Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem MHP'nin teklifi çözüm mü?

        Anayasa Profesörü Ergun Özbudun, MHP'nin türbanla ilgili çözüm teklifini Habertürk Ana Haber'de Murat Ongun'a değerlendirdi.

        VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

        "10. maddenin 4.fıkrasında bir değişiklik bence çözüm değil. Bugünkü yasada bir anlam değişikliği getirmez. Bugünkü metin de idarenin bütün işlerinde eşitlik ilkelerine göre hareket etmelerini istiyor. Eşitlik zaten yararlananlar tarafından söz konusu olabilir. MHP'nin önerisi sorunu çözmeye yetmeyecektir. Türbanı ya da giyim kuşamı serbest bırakan kanunu yine Anayasa Mahkemesi iptal edecektir. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı almasındaki neden laiklik ilkesine aykırı olduğu içindir.

        MHP'nin önerisiyle bu kapının açılacağını düşünmüyorum. Yeni bir iptal kararıyla tekrar başa dönülür. Bizim önerdiğimiz şekliyle doğrudan doğruya türbanla girilebilmesi için bir değişiklik yapılması yönünde bir çözüm gerekiyor

        Böyle bir serbestliğin sağlanması laikliği güçlendirecek bir olaydır. Çünkü laikliğin mantığı herkesin eşit şekilde din ve vicdan özgürlüklerini yaşamasına olanak vermesidir. Bireysel hürriyet alanını geliştirecek ve laikliği geliştirecek bir durumdur.

        Avrupa'nın hiçbir yerinde üniversitelerde türban yasağı yoktur. Benim anlaşıyımla hakimler kararlarıyla konuşur. Benim vakıf olduğum bütün sosyolojik araştırmalar bunu dini inançlarıyla yaptıklarını ortaya koymuşlardır. Fakat bir ihtimal olarak bazılarının siyasal simge olarak kullandıklarını düşünsek de simge siyasal veya değil simge kullanılması sakıncalı değil."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ