Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Yurt dışı denklik başvurularındaki diploma teyidi işlemleri - YÖK açıkladı!

        Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), tüm yurt dışı denklik başvurularındaki diploma teyidi işlemlerine ilişkin yaşanabilecek mağduriyetleri de dikkate alınarak çeşitli düzenlemeler yapılması kararlaştırıldı.

        YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, yurt dışında öğrenim görüp YÖK'e diploma denkliği başvurusunda bulunanlar ile bulunacak olanların yurt dışından temin ettikleri diplomaların gereken ihtiyaç ve önem sebebiyle teyit edilmesi amacıyla öğrenim görülen ülkedeki dış temsilciliklerle diploma teyidi yazışması yapıldığı hatırlatıldı.

        İlgili ülkenin resmi makamlarından temin edilen bilginin YÖK'e iletilme süresinin bazı durumlarda uzadığına ve geciktiğine işaret edilerek bunun da başvuru sahiplerinin denklik işlemlerinin uzamasına ve mağduriyetlerin oluşmasına sebebiyet verdiği bildirildi.

        REKLAM

        Başvuru sahiplerinin mağduriyetlerinin önüne geçmek ve yurt dışından temin edilip YÖK'e ibraz edilen evraklarla ilgili kolaylık getirmek amacıyla Yükseköğretim Yürütüme Kurulunun 21 Haziran 2017 tarihli toplantısında çeşitli kararlar alındığı belirtildi.

        Açıklamada, 1 Eylül 2017 tarihi itibarıyla yurt dışı diploma denkliği başvurusunda bulunacak tüm adayların, ıslak imzalı ve onaylı, mümkünse doğrulama kodlu diploma teyit yazılarını ilgili ülkedeki dış temsilciliklerden temin etmelerinin ardından mühürlü, kapalı zarf içerisinde YÖK'e ibraz etmeleri gerektiği aktarıldı.

        LİSANS TAMAMLAMA KARARI ALINANLARA YAZ OKULU EĞİTİMİ

        Açıklamada, YÖK'e 1 Eylül 2017'den önce yapılan yurt dışı diploma denkliği başvuruları için diploma teyidinin kurul başkanlığının resmi makamlarla yapacağı yazışmalarla devam etmesinin uygun olacağı görüşüne varıldığına işaret edildi.

        Yurt dışında YÖK tarafından tanınan bir yükseköğretim kurumundan yurt dışındaki başka bir yükseköğretim kurumuna transfer olan ilgililerin de ıslak imzalı ve onaylı, mümkünse doğrulama kodlu diploma teyit yazılarını, derslerini transfer ederek başka bir yükseköğretim kurumuna geçtiklerine dair belgeyi ilgili ülkelerdeki dış temsilciliklerden temin etmelerinin ardından başkanlığa mühürlü, kapalı zarf içerisinde ibraz etmeleri gerektiği belirtildi.

        REKLAM

        Öte yandan açıklamada, yurt dışında bulunup YÖK'e diploma denkliği başvurusunda bulunan ve haklarında "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği"nin 7'nci maddesinin 3'üncü fıkrası gereği Seviye ve Yeterlilik Belirleme Sistemi (SYBS) işlemlerinden "lisans tamamlama" kararı alınan adaylardan, lisans tamamlama uygulamasında "yaz okulu" eğitimi alarak da öğrenim görmek isteyen ilgililer, Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararıyla yerleştirildiği ilk üniversitenin onayıyla bu eğitimi alabilecek.

        Açıklamada, Yükseköğretim Yürütme Kurulunun daha önceki toplantılarında aldığı kararlar hatırlatıldı. Ülkelerinde savaş, ilhak ve işgal koşulları bulunan başvuru sahiplerinden, diploma veya transkript aslı ya da örneği ile öğrenim durumunu, mezuniyetini kanıtlayan belge ibraz edemeyen veya eksik ibraz eden ilgililerin, yurt dışı diploma denkliği başvuruları için kimlik, geçici koruma kimlik belgeleri, ikamet izinleri ile eğitim bilgilerini içeren "beyan formu"nu doldurarak şahsen ya da yasal vekili aracılığıyla başvurmalarına karar verildiği kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ