Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem DP Kongresi'nde yüksek tansiyon

        Demokrat Parti Genel Kurulu’nda Genel Başkan Adayı Hüsametin Cindoruk’un ardından salona Mehmet Ali Bayar geldi. Cindoruk’un aksine Bayar, alkışlarla karşılandı. Bayar’ın hemen ardından ise Genel Başkan Süleyman Soylu salona giriş yaptı. Soylu, "Alemin Kralı Geliyor", "Muhteşem Soylu", "Delege uyuma Soylu’ya sahip çık" sloganlarıyla karşılandı. Divan Başkanı Hasan Subaşı Soylu’nun salona girişini "Demokrasi Mücahidi" sözleriyle haber verdi. Süleyman Soylu’nun gelmesinin ardından konfetiler atıldı.

        ÇİLLER TELGRAFINA "YÜCE BAŞBAKAN" TEZAHÜRATI

        Kongreye gelen kutlama mesajları okunurken, DYP eski lideri ve başbakan Tansu Çiller’in gönderdiği telgraf, Demokrat Partililerde heyecan dalgasına neden oldu. Partililer, Çiller’in mesajı okunurken hem alkışladı hemde "Yüce Başbakan" diye slogan attı. Delegeler klimaların çalışmadığı salonda terlerken, pek çok delege "klimaları açın" diye bağırdı. Kongrede delegeler arasında küçük çapta sözlü atışmalar yaşandığı dikkat çekti

        CİNDORUK SALONDA

        DP Genel Başkan Adayı Hüsamettin Cindoruk DP Beşinci Olağanüstü Kongre’sinin yapıldığı salona girdi.

        Geniş bir koruma çemberine alınan Cindoruk, arkasında kendisini destekleyen delegelerle birlikte salona giriş yaptı. Cindoruk’un salona girişi destek tezahüratlarıyla karşılanırken kimi Soylu taraftarı delegeler ise Cindoruk’u sloganlarla protesto etti. Bu arada Soylu taraftarlarından Hüsamettin Cindoruk’u yuhalayanlar da oldu.

        Kongre salonunda DP’li eski bakanlardan Necmettin Cevheri, Nahit Menteşe, Vefa Tanır, Hasan Ekinci, Cemil Erhan, Şinasi Altınel, Nurhan Tekinel, Yaşar Topçu ve Esat Kıratlıoğlu da bulunuyor.

        DİVAN BAŞKANLIĞI’NA HASAN SUBAŞI SEÇİLDİ

        DP 5. Olağanüstü Kongresi’nde eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı Divan Başkanlığı’na seçildi.

        SOYLU: 'AKP’Yİ YÜZDE 47’YE SİZ GETİRDİNİZ BABAM’

        DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, "28 Şubat babalar gibi postmodern darbedir" dedi

        Soylu, Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen DP 5. Olağanüstü Büyük Kongresinde yaptığı konuşmada, kongrenin hayırlı olmasını dileyerek, "Benim yerim burasıdır. Sonuna kadar Kırat’ta yaşayacağım. Başka evimiz, çadırımız, şemsiyemiz yok" dedi.

        Genel başkan seçildikten sonra yaptığı çalışmaları anlatan Soylu, "367 konusu, 27 Nisan e bildirisi, Meclise girmeme konusunda DP ile milleti ayırmaya çalışan anlayışa ’hayır, dur’ dedik. ’Biz milletiz, siziz’ dedik" diye konuştu.

        Soylu, yerel seçimlerde Türkiye’nin her tarafında mücadele ettiklerine dile getirerek, "16 ayda adam gibi siyaset yaptık, kıvırmadık, yalpalamadık. Bir taraftan yeni oluşum çalışmalarına yapmalarına rağmen, bizi görmemelerine rağmen, millete inandık ve onlarla kol kola yürüdük" dedi.

        Kendisine "sen demokrat işler yapıyorsun ama biraz da AKP’ye yakın politikalar ortaya koyuyorsun" dediklerini aktaran Soylu, şunları kaydetti:

        "Ben mi getirdi getirdim AKP’yi 47’ye? Ben mi böldüm bu partiyi? Herkese söylüyorum; oyunuza talip değilim, vicdanınıza talibim.

        Yüzde 5.5 aldık Güney Doğu’da. Gazetelerin söylediği gibi yüzde 1 oy alsaydık kim alacaktı geri kalan bu oyları? CHP Güney Doğu’da oy alıyor mu? Hayır. Bizim oyumuz DTP’ye gider mi? Hayır. AKP alacaktı. AKP bizim bahçemize geldi oturdu. Bahçemizden onu atmaya çalışıyoruz ama adam gibi politika yaparak. Bugün merkez sağın adresinin burası olduğunu, 29 Mart mahalli seçimlerinde ülkemizin her noktasında eşit oy alarak Türkiye partisi olduğumuzu ortaya koyduk. Devletçi değil milletçi bir politika anlayışı ortaya koyduk. Statükoya karşı tavrımızı ortaya net koyduk.

        Yaş ortalamamızı 47’den 39 bandına düşürdük. Gençlerin ilgi alanında olan bir siyasi parti haline getirdik partimizi.

        Bir diğer problemimiz merkez sağın hangi zemine oturacağı problemiydi. DP, statükodan yana mı olacak? 367 ye 27 Nisan’a ’evet’ mi diyecek. CHP ile kol kola girip politika mı yapacak? Yoksa milli iradeden, değişimden, çağdaşlaşmadan yana mı olacak?"

        Kongrede fikir mücadelesi yaptıklarını ifade eden Soylu, kavgasının işsizlikle, darbecilerle olduğunu kaydetti.

        Soylu, görev süresi boyunca kimseyle kavga etmediğini, uzatılan her eli tuttuğunu söyledi.

        "AKP’Yİ YÜZDE 47’YE SİZ GETİRDİNİZ BABAM"

        Merkez sağın bir kimlik problemi olduğunu ileri süren Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "1960 bizim için darbedir? 16-17 Eylül bir katliamdır? Tansel Çölaşan ’1960’ın bayram olması lazım, rejimi kurtardılar’ dedi. 28 Şubat’ta da aynı şeyler söyleniyor; ’Geldik rejimi kurtardık...’ Kiminle kurtardın rejimi, kiminle? 28 Şubat babalar gibi postmodern darbedir.

        ’Kurtuluş soldadır’ diye manşet manşet haberler verip bizim irademizi etkisizleştirmeye çalışan anlayışa evet mi demeliydik? 27 Nisan’da partimizi kuşatıp Meclise girmeyenlere ’iyi yaptınız’ mı demeliydik? 40 yaşında bu insanlar mücadele ederken en yakın arkadaşlarını başka partilere gönderenlere ’iyi yaptınız’ mı deseydik? Ne demeliydik?

        AKP’yi yüzde 47’ye getirdiniz. Siz getirdiniz babam. Yanlış anlamayın, burada bir kişiyi, sayın Cumhurbaşkanımızı kastetmiyorum, bir zihniyeti kastediyorum."

        Kendisinin de İstanbul’da oy kullandığını anımsatan Soylu, "Bana sorun bakalım ’kendi sandığından kaç oy aldın’ diye. Ben oy kullandığım sandığımda birinci oldum. İstanbul’da birinci yapacağım bu partiyi" dedi.

        İşsizliğin Cumhuriyet tarihinin en önemli rakamlarına ulaştığını, AK Parti’nin din ve vicdan özgürlükleri konusunda ülkeyi geriye götürdüğünü ileri süren Soylu, "Beceremedi, eline yüzüne bulaştırdı" dedi.

        Yeni bir ekonomi, Avrupa Birliği ve sosyal politikalar ile yeni bir Anayasaya ihtiyaç olduğunu belirten Soylu, "Bana itimat etmenizi istiyorum. Bana itimat edin, destek verin ki işsizliğin kökünü kazıyayım. Yolsuzluğun üstüne karabasan gibi çökeyim. Bana destek verin ki Kırat’ı yeniden Türkiye’de iktidara getirelim. Destek verin ki Türkiye’nin kitabını yeniden yazayım" diye konuştu.

        DP’nin büyük kongre iradesinin, demokrasiye, çağdaşlaşmaya ve hakkaniyete yönelik karar vereceğine inandığını belirten Soylu, sözlerini şöyle tamamladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ