Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim LYS-4 Sosyal Bilimler sınavı saat kaçta bitecek?

        Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen, YGS'den barajı geçen öğrencilerin katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) maratonu başladı. Peki, LYS-4 Sosyal Bilimler sınavı saat kaçta bitecek?

        LYS-4 SOSYAL BİLİMLER SAAT KAÇTA BİTECEK?

        Üniversite hayali kuran binlerce öğrencinin hazırlandığı LYS başladı. Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da saat 10.00'da başlayan sınava, 538 bin 885 aday başvurdu. Sınav, tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecek.

        Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce, adayların sınav binalarına alınma işlemi tamamlandı. Saat 09.45'ten sonra gelen adaylar sınav binalarına alınmadı.

        LYS-4'te tarih, coğrafya-2, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testleri yer alıyor.

        Adaylar, tarih testinde 44 soruyu 65 dakikada, coğrafya-2 testinde ise 14 soruyu 20 dakikada cevaplayacak.

        Felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testinde ise 32 soru bulunacak ve 50 dakika cevaplama süresi verilecek. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kağıdı kullanılacak.

        3 AÇIK UÇLU SORU

        Tarih testi ve coğrafya-2 testlerinde birer soru, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testinde tüm adaylar için ortak olan bir soru, kısa cevaplı olacak.

        Adaylar bu soruların yanıtını, cevap kağıdının ilgili alanında (cevap kağıdının ön ve arka yüzünde) yazacak ve kodlayacak. Cevap kağıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler, optik okuyucu tarafından okunacak. Doğru yazılan ancak kodlanmayan veya yanlış ve eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacak.

        Adaylar, birinci ve ikinci testin (tarih testi ve coğrafya-2 testi) cevaplama süresi içinde, üçüncü testin (felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamayacak.

        REKLAM

        LYS SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?

        LYS’de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir

        LYS’de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların, sadece ön lisans programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunacaktır. Bu adayların LYS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur.

        LYS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

        LYS’de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

        * Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

        Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacaktır.

        REKLAM

        * Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.

        * Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

        * Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

        * Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacaktır. ALYS puanlarının hesaplanabilmesi için hangi testlerden en az kaç ham puan alınması gerektiği Tablo 1D’de gösterilmiştir. Yalnızca bu tablodaki koşulları sağlayan adaylar için ALYS puanları hesaplanacaktır.

        * ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek LYS puanları oluşturulacaktır. ALYS puanları LYS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının % 20’si oranında ham puan alan adayların 180 LYS puanı almaları sağlanacaktır.

        REKLAM

        * Ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler ; LYS Sosyal Bilimler Sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine LYS-4’de (Sosyal Bilimler Sınavı) yer alan Felsefe Grubu altındaki Psikoloji alanından 3, Sosyoloji alanından 3, Mantık alanından 2 soru cevaplandıracaktır . Bu karar doğrultusunda, LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi ile ilgili olarak aşağıdaki uygulama yapılacaktır:

        2017-LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı Felsefe Grubu İle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde toplam 40 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 40 cevap alanı bulunacaktır. Testi alan tüm adaylar ilk 24 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır. Bu adaylar cevap kâğıdının bu test ile ilgili alanında ilk 24 cevap alanını, soru numaralarına uygun olarak işaretleyeceklerdir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ