Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bush PKK'yı ağzına almadı

        Bush, Erdoğan'a ''dostum'' dedi ancak PKK'yı ağzına almadı

        ABD Başkanı George W. Bush, Beyaz Saray’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı kabul etti.

        Yaklaşık bir saat olarak planlanan görüşme, 40 dakika uzadı. Görüşmenin ardından iki lider, basına kısa bir açıklama yaptı. Görüşme sonrasında Bush, Başbakan Erdoğan'dan barış adamı ve dostum diye sözetti.

        Erdoğan ile Bush 1.5 saate yakın görüştüler. Ancak görüşme sonrasında Erdoğan ve hükümeti zor durumda bırakacak sürpriz yaşandı. Bush görüşme sonrasında gazetecilere açıklama yaparken PKK ve Kuzey Irak lafını ağzına almadı, Terörizme, aşırılığa karşı birlikte savaşacağız demekle yetindi. Washingtona PKK gündemi ile gelen Başbakan Erdoğan Oval Ofis'teki görüşmede PKK'yı gündeme getirdi. Yaklaşık 1 saat 50 dakika süren görüşmede PKK konusu 10-15 dakika konuşuldu.

        Başbakan Erdoğan'ın üzerinde durduğu konulardan ve görüşmenin uzamasının nedeninin Darfur olduğu anlaşıldı. İran ve Irak konusunda kapsamlı ve çok önemli bir görüşme yaptıklarını söyledi. Başbakan özellikle Türkiye'nin AB'ye girmesi için verdiği destekten dolayı ABD'ye teşekkür etti. Milliyet Washington temsilcisi Yasemin Çongar, Başkan Bush'un PKK adını ağzına almamasını şöyle değerlendirdi: Kuzey Irak'taki durumdan sözetmemesi Kuzey Irak'ın duyarlılıklarına hassas olduğunu gösteriyor. Önemini hissetmemiş de olabilir. Ancak Başbakan görüşmeyi PKK'ya endekslemişti. Görüşmede yeralan Türk heyeti de bu eksikliği hissetti ve rahatsız oldu.. BUSH, PKK DEMEDİ

        Oval ofisteki görüşmenin ardından konuşan Bush, Başbakan Erdoğan ile çok kapsamlı ve önemli bir diyalogda bulunduk. Ayrıca, Türkiye ve ABD’nin dünyada barışın sağlanması için birlikte nasıl çalışılabileceğini konuştuk. Terörizm ve aşırılıkla savaşta, kararlılığımız konusunda konuştuk dedi.

        Başkan Bush, Erdoğan ile görüşmede ayrıca Orta Doğu’ya istikrar getirmeye yönelik ortak çabalar hakkında da görüşme yapıldığını söyledi. Bush, şöyle devam etti: Irak ve İran konusunda önemli bir görüşme yaptık. Ayrıca radikalizm ve aşırılığa karşı ortak mücadele etme arzumuzdan konuştuk. Ben Sayın Başbakan’a Türkiye’nin AB’ye girmesinin, ABD’nin çıkarına olduğunu söyledim. Başbakan’ı ayrıca Türk halkının yararına gerçekleştirilen ekonomik reformlar dolayısıyla tebrik ettim. ABD Başkanı ayrıca, Başbakan Erdoğan’ın kendisine Darfur’da insanların çektiği sıkıntıdan bahsettiğini belirtti ve şunları kaydetti: Darfur’daki acılara karşı yardım etme yönündeki derin arzumuzu paylaştık. Başbakan, benimle bu konudaki kişisel deneyimini paylaştı. Çünkü kendisi Darfur’a giderek, bu korkunç insanlık durumuna şahit oldu. BM ve hükümetler, olarak Sudan’daki bu acılara son verilmesi önemli. Başkan Bush konuşmasının sonunda, Ben Sayın Başbakan’ı bir dost ve barış adamı olarak görüyorum ifadesini kullandı. ERDOĞAN

        Başbakan Erdoğan da Bush’un ardından yaptığı konuşmada, Önemli bir stratejik ortaklık içinde olduğumuz ABD’yi ziyaret etmek, benim için bir onur ve zevk. Başta terörizm olmak üzere birçok konuyu görüşme fırsatımız oldu dedi.

        Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: Küresel teröre karşı ortak mücadele formu oluşturmada, Başkan Bush ile aynı düşünceyi paylaşıyoruz. Görüşmede özellikle Lübnan, İsrail, Filistin konularını ele alma fırsatı oldu. Bush ayrıca, AB konusunda da başından itibaren bizlere yönelik desteğinin süreceğini söyledi. Bu bizim için önemli. Başbakan Erdoğan görüşmede, Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını ve kendisinin bu konuda Türkiye’nin hassasiyetini ifade ettiğini belirtti.

        Erdoğan, Orta Doğu’da Türkiye olarak ne yapılabileceğini konuşma imkanı bulduklarını da bildirdi. Başbakan Erdoğan, özellikle Türkiye’nin Kopenhag kriterleri içinde attığı adımlar, Maastricht kriterleri ve son tarama süreci ile ilgili görüştüklerini de belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ