Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Saldırıyı şiddetle lanetliyoruz"

        AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İnsanlığın vicdanından süzülen yardım gemileri, silahla, zorbalıkla engellendi" dedi.

        Erdoğan şunları söyledi:

        "Bugün sadece aziz milletime değil bütün insanlığa seslenmek istiyorum. Duygularımı açık yüreklilikle seslenmek istiyorum. Gecenin en karanlık anında iki kanlı saldırı gereçekleşti. Biri İskenderun'da terörist saldırıydı. Altı askerimiz şehit oldu, yedi askerimiz yaralandı. İkincisi fecir vaktinde yardım gemileri zorbalıkla engellendi. Dün sabaha doğru İsrail ordusuna ait silahlı askerler tamamen hukuksuz bir şekilde masum insanların kanını döktü. Bu kanlı saldırıda insani yardım gemilerine el konuldu. Tamamen sivillerin bulunduğu gemilere yapılan bu insanlık dışı saldırıyı şiddetle lanetliyoruz.

        Bu saldırı uluslarası hukuka karşı yapılmıştır. İnsanlığın vicdanına yapılmıştır. Her milletten insanlar insan,i yardım götüryorlar. Bütün dünyaya yüklerini deklare etmişti. Dünyadan ve ülkemizden 60 tane gazeteci gemöilere binmişti. Açık denizde mazlum insanlara, evleri yıkılmış 600 insana yapılana bu saldırıının BM'nin felsefesine yapıldığı açıktyır.

        Gemilere beyaz bayrak çekilmişti. Gemiler silahlı saldırıya maruz kalmıştı. Hatay'^da meydana saldırı ve İsrail'in hukuksuz saldırısı nedeniyle Şili'deki temaslrımızı keserek yurda döndük. Gereken adımları Türkiye'deki arkadaşlarımla atmaya başladık.

        Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanımız tepkimizi ve hassasiyetleimizi ortaya koyduk. Ben de Türkiye ile sürekli temas halinde olduk. Uluslararası camia ile temsata bulunudruk ve bu süreç devam ediyor.

        Türkiye diplomasinin bütün imkanlarını kullanmaktadır.

        Tel Aviv büyükelçimiz geri çağıruıldı. 3 askeri tatbikat iptal edilid. BM aiclen toğplantıya çağpırılarak olğanüstü görüşme yapılması sağlanmıştır. İsrail'i kınayan açıklama yapılması sağlanmıştır. Genç milli takımının yapacağı maçlar iptal edilid. NATO toplantıya çağpırılsdı. Uluslararsı kuruluşlar göreve sdavet edildi.

        Konvıoydaki vatandaşlarımızın güvenlşiklwerinin sağlanması için gereken yapılmıştırç. İsrail yaralıları biz gönderelim dedi. Biz kendi yaralılarımızı alacak iradeye sahibizi dedik ve bunu re3ddettik. 2 askeri uçak yaralılarımız almak için gitti. Sivil uçaklar da gitti.

        Tüm yaralıların tedavisini Tüğrkiye da yapılması için gereken tedbirler alındı.

        İsrail'in dünyayı doğruı bilgilendirmesi ve işbirliğinden kaçınmaması gerekiyor. İsrail'in b aşamada sergileyeceği tavır tüm dünyaada ibretle izlenmektedir. İsrail'in Gazze'ye yönelik insanlık dışı ambargoyu derhal kaldırmalıdır. Filistin halkına gönderilen yardımların yerine ulaşmasına engel olmamalıdır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ