Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İşte PKK'nın barındığı kamplar

        İSTİHBARAT BİRİMLERİNİN HAZIRLADIĞI PKK DOSYASI

        Dosyada, her kampta kaç militan bulunduğu ve hangi silahlarla donatıldığı ayrıntılarıyla yer alıyor

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı George Bush ile yaptığı görüşmede PKK terörüyle mücadelede atılacak ilk adımların kampların tasfiyesi ve örgüt elebaşılarının yakalanması olarak belirlenmesinin ardından gözler Kuzey Irak’taki PKK kamplarına çevrildi. star, kanlı örgütü kurulduğu 1974’ten beri takip eden polis istihbarat birimlerinin terör uzmanlarına dağıtılmak üzere hazırladığı PKK dosyasına ulaştı. Buna göre, PKK’nın Kuzey Irak’ta 18, İran’da 5 olmak üzere toplam 23 kampı bulunuyor.

        İRAN’DAKİ KAMPLAR

        ŞEHiDAN KAMPI

        İRAN-IRAK ınırındaki kamp, Hakkari Yüksekova’nın doğusunda Kırkşehitler olarak bilinen tepenin hemen arkasında.

        KOZAREŞ KAMPI

        Kamp, Şapur kentine araçla 1 saat, Van Başkale’ye ise yaya olarak 2 saat mesafede bulunuyor.

        DANBAT KAMPI

        Geniş kayalık bir arazi üzerinde kurulu kamp, Ağrı Dağı’nın hemen karşısına denk gelen İran topraklarında.

        TÜREŞ KAMPI

        Şapur kentine araçla 1.5 saat uzaklıkta.

        KURAN KAMPI

        Kampın Piranşehir kentine bağlı Elvatan köyüne uzaklığı 11 km.

        KANDiL’DE SEKiZ KAMP

        PKK dosyasına göre, PKK’nın üst düzey yöneticilerinin bulunduğu ve örgütün ana karargahı olan Kandil’de 8 kamp yer alıyor.

        ZELİ KAMPI: Süleymaniye Kalediz yakınlarındaki kampta üst düzey örgüt mensuplarının barınmasına imkan sağlayacak evler bulunuyor. Siyasi eğitim faaliyetleri burada yapılıyor.

        DOLE-KOGE KAMPI: Irak’ın kuzeyi ile İran sınır hattındaki kamp örgütün ideolojik karargahı. PKK’nın siyasaçalışmaları kapsamında eğitim veriliyor. Hastane, okul, ve elektrik santralinin bulunduğu kamp, kışları boşaltılıyor.

        ŞEHİT AYHAN KAMPI: Süleymaniye Ranya yakınlarındaki kampta 300 kadar militan barınıyor ve özellikle fedai türü eylem tarzına yönelik sözde özekuvvetler eğitimi veriliyor. Kampta RPG-7 roketatar, DOKÇA ve 60’lık havan gibi ağır silahlar da bulunuyor.

        ŞEHİT HARUN KAMPI: DTP milletvekilleri Fatma Kurtulan ile Sevahir Bayındır’ın da siyasi eğitim gördüğü ortaya çıkan KandiDağı’nın zirvesindeki kamp, PKK güdümünde Suriye, İran ve Irak’taki parti görünümündeki uydu örgütlenmelerin de kumanda merkezi.

        KALA TURKA KAMPI: Şehit Harun Kampı yakınlarında Dole-Koge kampına 1.5 saatlik bir yürüyüş mesafesinde. Örgüte yeni katılanlara askeri ve siyasi eğitim veriliyor. 10 adet SAM-7 füzesi ve ağır silahlarla korunan kampta uydu telefonu bulunuyor.

        KANİ CENGİ KAMPI: Süleymaniye’ye 10 km, İran sınırına 2 saatlik yürüyüş mesafesindeki IKDP ve IKYB sınırlarının kesiştiği yerde bulunuyor. Hacı Ümran’a giden yolun içinden geçtiği kampın mevcudunun yaklaşık 1000 kişi olduğu tahmin ediliyor. Diğer kamplarla lojistik ve ikmabağlantısı tamamıyla buradan sağlandığı için Kandibölgesinin en stratejik noktası.

        BELE KATİ KAMPI: Helgort Dağı ile Süleymaniye arasında yerleşik kampta 1000 örgüt mensubu barınıyor. Kaçakçıların geçiş güzergahında bulunması nedeniyle vergilendirme adı altında kaçakçılardan zorla para alınan 2 adet noktadan oluşuyor.

        BATI CEPHESİ KAMPI: Helgort Dağı ile Süleymaniye arasındaki kampta 550 kadar örgüt mensubunun barındığı ve olası bir müdahaleye karşı 20 adet SAM-7 füzesinin konuşlandırıldığı biliniyor.

        KANDİDIŞI KAMPLAR

        HAKURKİ KAMPI: Irak kuzeyiyle Hakkari Şemdinli’nin karşısında İran-Irak-Türkiye sınırlarının birleştiği noktanın güneybatısında kalan bölgede Zağros dağlarının batısında, Şekif Dağı eteklerindeki kamp, Türkiye ve IKDP’nin olası müdahalelerine karşı oluşturulmuş.

        HINERE KAMPI: İran’ın Sino kenti ile Irak’ın kuzeyindeki Sedeka İlçesi arasında ve Türkiye sınırının güney kısmındaki Lolan suyunun yakınında. Örgütün merkez karargahı da bu kamp içerisinde. Çok geniş bir alana yayılan kamp alanı içerisinde bir hastane, bir terzihane, bir baraj var. 1000 kadar örgüt mensubunun barındığı kamp, basın yayın ve kültür edebiyat konularının işlendiği bir tür araştırma merkezi. Türkiye’de cezaevlerinden tahliye olan örgüt mensupları bu kampta toplanıyor. Hukuk ve bilgisayar mezunu militanların, internet aracılığıyla Türkiye ve dünya gündemini takip ettikleri yer olarak da biliniyor. Kampta bir de mezarlık bulunuyor.

        LOLAN KAMPI: Adını İran sınırına mücavir Hakurki Vadisi yakınındaki Lolan deresinden alan kampta çoğu örgütü yeni katılan 150 kişi barınıyor.

        ZAP KAMPI: Türkiye sınırına 5-6 saat yürüyüş mesafesinde, Amadiye bölgesinin Felas köyü yakınlarında, Zap suyu kenarındaki kampta hiç bina yok. Türkiye’ye sızmalarda konaklama güzergahı olarak kullanılıyor.

        METİNA KAMPI: Hakkari Çukurca’nın karşısında, Türkiye sınırına 15-20 km mesafede.

        AVAŞİN KAMPI: Irak-Türkiye sınırı arasındaki bir vadide Hakkari’nin Dağlıca kasabasının karşısında.

        HAFTANİN KAMPI: Zaho’ya araçla yaklaşık 1 saatlik, Türkiye sınırına ise 3 saatlik yürüyüş mesafesinde. Kampta barınan örgüt mensuplarının Pisağa suyunun üst tarafında üslendiği biliniyor.

        KELEREŞ KAMPI: Van Başkale sınırları içinde İran-Irak sınırındaki kamp, Dola-Koge kampındaki Türkiye çalışma gruplarına bağlı bir fonksiyon üstleniyor. Bölgedeki kaçakçılardan sözde gümrük vergisi altında toplanan paralar da üst yönetime bu kamp aracılığıyla iletiliyor.

        PİRAN KAMPI: İran’ın Salmas kentine 10 km mesafedeki kamp, Piran deresinin iki yakasında kurulu. Teröristlere ilk eğitimleri bu kampta veriliyor.

        MAHMUR MÜLTECİ KAMPI: Merkezi Irak yönetimin kontrolünde bulunan Irak-Musul-Mahmur bölgesindeki mülteci kampı, kağıt üzerinde Birleşmiş Milletler denetiminde olmakla birlikte fiili denetim PKK’da. Örgütün kamp içerisinde dilediği gibi propaganda ve eleman temin etme imkanı mevcut.

        BU ELEBAŞLARI GİDERSE TERÖRDE BİTER

        Polis istihbarat raporu, iade edilmeleri için ABD ve Irak’a isimlerini verdiği PKK elebaşıları hakkında ayrıntılı bilgileri de kapsıyor. Listede öne çıkan isimler şöyle sıralanıyor:

        Zübeyir Aydar

        Eski DEP milletvekili. PKK’nın Avrupa’daki faaliyetlerini yürüten PKK KONGRA-GEL örgütünün genel başkanı. Halen Belçika’da olduğu sanılıyor.

        Remzi Kartal

        Eski DEP milletvekili. Öcalan’ın talimatları doğrultusunda Avrupa’da bulunan medya organlarının yapılanmalarından sorumlu.

        Duran Kalkan

        Kod adı Abbas. 2000 yılı şubat ayında gerçekleştirilen Olağanüstü PKK 7. Kongresi’nde Başkanlık Konseyi üyeliğine seçildi. Üst düzey sorumluluğu bulunuyor.

        Gülizar Tural

        Kod adı Peşlin-Tolhildan, örgütün sözde Genel Başkanlık Konseyi üyesi. Örgütün kadınlara yönelik yapılanması olan Özgür Kadın Partisi’nin (PJA- Partiya Jina Azad) sorumlusu.

        Cemil Bayık

        Kod adı Cuma. 1974’teki ilk toplantıda da yer alan Bayık, 2004’te yaşanan gelenekçi-reformcu ayrışmasında gelenekçi kanatın liderliğini yaptı. Bu ayrışma nedeniyle Öcalan’ın talimatıyla özeleştiri verdi.

        İlknur Şen Akdağ

        Kod adı Mizgin, PKK terör örgütünün 6 başkan yardımcısından biri. Abdullah Öcalan’ı eleştirmesi üzerine görevden alındı.

        Rıza Altun

        Kod adı Ebubekir. PKK’nın kasası olarak biliniyor. Altun, gözaltına alındığı Belçika’da yetkililerin göz yumması sonucu Erbil’e kaçtı.

        Mustafa Karasu

        Kod adı Hüseyin-Ökkeş- Avareş, örgütün merkez komite üyeliğini yaptı. Daha sonra başkanlık konseyi üyeliğine seçildi.

        Fethi Şarlatan

        Kod adı Sabri Başkale, Örgütün sözde Dersim Saha sorumlusu..

        Sakine Cansız Kod adı Sara, Avrupa’da faaliyet gösteriyor.

        Ali Haydar Kaytan

        Kod adı Fuat-Doğan, örgütün üst düzey sorumlularından.

        Nuriye Kesbir

        Kod adı Sözdar, örgütün Genel Başkanlık Konseyi Üyesi, Hollanda’da tutuklu.

        Ferhat Abdi Şahin:

        Kod adı Şahin. Örgüt içerisinde Abdullah Öcalan’ın manevi oğlu olarak da biliniyor.

        Fehman Hüseyin:

        Kod adı Doktor Bahoz, örgütün silahlı kanadı olan HPG’nin 11 kişilik yürütme konseyi içerisinde yer alıyor. HPG’nin Murat Karayılan ile birlikte silahlı çatışma taraftarlarının liderlerinden.

        Sofi Nurettin

        Gerçek ismi bilinmiyor, örgütün sözde Amed Saha sorumlusu.

        Ramazan Aybi

        Kod adı Adil, HPG içerisinde örgütün sözde Behdinan saha komutanı.

        Murat Karayılan

        Kod adı Cemal, Makine Yüksek Okulu mezunu. PKK’nın askeri kanadının sorumluluğunu ve PKK Yürütme Konseyi Başkanlığını üstleniyor. PKK’nın kanlı eylemlerinin arkasındaki isim.

        Star

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ