Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bilgisayarlı yazıcılı terörist inleri

        PKK’nın en önemli sığınağı olan mağaraları Cudi'de çatışan komutan ve korucular anlattı. PKK’nın kış aylarında en önemli sığınağı olan mağaraların özelliğini 20 yıldır korucu olarak görev yapan ve 50’ye yakın şehit veren Benek Aile reisi Cafer Benek anlattı

        VATAN Ekibi, sayısız terör olayının yaşandığı birkaç gün önce 2 teröristin etkisiz hale getirildiği Gabar Dağı’nın eteğindeki Cehennemdere Vadisi’ndeki mağaralara girdi. 12 saat süren çatışmaların yaşandığı vadiye girdiğimizde önce kuş gözü gibi delikler dikkatimizi çekiyor. PKK için mağaraların anlamını korucu Cafer Benek’ten öğreniyoruz. Bulunduğumuz Cehennemdere Vadisi’nin, Gabar, Mava ve Bagok Dağları arasında bir geçiş noktası olduğunu belirten Benek, “Bölgenin en kritik noktası Cehennemderesi’dir. Örgütün barınma ve kamufle olması için önem verdiği ikinci bölge ise Çırav mevkidir” diyor.

        Kışın sıcak yazın serin olurlar

        Mağaraları Benek’ten dinlemeye başlıyoruz: “Uzunluğu 3-5 metreden, 30 metreye kadar değişen derinlikte mağaralar var. En önemli özellikleri kışın sıcak, yazın serin olmalarıdır. Gabar’ın toprak yapısı peynir gibi yumuşak olduğu için kazma, kürekle de yeni mağaralar açılabilir. Kışın yağan kar ve yağmur suları mağaraların içindeki dev, 4-5 ton su alabilen doğal depolarda birikir. Nisan Mayıs aylarına kadar terörist su ihtiyacını buradan giderir.”

        Soba yanar dumanı görünmez

        1990’lı yıllarda, Gabar, Cudi ve Cehennemdere Vadisi mevkiinden her 300-400 metrede bir terör örgütüne ait mağara bulunduğunu anlatan Benek, şöyle devam ediyor: “Arazinin rakımı yüksek olduğu için örgüt, barınaklarını özellikle dere yatakları ve vadilere yapmakta. Arazideki bir ağacın kovuğundan aşağı doğru kazılarak açılan içinde televizyonu, bilgisayarı, yazıcısı bulunan mağaralar bulmak mümkün. Yine kışın ısınmak için mağaraların içine kurulan sobanın dumanı, mağaranın onlarca metre ilerisinde dere yatağında görebilirsiniz.”

        Haberleşme nasıl sağlanıyor?

        Benek, kıstırılan teröristlerin imha olmamak için yine metrelerce uzunluğunda kaçış delikleri açtıklarını da anlatıyor. “Cehennemdere’de 50 metre uzunluğundaki bir mağara bir bölük insanı saklayabilir. Mağaralarda her türlü ihtiyaç düşünülmüş. PKK tim komutanları büyük telsiz ve uydu telefonlarının ucuna antigrom özelliğinde tel bağlıyorlar. Bu telin diğer ucunu ise mağaranın dışında yüksek bir ağacın tepesine yerleştiriliyor. Böylece Kandil ile iletişimi rahatça sağlanıyor.”

        CUDİ’DE ÇARPIŞAN KOMUTAN KONUŞTU

        Buralara sadece özel kuvvetler girmelidir

        Yıllarca terörle mücadelede görev yapan Emekli Subay Abdullah Ağar ise, mağaraları şöyle anlatıyor:

        BESTLERDERELER, Cudi Tuşimiye Kalyonu’nda, Cudi dağlarında ve Gabar’da sayısız mağara var. Mağalar boş gibi görünüyor ama aslında değil. Bir çocuğun girebileceği kadar küçük bir delikten içeri giriliyor ama bir bakıyorsunuz içerisi çok büyük. 1000 metrekareye varan büyüklükte mağalar gördüm. Bu mağaraların tabanına 30 adamın sığacağı büyüklükte gizli sığınak kazıyorlar. Silah ve mühimmatlarının yanı sıra yiyeceklerini de bu sığınaklara koyuyorlar. Mağaların girişi belli olmasın diye kayalarla ya da çalı çırpıyla kapatıp kamufle ediyorlar. 1-1,5 metrelik duvar bile örüyorlar.

        Mağara operasyonu çok özel ve risklidir. Uçaktan bombalamakla etkisiz hale getirilemez. Mağaraya girince göz gözü görmez, çok karanlıktır. Girişine el bombalı, gergi telli tuzaklar koyarlar. Ayrıca teröristin içeride hangi kayanın arkasından çıkacağını bilemezsiniz. Bu nedenle bu operasyonları özel kuvvetler gerçekleştirir. Özel kuvvet birimleri 3 unsur halinde operasyon yapar. Bir grup mağaranın dünyayla irtibatını keser. Diğer birim, ateşle destek sağlar. Üçüncü birimse mağaraya yaklaşır. Simayeli sıçrama dediğimiz yaklaşımla mağaraya ulaşırlar. Bu metodta tim ilerlerken bir kısmı koşar diğer kısmı mevzilenir. Ardından ağır silahlarla mağaranın ağzı etkisiz hale getirilir. İçeriye el bombası ve aydınlatma fişekleri atılır ve girilir. Girildiğinde de tehlike bitmiş değildir. Teröristler bir yerlere saklanmıştır ya siz ölürsünüz ya onlar.

        Sığınaklar hâlâ barut izi taşıyor

        YaklaŞIk bir hafta önce kıyametin koptuğu Cehennemdere Vadisi, Midyat’tan Cizre’ye kadar 10 kilometre boyunca uzanıyor. Hakim tepelerde pusuda bekleyen ve araziyle kamufle olan askerlerimizin dürbünleriyle vadiyi seyrediyoruz. Yemyeşil manzara, operasyondan arta kalan siyah kül kümeleriyle ara ara lekeleniyor. Vadinin çevresini saran dağların eteğindeki mağaralarda teröristlerin yaptığı sığınaklar detaylarıyla görülebiliyor.

        Vatan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ