Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yurtta 1 Mayıs

        DİSK Ege Bölge Temsilciliği önünde toplanan işçiler sloganlar atarak, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında herhangi bir gerginlik yaşanmazken, katılımcıların üzeri meydana girişte tek tek arandı.

        FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

        Meydanda bir açıklama yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Azad Fazla, ''Cumhuriyet Meydanı'nda 1 Mayıs kutlanmaz'' diyenlere karşı tüm sendikalarıyla meydanda olduklarını belirtti.

        Ekonomik krizde emekçilerin haklarının gasp edildiğini, her gün bir iş yerinin kapatıldığını iddia eden Fazla ''IMF'e sırtını dayayan iktidarlar bilmelidir ki, emekçiler krizin faturasını ödemek istememektedir'' dedi.

        Fazla, Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs için özel bir alan olduğunu ifade ederek, ''Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu şey demokratikleşmedir. Bu anlamda Taksim'de olmak inatlaşmak değil, demokrasi mücadelesinin olmazsa olmazlarındandır. Taksim'de Emniyet Müdürü gibi, Vali gibi kabadayılık yapmak için ısrar etmiyoruz. Taksim Meydanı 36 insanımızın katledildiği 1 Mayıs 77 Katliamı'nın ardından 1 Mayıs'la özdeşleşmiş, 1 Mayıs Meydanı olmuştur'' diye konuştu.

        ANKARA

        1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlamak için Sıhhiye Meydanı'nda gerçekleştirilecek mitinge katılacaklar, Ankara Garı önünde toplandı

        Yürüyüş için kortej oluşturmaya başlayan katılımcılar, ''Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs'', ''Yaşasın 1 Mayıs'' sloganları atıyor. Kortejin en önünde grevde olan işçiler, grev önlükleriyle bulundu

        Katılımcılar, ''İşten atmalar yasaklansın'', ''İş yerleri kapanmasın, işsizlik artmasın'' yazılı dövizler taşıyor. Yürüyüş için bekleyenler, davul zurna eşliğinde halay çekti.

        Ankara'daki 1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı Sıhhiye Meydanı'na girişlerdeki arama noktasında polis ile göstericiler arasında arbede çıktı.

        ''Her Yer Taksim, Her Yer 1 Mayıs'' sloganlarıyla arama noktasına gelen Halkevleri grubu ile emniyet güçleri arasında arama noktasında gerginlik yaşandı.

        Göstericiler, gerginliğin büyümesi üzerine, ellerindeki sopalar ve söktükleri kaldırım taşlarıyla polislere saldırdı.

        Emniyet güçlerinin gruba müdahale etmesi üzerine yaşanan olaylar sırasında göstericiler, arama noktasındaki polis ekipmanlarını, otobüs duraklarını ve yol kenarındaki cam bariyerleri tahrip etti.

        Göstericilere karşı gaz bombası ve cop kullanan emniyet güçlerinin havaya ateş açtıkları da görüldü.

        Polisin arama noktasından çekilmesinin ardından kortejdeki diğer katılımcılar aranmadan Sıhhiye Meydanı'na girdi.

        Arbede sırasında yaralanan bir polis memuru ambulansla hastaneye kaldırıldı.

        ANTALYA

        Antalya'da 1 mayıs dolayısıyla iki ayrı etkinlik düzenlendi. İlk etkinlik, sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu düzenleme komitesince Konyaaltı Caddesi'ndeki Atatürk Parkı'nda yapıldı. Mitinge Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, CHP İl Başkanı Ömer Melli ile katıldı.

        Antalya Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan, miting öncesinde alana gelerek, düzenleme komitesi üyelerini kutladı.

        Çeşitli dernek, meslek odası ve sendika üyelerinin de destek verdiği mitingde, Türk bayrakları taşındı. Türk-İş Antalya Temsilcisi Mustafa Ustali, yaptığı konuşmada, işçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs'ın bu yıl, kapitalizmin derinleşen küresel krizi ve artan sorunların ortasında kutlandığını söyledi.

        BURSA

        Zaman zaman kontrolsüz güç kullandığı için eleştirilen ve toplumsal olaylarda, Avrupa polisi gibi, kasklarında rakam bulunmadığı ve taktıkları gaz maskeleri ile yüzlerini kamufle etmekle suçlanan İstanbul Çevik Kuvvet polisi, bu yıl da kasklarında rakam taşımadı. İstanbul'un Taksim Meydanı'na takviye için gönderilen Bursa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı 150 kadar polis ise kasklarında kim olduklarının belirlenmesine yarayacak rakamlar yazılı kasklarla görev yaptı.

        VAN

        Hizmet-İş Sendikası Van Şubesi, belediye işçilerine yönelik Belediye Garajı'nda ilk kez 1 Mayıs kutlama programı düzenledi. İşçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne katılan Belediye Başkanı Bekir Kaya, 1 Mayıs'ın uzun yıllar aradan sonra resmi bayram edilmesinin işçilerinin verdiği mücadele ve emeklerinin bir sonucu olduğunu söyledi. Kaya, garajda işçilerle birlikte davul-zurna ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti. Türk-İş Van İl Temsilcisi Naif Balandi, katılımın azlığından yakındı. Sendikalarının 5 bin civarında üyesinin olduğunu dile getiren Balandi, "Bu kadar az kişinin katılacağını hiç düşünmemiştim. Bayrama gelmeyenler haindir. Bayrama gelmeyip ailesiyle pikniğe giden işçiden ne beklenir. Bayramına sahip çıkmayandan ne beklenir" dedi.

        MERSİN

        Mersin'de, Devlet Hastanesi önünde toplanan sivil toplum örgütü ve siyasi partilere üye gruplar, güvenlik güçlerince yürüyüşün başlayacağı alana alındı.

        Yaklaşık 2 saat Hastane ve Fatih Kayabalı caddelerinde yürüyen gruptakiler, Metropol Miting Alanı'nda toplandı.

        Kortejin sonundaki DTP'li grup miting alanına girdiği sırada, Türk bayrağı açan bir vatandaş, DTP'lileri protesto etti. Vatandaş ile grup arasındaki gerginlik polisin araya girmesiyle büyümeden önlendi.

        Petrol-İş Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu, Tertip Komitesi adına yaptığı açıklamada, 1 Mayıs'ın emekçilerin uzun süreden beri verdiği mücadelenin ardından tatil ilan edildiğini söyledi.

        -ÇANAKKALE-

        Çanakkale'de Salı Pazarı'nda toplanan bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ile partililer, yağışa rağmen sloganlarla Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

        KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Güngör Güler, meydanda yaptığı konuşmada, emekçilerin kuracağı ve yaşatacağı bir toplumsal düzen özlemi içinde bulunduklarını söyledi.

        Güler, ''1 Mayıs ödediğimiz bedeller, yitirdiğimiz canlardır. Uğradığımız saldırılar, baskılar, işkenceler, katliamlardır. 1 Mayıs emekçilerin etidir, tırnağıdır'' dedi.

        Konuşmanın ardından, halay çeken gruptakiler daha sonra dağıldı.

        -DÜZCE-

        Düzce Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerine katılanlara lokma ikram etti.

        Düzce'de çeşitli sivil topluk kuruluşları, sendika ve siyasi parti üyeleri ile vatandaşlar Anıt Park Meydanı'nda toplandı.

        TÜRK-İş Düzce Temsilciliği üyesi Ünal Akbulut, gruptakiler adına yaptığı konuşmada, 1 Mayısın kardeşlik ve barış günü olduğunu söyledi.

        -AMASYA-

        Amasya'da, Kunç Köprü başında toplanan bir grup, kortej halinde sloganlar atarak Atatürk Anıtı'nın bulunduğu Yavuz Selim Meydanı'na yürüdü.

        Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından KESK Amasya Şubeler Platformu adına Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Cüneyt Kula, katılımcılara seslendi.

        Krizin faturasını işçilerin, emekçilerin değil, patronların ödemesi gerektiğini savunan Kula, tüm çalışanların ve emekçilerin maaşlarına kriz zammı yapılmasını istedi.

        -SİNOP-

        Sinop'taki kutlamalar da Uğur Mumcu Meydanı'nda güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi.

        Kutlamalara çeşitli sendika ve siyasi parti üyeleri ile aralarında Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı ve Erfelek Belediye Başkanı Muzaffer Şimşek'in de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

        KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve 1 Mayıs Düzenleme Kurulu adına konuşan Zeki Karataş, 1 Mayısın tatil ilan edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

        Ülkenin çeşitli yerlerinde 1 Mayıs nedeniyle etkinlikler yapıldığını belirten Karataş, ''Bir ülkede 1 Mayıs gösterisinde ortaya çıkan sloganlara bakarak o ülke emekçilerinin gündemini anlayabilirsiniz'' dedi.

        Konuşmaların ardından sloganlar atan, marşlar söyleyen ve halay çeken katılımcılar, daha sonra dağıldı.

        ORDU-

        Ordu'da Belediye Meydanı'nda düzenlenen etkinlik, Ordu Belediye Konservatuvarı Halk Oyunları ve kolbastı ekiplerinin gösterileriyle başladı.

        KESK Ordu Dönem Sözcüsü Ahmet Süngü, gruptakiler adına yaptığı konuşmada, 1 Mayısın işçilerin emekçilerin bir dayanışma ve mücadele günü olduğunu belirtti.

        Artık 1 Mayısların bir kavga, kargaşa günü olarak hatırlanmasını istemediklerini ifade eden Süngü, ilerleyen yıllarda 1 Mayısların gerçek anlamda bir bayram günü olarak hatırlanmasını istediklerini söyledi.

        Kutlamalar, Ordu Belediyesi Konservatuvarı öğrencileri tarafından verilen halk müziği konseriyle son buldu.

        -KIRKLARELİ-

        Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde, Hükümet Konağı önünde toplanan bir grup, sloganlar eşliğinde Kongre Meydanı'na yürüdü.

        Kristal İş Sendikası Trakya Şubesi Başkanı Habil Çalışkan, yaptığı konuşmada, 1 Mayısta umudu tercih ettiklerini söyledi.

        Haklılıklarını haykırmak amacıyla meydanlarda toplandıklarını ifade eden Çalışkan, şöyle konuştu:

        ''İşçiler olarak artık acı çekmek istemiyoruz. Kazandığımız ile geçinmek, gelecek kaygısı duymadan ülkemiz için alın teri dökmek, çocuklarımızı okutmak, onları sağlıklı büyütmek, memleketimiz için çalışmak istiyoruz.

        İş istiyoruz, aş istiyoruz, fabrikalarımız kapanmasın çalışsın istiyoruz. Birlik ve beraberlik içinde yaşamak eşit, özgürlükçü, adaletli ve gelirin hakça bölüşüldüğü demokratik Türkiye istiyoruz.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ