Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı İlker Başbuğ ve 18 sanığın dosyası Ergenekon'dan ayrıldı

        Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görülmeye başlanan Ergenekon davasında duruşma savcısı, "olmayan örgütün yöneticisi ve üyesi bulunmayacağından" 113 kişinin beraatini istedi. Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu 19 eski komutanın dosyasının ayrılarak yüce divana gönderilmesini talep eden savcı, bazı dosyaların da ayrılmasını talep etti. Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, dosyanın ayrılması talebine itiraz ederek, "Soruşturma izni istenemez. Dava derhal sonlanmalı" dedi. Mahkeme, Başbuğ'un da arasında bulunduğu 19 sanık ile ilgili davanın Ergenekon dosyasından ayrılmasına karar verdi. Danıştay saldırısı ile ilgili dosyası da davadan ayrıldı.

        Habertürk Haber Merkezi'nden Veli Sarıboğa ve Serdar Kulaksız'ın haberine göre; Özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 5 Ağustos 2013'te verilen mahkumiyet kararları Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nce bozulan Ergenekon Davası'nın sanıklarının yeniden yargılanmasına İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Ümraniye'de bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de bulunan 27 adet el bombasıyla başlayan soruşturma süreci sonucu açılan davada, 10 yıl sonra yine bir haziran ayında yeniden yargılama yapıldı.

        274 sanıklı dava ilk duruşmasına sanıklardan Prof. Dr. Yalçın Küçük, Doğu Perinçek, eski milletvekili Emin Şirin, eski belediye başkanı Gürbüz Çapan, eski Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu, eski Tuğg. Levent Ersöz, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, eski İstanbul Organize Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, eski astsubay Oktay Yıldırım ile Danıştay saldırısını gerçekleştiren tutuklu sanık Alparslan Aslan katıldı.

        Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, CHP Milletvekillerii Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, eski milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal ile işadamı Bedrettin Dalan'ı avukatları temsil etti.

        YARGILAMANIN DURDURULMASINI İSTEDİ

        Davaya ilişkin görüşünü açıklayan savcı, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve Başbuğ ile bağlantılı 18 sanık hakkındaki yargılamanın Yüce Divan'da yapılması ve yargılama izni alınması gerektiğini hatırlatarak, yargılama izni alınana kadar bu sanıklar yönünden yargılamanın durdurulmasını istedi.

        SANIKLAR YARGITAY KARARINA UYULMASINI İSTEDİLER

        Sanıklar bozma kararına uyulmasını söyledi. Sanık avukatları ise soruşturmayı yürüten savcılar ile yargılamayı yapan hakimlerin FETÖ soruşturması kapsamında firari ya da cezaevinde olduğunu hatırlatarak kararın yok sayılmasını ya da derhal beraat kararı verilmesini talep etti.

        "BENİ KANSER ETTİLER"

        Duruşmada söz alan avukat Yusuf Erikel, "Beni, Ergenekon'dan tutuklayıp kanser ettiler. Bu dosyayı hazırlayanlar FETÖ üyesi. Beraat kararı veremezsiniz. Suç işlersiniz. Yok hükmünde saymanız lazım" dedi.

        SAVCI TALEPTE BULUNDU

        Davaya ilişkin taleplerini açıklayan duruşma savcısı, yargılama esnasında hayatını kaybeden 11 sanık yönünden düşme kararı verilmesi için dosyanın ayrılmasını istedi. Savcı, "makul sürede yargılanma hakkı" çerçevesinde beraatlerine karar verilen 21 sanık yönünden beraat kararı verilmek üzere dosyanın ayrılmasını talep etti.

        SAVCI, ÖRGÜT SUÇUNDAN BERAAT İÇİN AYIRMA İSTEDİ

        Savcı, silahlı terör örgüt yönetmek, örgüt üyesi olmak, örgüte yardım suçlarından Yalçın Küçük, İsmail Hakkı Pekin, Sedat Peker, Merdan Yanardağ'ın da arasında bulunduğu 113 sanık hakkında ise Ergenekon terör örgütünün varlığının kesin ve inandırıcı delillerle kanıtlanmadığı, kanıtlanmayan örgütün yöneticiliği, üyeliği ve yardım etme suçlarının söz konusu olmayacağı gerekçesi ile beraat kararı verilmek üzere dosyanın ayrılmasını istedi.

        "HÜKÜMETE KARŞI İŞLENEN SUÇLAR MADDİ CEBİRLE İŞLENEBİLİR"

        Sadece hükümete karşı suç işledikleri öne sürülen Bedrettin Dalan, Turhan Çömez, Fatih Hilmioğlu, Mehmet Haberal ve Mustafa Koç hakkında da atılı suçun ancak maddi cebir ile işlenebileceğinden suçun unsurları oluşmadığı gerekçesi ile beraat kararı verilmek üzere ayrılması talep edildi.

        "DANIŞTAY SALDIRISI AYRILIP ANKARA GÖNDERİLSİN"

        Ergenekon davası ile arasında hukuki ve fiili bağ bulunmayan Danıştay Saldırısı davasının ayrılarak yetkisizlikle Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini ve saldırıyı gerçekleştiren avukat Alparslan Aslan'ın tutukluluğunun devamına karar verilmesi istendi. Savcı Arslan'a cinayette kullandığı silahı temin ettiği öne sürülen 4 sanık hakkında da ayrılarak yetkisizlik kararı verilmesi görüşünü belirtti.

        Savcı, internet andıçları ve İrtica ile Mücadele Eylem Planı çalışmaları, bilgisi dahilinde yapıldığı iddia edilen Mehmet İlker Başbuğ'un 2008-2010 yılları arasında Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptığını hatırlatarak 2014'de Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı'nın görevlerinden dolayı işledikleri suçlarla ilgili Yüce Divan'da yargılanmaları ve yargılama için izin alınması gerektiği yönünde yasa değişikliği yapıldığını hatırlattı. İlker Başbuğ ile CHP Milletvekili Dursun Çiçek'in de arasında bulunduğu 19 sanık yönünden, izin alınması için yargılamanın durdurulmasına karar verilmesini istedi.

        "HUKUK BUNU KABUL ETMEZ"

        Savcının yargılamanın durdurulmasını talep ettiği İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, "Tefrik kararı bizi tatmin etmez. Hukuku da bunu kabul etmez. Hakim ve savcıların itirafları ile FETÖ'nün kurgusu olduğu ortaya çıkan bir davadır. Derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" diye tepki gösterdi.

        Bazı avukatların müvekkilleri hakkında görüş bildirilmediğini söylemesi üzerine söz alan duruşma savcısı, sadece örgüt suçlaması ve hükümete karşı suç işlediği öne sürülen sanıklar hakkında görüş bildirdiğine dikkat çekerek, "Ben de insan olarak hata yapabilirim. Siz de taktir edersiniz ki çok kapsamlı bir dosya. Bu mütalaa değildir. Daha o aşamaya gelmedik. İlk etapta sanık kalabalığını hafifletmek ve dosyayı belli bir aşamaya getirmek amacına yönelik bir taleptir" dedi.

        DANIŞTAY VE İNTERNET ANDIÇLARI DOSYALARI AYRILDI

        Mahkeme, İlker Başbuğ'un da arasında bulunduğu 19 sanık ile ilgili davanın Ergenekon'dan ayrılmasına karar verdi. Danıştay saldırısı ile ilgili dosyanın da ayrılmasına karar veren mahkeme duruşmayı 7 Eylül'e erteledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ