok sayıda üye kazandırdığı öne sürülen Hersek, sevk edildiği mahkemede tutuklandı. (DHA)

        KIRIKKALE'DE 8 SANIĞIN YARGILANMASINA DEVAM EDİLDİ

        Kırıkkalede Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmaları kapsamında açılan 8 davada biri tutuklu 8 sanığın yargılanmasına devam edildi.

        Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmada tutuksuz sanık polis memuru Necati T. ve avukatı hazır bulundu.

        "Silahlı terör örgütü FETÖ/PDYye üye olmak" suçlamasıyla yargılanan Necati T, savunmasında, hakkında iddiada bulunan kişinin kendisini başkasıyla karıştırdığını düşündüğünü söyledi.

        FETÖ ile bağlantısının olmadığını savunan Necati T, suçlamaları kabul etmedi.

        Mahkeme, sanığın tutuksuz yargılanması halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

        Başka bir duruşmada tutuksuz yargılanan ve etkin pişmanlık yasasından yararlanan katip Yasin Y. de savunmasında, 16 yıllık katip olduğunu, 17-25 Aralık sürecinden sonra FETÖnün sohbetlerine katılmadığını iddia etti.

        Telefonuna "ByLock" yükleyen kişiyi tespit ettiğini öne süren Yasin Y, "Gerçek adının Ömer T. olduğunu emniyette öğrendim. Benim için her şey 17-25 Aralıktan sonra bitti. Sonra hiçbir programlarına katılmadım. ByLocku da kısa bir süre kullandım." diye konuştu.

        Mahkeme heyeti, sanığın tutuksuz yargılanması halinin ve adli kontrol şartlarının devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

        Diğer duruşmada ise özel şirkette doktorluk yapan tutuklu sanık Murat Emrah A, "2013 yılında Bank Asyada hesabım vardı, 2014 yılında da kapattım. FETÖnün içerisinde bulunmadım, sohbetlerine katılmadım." ifadelerini kullandı.

        Mahkeme heyeti, ailesinin sağlık sorunları nedeniyle sanığın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi.

        Diğer 5 duruşma ise 5 sanığın tutuksuzluk halinin devamına karar verilerek ertelendi. (AA)

        ESKİŞEHİR'DE ARANAN AVUKAT YAKALANDI

        FETÖ/PDY'ye üye olduğu iddiasıyla aranan Eskişehir Barosu'na kayıtlı avukat F.A. polis tarafından yakalandı.

        Eskişehir polisinin uzun süredir aradığı avukat F.A. bir yakının evinde gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edildi. Eskişehir Emniyet Müdürlüğü yetkilileri avukatın uzun süredir örgüt üyeliği nedeniyle arandığını söyledi. (

        Can HACIOĞLU/ESKİŞEHİR)

        ZONGULDAK'TA 17 SANIKLI FETÖ DAVASI BAŞLADI

        Zonguldak'ta, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında haklarında dava açılan aralarında, din görevlisi, öğretmen, esnaf, işçi ve emeklilerin bulunduğu 15'i tutuklu 17 sanığın yargılanmasına başlandı.

        Zonguldak 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tüm sanıklar hazır bulundu. Polis, tutuklu sanıkların adliyeye girişi sırasında geniş güvenlik önlemi alırken, aileleri yaklaştırmadı. 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' ve 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanan sanıklardan elektrik tamircisi Ahmet K., etkinlik pişmanlık yasasından faydalanmak istediğini belirterek bildikleri doğruları anlatacağını söyledi. FETÖ terör örgütü yapılanmasıyla 1990'lı yılların ortasında tanıştığını belirten Ahmet K., şöyle dedi:

        "Düzce'den Zonguldak'ın Alaplı ilçesine yerleştim. İmam Hatip Lisesi mezunu olduğum için buradaki imamlarla arkadaşlık kurdum. Fakir insanların ve çocukların ihtiyaçlarını karşılamak adına 2010 yılına kadar kendi evimde sohbet düzenledim. İyilik yapma arzusu sürekli içimde vardı. 2010'dan sonra bu yapının hiçbir sohbetine katılmadım. 2002'de bu yapının organizatörlüğünde dönemin belediye başkanı şimdiki Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu'nun da bulunduğu kalabalık bir grupla, Kırgızistan gezisine gittik. Amacım, coğrafyayı, insan kültürlerini öğrenmekti. Pensilvanya'da yaşayan terör örgütü liderinden Bank Asya'ya para yatırılması konusunda herhangi bir talimat almadım. Yapı içerisinde bütün faaliyetlerim hayır içindir. Sohbetleri vermek için de kimseden talimat almadım. Bu yapının içinde olduğum süre içinde hayır işlerinin dışında başka bir faaliyette bulunmadığımı açıkça söylemek istiyorum. Tutuksuz yargılanmak ya da beraatimi istiyorum."

        Öğlen duruşmaya ara verilirken, aradan sonra diğer sanıklar savunma yapacak. (DHA)

        BALIKESİR'DE 4 KİŞİ TUTUKLANDI

        Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan, Balıkesir Üniversitesinde aktif olarak çalışanların da aralarında bulunduğu 8 öğretim görevlisinden 4'ü tutuklandı.

        Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, örgütün kriptolu haberleşme sistemi olan "ByLock" kullanıcısı oldukları belirlenen 6'sı Balıkesir Üniversitesinde hala görevde bulunan, 4'ü ise daha önce ihraç edilen 10 öğretim görevlisi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

        Bunun üzerine hareket geçen İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 8 kişiyi gözaltına aldı. Şüphelilerden 2'si emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, 6'sı adliyeye sevk edildi.

        Zanlılardan 4'ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 2 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Soruşturma çerçevesinde 2 zanlı aranıyor. (AA)

        BURSA'DA 32 ÖĞRETMEN GÖZALTINA ALINDI

        Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, daha önce örgütle bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatılan özel okullarda görev yapan 32 öğretmen gözaltına alındı.

        Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen örgüte yönelik soruşturma kapsamında daha önce Kanun Hükmünde Kararname'yle (KHK) kapatılan Silm A.Ş. Nilüfer Eğitim Kurumlarında öğretmenlik yaptığı belirlenen 59 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

        Bunun üzerine harekete geçen İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, İstanbul, Bursa merkez, İnegöl, Mudanya, Yenişehir ve Mustafakemalpaşa'daki adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.

        Operasyonda, 32 kişi gözaltına alındı. Bu kapsamda şüpheli 27 kişinin de arandığı öğrenildi.

        Şüphelilerin tamamının örgütün kriptolu haberleşme sistemi olan "ByLock" kullanıcısı oldukları, bazılarının örgüt içinde atamaya tabi personel olduğu, bazılarının ise örgüt liderinin verdiği talimata uyarak Bank Asya'yı kurtarmak amacıyla bu bankaya para yatırdıkları tespit edildi. (AA)

        SAMSUN'DA 7 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Samsun'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerindeki görevlerinden ihraç edilen 7 kişi gözaltına alındı.

        İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.

        Operasyonda Büyükşehir Belediyesi ile İlkadım, Atakum ve Canik ilçe belediyelerindeki görevlerinden ihraç edilen S.Ç, H.K, V.Ş, O.Ş, A.S, Ş.Y. ve A.E.G. gözaltına alındı.

        Zanlılar, emniyete götürüldü. (AA)

        HATAY MERKEZLİ 7 İLDE OPERASON: 15 TUTUKLAMA

        Hatay merkezli 7 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve aralarında Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) meslekten ihraç edilen polis, asker, öğretim üyesi ve öğretmenlerin de bulunduğu 26 kişiden 15i tutuklandı.

        Hatay Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde örgütün şifreli haberleşme programı ByLocku kullandıkları iddiasıyla gözaltına alınan 26 kişinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

        Adliyeye sevk edilen zanlılardan 15i çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, 11 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Hatay Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince 22 Şubatta Hatay, Osmaniye, Adana, Kayseri, İzmir, İstanbul ve Bursada düzenlenen eş zamanlı operasyonda 26 kişi gözaltına alınmıştı. (AA)

        ASELSAN'DA FETÖ OPERASYONU

        ASELSAN'da FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü yapılanması içerisinde yer aldıkları iddiası ile4 ilde 86 farklı adreste eş zamanlı arama başlatıldığı öğrenildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 84 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği bildirildi.(Fevzi ÇAKIR/ANKARA)

        KARS'TA BİR KİŞİ TUTUKLANDI

        Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında Adana'da gözaltına alınıp Kars'a getirilen eski bir öğrenci yurdu müdürü tutuklandı.

        Kars Cumhuriyet Başsavcılığının FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında, örgüt ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle kapatılıp el konulan Özel Harakani Yüksek Öğrenim Erkek Öğrenci Yurdu Müdürü S.F.U. hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

        Bu karar üzerine harekete geçen İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, S.F.U'yu Adana'da yakalayıp Kars'a getirdi.

        FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğu ve örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı belirtilen S.F.U, polisteki işlemleri tamamlanıp adliyeye çıkartıldı.

        Cumhuriyet savcısı tarafından sorgulanan zanlı, sevk edildiği sulh ceza hakimliğince tutuklandı. (AA)

        AKSARAY MERKEZLİ 6 İLDE OPERASYON: 11 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Aksaray merkezli 6 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik yapılan operasyonda haklarında yakalama kararı çıkartılan 15 kadından 11'i gözaltına alındı.

        Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında örgütün 'Bylock' adlı haberleşme programını kullandığı ileri sürülen 15 kadın hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Bunun üzerine bugün polis tarafından Aksaray başta olmak üzere Adana, Kayseri, Kahramanmaraş, Konya ve Osmaniye'de eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 11 kadın gözaltına alınırken, diğer 4 şüphelinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü belirtildi. Gözaltına alınan şüphelilerden öğretmenlikten ihraç edilen Filiz A.'nın, örğütün emniyetteki kadın polislerin 'Ablası' olduğu ileri sürüldü. (DHA)

        KIRKLARELİ'NDE GÖZALTINA ALINAN BİR İŞ ADAMI TUTUKLANDI

        Kırklareli'nde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş adamı Hüseyin Hersek tutuklandı.

        Kırklareli Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma çerçevesinde, İstanbulda saklandığı evde yakalanan, örgütle bağlantısı olduğu tespit edilen şirketin mütevelli heyeti üyesi Hersekin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

        Kırklarelinde FETÖ'ye ait dernek ve vakıflara çok sayıda üye kazandırdığı iddia edilen şüpheli, sevk edildiği adliyede mahkemece tutuklandı.

        Bu arada Kırklareli Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin yaklaşık 6 ay önce İstanbulda takibe aldığı, "dur" ihtarına uymayan Hersekin, polis memurunun ayağının üzerinden otomobili ile geçerek kaçtığı öğrenildi.

        Örgütle bağlantısı olduğu tespit edilen bir şirketin mütevelli heyeti üyesi Hersek, geçen hafta İstanbulda saklandığı evde gözaltına alınmıştı.

        AKSARAY'DA 11 KADIN ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

        Aksaray merkezli 6 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda "ByLock" kullandıkları iddiasıyla 11 kadın şüpheli gözaltına alındı.

        Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığınca, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları iddia edilen 13 kadın şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

        İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince, Aksaray merkezli Adana, Kayseri, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Konya'da çok sayıda adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda 11 zanlı gözaltına alındı.

        Şüpheliler, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete götürüldü.

        Adreslerinde bulunamayan 2 zanlının yakalanması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi. (AA)

        MALATYA'DAKİ KALKIŞMA DAVASI

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili tutuklanan, aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti, 2. Ordu Kurmay Başkanı Avni Angun'un da bulunduğu 76 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

        Haklarında kamu davası açılan, aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Huduti, 2. Ordu Kurmay Başkanı Angun, 7. Ana Jet Üs Komutanı Emin Ayık, 2. Ordu Harekat Destek Yarbaşkanı Zeki Karataş, 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Mustafa Serdar Sevgili, meslekten ihraç edilen 2. Ordu'da görevli Ersin Yıldırım ile subay, astsubayların da bulunduğu 28'i tutuklu 76 sanığın yargılandığı duruşmanın üçüncü gününde de Yakınca Spor Salonu çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

        Jandarmanın öncü araçları eşliğinde cezaevi araçlarıyla spor salonuna kelepçeli getirilen Huduti ve Angun ile 10 tutuklu sanık, jandarma ekiplerince salona alındı. Geri kalan tutukluların ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlanacakları öğrenildi.

        Spor salonu girişinde kontrol noktası oluşturan, çevrede güvenlik önlemi alan polis ve özel harekat ekipleri, avukatların yanı sıra tutuksuz sanıkları, sanık yakınlarını, müştekileri ve izleyicileri X-Ray cihazından geçirerek üst araması yaptıktan sonra salona aldı.

        Davanın bugünkü duruşmasında bir numaralı sanık Huduti ile diğer sanıkların savunmalarının alınması bekleniyor.

        İDDİANAMEDEN

        Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz ve Başsavcıvekili Mehmet Badem tarafından hazırlanan, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 165 sayfalık iddianamede, dönemin 2. Ordu Komutanı Huduti, bir numaralı şüpheli olarak yer alıyor.

        İddianamede, şüphelilerin, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "terör örgütü FETÖ/PDY üyesi olmak" suçundan da on beşer yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyor. (AA)

        SİVAS'TA 5 KİŞİ TUTUKLANDI

        Sivas merkezli 6 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları iddiasıyla adliyeye sevk edilen 8 şüpheliden 5i tutuklandı.

        Sivas Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla gözaltına alınan şüphelilerden F.C, A.A, F.K, S.Y, G.O, C.A, M.K. ve H.İ.M. emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden F.C, A.A. ve F.K. adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken diğer 5 kişi tutuklandı.

        Başsavcılıkça yürütülen soruşturma kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları öne sürülen, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlara yönelik Sivas merkezli, İstanbul, Kayseri, Samsun, Nevşehir ve Mersin ile Sivasın 6 ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda haklarında gözaltı kararı verilen 35 şüpheliden 33ü yakalanmıştı.

        Şüphelilerden 6sı ifadelerinin ardından salıverilirken, daha önce adliyeye sevk edilen 5 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, 5 şüpheli tutuklanmıştı.

        Gözaltındaki 9 şüphelinin emniyetteki işlemleri devam ediyor, firari 2 şüphelinin yakalanması için ise çalışmalar sürüyor. (AA)

        MUĞLA'DA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ'NE YÖNELİK OPERASYONLARDA 2 KİŞİ TUTUKLANDI

        Muğla'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Sıtkı Koçman Üniversitesi oluşumuna yönelik operasyonda gözaltına alınan 4 kişiden 2'si tutuklandı.

        Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan 4'ünün emniyetteki işlemleri tamamlandı.

        Sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edilen zanlılardan A.P. ve M.F.G. tutuklandı, 2 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında bir kısmı daha önce ihraç edilen, aralarında öğretim üyeleri ve üniversite personelinin de bulunduğu şüphelilerin adreslerine 2 Mart'ta eş zamanlı operasyon düzenlemiş, 14 kişi gözaltına alınmıştı.

        Adliyeye sevk edilen 7 şüpheliden 1'i tutuklanmış 6'sı adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 3 şüphelinin ise emniyetteki işlemleri sürüyor. (AA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ