Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Albay Temizöz'e Jandarma avukat tutmuş

        Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993-1995 döneminde işlenen 20 faili meçhul cinayetten sorumlu oldukları iddiasıyla 6 kişiyle birlikte yargılanan Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün, 5 avukatından birinin Jandarma Genel Komutanlığı tarafından tutulduğu belirtildi.

        Cizre'de 1993-1995 yılları arasında İlçe Jandarma Komutanlığı yaptığı dönemde korucubaşı Kamil Atağ ve eski PKK itirafçılarıyla birlikte bazı faili meçhul cinayetlere karıştığı gerekçesiyle tutuklanan ve Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 9 kez müebbet hapis istemiyle yargılanan Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün 5 avukatından Hikmet İşler'e Jandarma Genel Komutanlığı tarafından avukatlık masrafı ödendiği öğrenildi. Davada müşteki avukatı Tahir Elçi'nin, Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde Jandarma Genel Komutanlığı'na yazdığı yazıya cevaben Temizöz'e Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde bir avukat tutulduğu bildirildi.

        Temizöz'ün avukatı Hikmet İşler de, kendisine Jandarma Genel Komutanlığı tarafından para ödendiğini doğruladı. Ankara Barosu'na kayıtlı avukat İşler, Temizöz'ün avukatlığını yapan diğer 4 kişiye ise ailesi tarafından ödeme yapıldığını belirtti.

        Avukat Tahir Elçi ise, "Albay Cemal Temizöz, Türkiye'de hakkında 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle kamu davası açılan ve açığa alınmayan ilk kamu görevlisidir. Bu Türkiye'de bir ilktir. Jandarma Genel Komutanlığı'nın, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında kurumsal olarak ödeme yapılması taraf olduğunu beyan etmektedir. Yargısız infazların arkasında durduğu anlamı çıkar" dedi.

        İDDİANAMEDEN

        Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Cizre'de 20 faili meçhul cinayetten sorumlu tutulan ve Kayseri'de gözaltına alınan Albay Temizöz, 24 Mart 2009'da Diyarbakır'da tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamesinde, sanık Albay Temizöz'ün 1993 yılında Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı'nda bölük komutanı olarak göreve başlamasından itibaren "terörle mücadele ediliyor" görüntüsü altında "korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan oluşan bir grup oluşturduğu" iddiasına yer verilmişti. Sanıkların, zaman içerisinde asli görevinden ayrılarak, PKK'ya yardım ettiği öne sürülürken, özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı ve sorgulanan kişilerden bir kısmını öldürdükleri öne sürülmüştü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ