Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tahliye günü

        TAHLİYE:1

        Yargıtay 11. Ceza Dai resi, Erzincan Başsavcısı Cihaner' i yargı i adığı dava ile bir numarai ı sanığı Orgeneral Berk olan Erzurum'daki Ergenekon davasını biri eştirdi. Kritik kararın ardından, dört aydır tutukl u bul unan Cihaner'l e birlikte 10 sanık tah i iye edildi

        Sibel HÜRTAŞ / ANKARA

        Başsavcı Cihaner'e tahliye Org. Berk'e Yargıtay yolu

        YARGITAY 11. Ceza Dairesi, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in, "Görevi kötüye kullanma" suçundan yargılandığı davada Erzurum'daki hâkimlerin, Cihaner'in diğer dosyasını göndermemesi nedeniyle CD'ler üzerinden yaptığı incelemeyi dün tamamladı ve kararını açıkladı.

        Daire Başkanı Ersan Ülker, yapılan inceleme sonucunda, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen aralarında İlhan Cihaner ve Saldıray Berk'in de bulunduğu sanıkların, "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılandığı dava dosyası ile Yargıtay'daki "görevi kötü kullanma" dava dosyasının, aralarında "şahsi ve fiili irtibat" bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmesine karar verildiğini duyurdu.

        TAHLİYE TALEBİ ALKIŞLANDI

        Her iki dava dosyasının da Yargıtay'da görülmesine oybirliği ile karar verildi. Birleştirme kararının ardından Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın tutuklu sanıklarının tümünün tahliyesini talep etti. Bu talep salonda bulunanlar tarafından alkışlandı.

        Talebin ardından Başkan Ersan Ülker, İlhan Cihaner ile 9 kişinin tahliyelerine karar verildiğini bildirdi. Ülker, bu kişiler hakkında "suçlamaların tutuklama için tek başına yeterli olup olmayacağı gözetilmeden" tutuklama kararı verildiğini belirtti. Ülker, "Dosyadaki hukuki bulgu ve belgeler gereği koşulları oluşmayan tutuklama kararının kaldırıldığını" söyledi. Sanıkların koşulsuz ve derhal tahliyelerine karar verildiği açıklandı.

        'Bu faşizmdir ama yargıya güven sarsılmamalı'

        Akşam saatlerinde salıverilen Başsavcı İlhan Cihaner, cezaevi çıkışı yaptığı açıkl amada, hukuk ihlalleri nedeniyle 4 aydır özgürlüklerinin kısıtlandığını belirterek şunları kaydetti:

        "En çok zararı biz görmemize rağmen yurttaşlarımıza bir mesaj vermek istiyorum: Ne olursa olsun yargıya olan güvenin sarsılmaması gerekir. Ülkemiz, özellikle yargı, ideoloj ik saldırı altında. Yargının güvenilmez olduğu gibi tezler ileri sürülüyor. Oysa yargı bir ülkenin harcıdır.

        Yargıya ve adalete olan güven kalkarsa yurttaşların başvurabileceği tek yol sokaktır. Mutasyona uğramış bir DGM mahkemeleri ile karşı karşıyayız. İnsanlar gündelik hayatlarını sürdürürken 'Dinleniyor muyuz' kaygısını taşıyorsa bugün yaptığınız sıradan bir hareketin yarın terör suçu gibi karşınıza çıkma ihtimali varsa bu faşizmdir." Cihaner, görevine en kısa sürede başlayacağını da söyledi.

        YARGITAY: ISLAK İMZA'DA BİRLEŞTİRME GEÇERSİZ

        Yargıtay'daki davada Erzurum'da görülen Ergenekon davası ile İstanbul'da görülen ıslak imza davasının birleştirilmesine ilişkin kararı da gündeme geldi. Daire

        Başkanı Ersan Ülker, birleştirme kararının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görüşü alınmadan verildiğini ve hukuksal sonuç doğurmayacağını da bildirdi.

        Uzman görüşü

        Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Prof. Ahmet Gökçen: İki dava birbirinden farklıdır. Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi'nin bireysel suç olarak gördüğü dosya açısından Yargıtay'da birleştirme kararı verilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi'nin görüşünün alınmadan dosyanın elinden alınıp,

        Yargıtay'daki dosya ile birleştirilmesi hukuksal dayanağı olan bir fiil değildir.

        TAHLİYE EDİLENLER

        ■ Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner

        ■ Eskişehir Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu

        ■ Erzincan İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Nedim Ersan

        ■ Erzincan İl Jandarma İstihbarat Müdür Yardımcısı Ersin Ergut

        ■ Yaylabaşı Karakol Komutanı Murat Yıldız

        ■ MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir

        ■ MİT mensubu Kıvılcım Üstel

        ■ MİT mensubu Sadri Barkın İnce

        ■ Astsubay Orhan Esinger

        ■ Astsubay Şenol Bozkurt

        ERZURUM BAŞSAVCISINA SUÇ DUYURUSU

        Dosyayı göndermeyen Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri hakkında Adalet Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunan Yargıtay, dün Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı hakkında da suç duyurusunda bulundu. Bu arada dosya dün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı.

        TAHLİYE:2

        Balyoz'da 14 kişi tahliye oldu

        Balyoz Planı davasında, aralarında bir numaralı sanık eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın da olduğu 14 kişi tahliye edildi. Doğan, "Bu davanın sonu, bu davayı tertipleyenler içeri girdiği zaman bitecek" diye konunuştu.

        Bülent CEYHAN/AHT

        DARBE girişimi olduğu ileri sürülen Balyoz Güvenlik Harekât Planı soruşturmasının bir numaralı şüphelisi eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan ile emekli Korgeneral Engin Alan ve Korgeneral Yurdaer Olcan'ın da aralarında bulunduğu 14 asker tahliye edildi. Tahliye kararını, Balyoz şüphelilerinin tutuklanmalarına "daha üst rütbeli paşaların serbest bırakılması"nı gerekçe göstererek muhalefet şerhi düşen İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Hâkim Yılmaz Alp verdi.

        İKİNCİ KEZ TAHLİYE

        Balyoz Soruşturması kapsamında halen tutuklu bulunan 4'ü muvazzaf 15 subayın tahliye taleplerinin ise henüz incelenmediği öğrenildi. Dün gelen kararla birlikte Çetin Doğan soruşturma kapsamında ikinci kez tahliye edilmiş oldu.

        Silivri Kapalı Cezaevi'nden çıkarken soruları yanıtlayan emekli Orgeneral Doğan, iddiaların düzmece olduğunu ve adaletin yerini bulduğunu söyledi.

        Doğan, Başsavcısı İlhan Cihaner'in tahliyesine de kendi tahliyesi kadar sevindiğini belirtti. Doğan, "Bu davanın sonu, bu davayı tertipleyenler içeri girdiği zaman bitecek. Bizim buradan çıkmamız önemli değil" ifadelerini kullandı.

        ÖZKÖK BİLİYORDU

        "Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'e kırgın mısınız" sorusu üzerine Doğan, Ben tertip içinde olanlara, gerçekleri bilip de söylemeyenlere kırgınım" yanıtını verdi. "Özkök gerçekleri biliyor muydu?" sorusuna ise Doğan, "Bu seminere kendileri de katılacaktı. Ankara'da çıkan meşhur tezkere ve Amerikalılar ile yapılan müzakereler nedeniyle kendileri seminere katılamayıp, son anda gözlemcilerini gönderdi. Gözlemcileri de onlara raporlar yazdı. Bunu en başından anlattım. Şimdi çıkıp da 'Her şeyi ben biliyorum' deyip kenara çekilip, kendileri bir şey söylemiyorsa bu utanılacak bir şeydir" yaşanıtını verdi.

        TAHLİYE EDİLENLER

        ■ Emekli Orgeneral Çetin Doğan

        ■ Emekli Korgeneral Engin Alan

        ■ Emekli Tümgeneral Nuri Ali Karababa

        ■ Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri

        ■ Emekli Kurmay Albay Bülent Tunçay

        ■ Korgeneral Yurdaer Olcan

        ■ Tümgeneral İlsan Balabanlı

        ■ Tümgeneral Abdullah Dalay

        ■ Tümamiral Ali Semih Çetin

        ■ Albay Mustafa Önsel

        ■ Kurmay Albay Hanifi Yıldırım

        ■ Tuğgeneral Bekir Memiş

        ■ Albay Yüksel Gürcan

        ■ Albay Ali Rıza Sözen

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ