Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hakim ve savcıyla görüşme tarihe karışıyor

        Hakim ve savcıyla görüşme tarihe karışıyor Adalet Bakanlığı'nın projesiyle 'girilemeyecek yerler' belirlendi, proje yaşama geçmeden davalık oldu Hakim ve savcı ile görüşmek tarihe karışacak. Adalet Bakanlığı, "Türkiye’de Mahkeme Yönetim sistemine Destek Projesi"ni yaşama geçirdi. 5 adliyede Pilot uygulama başladı. Adliyelerde hakim ve savcıların odaları ile mahkeme kalemleri 'hiç girilemeyecek yer' oldu. Herkesin girebileceği tek yer ise duruşma salonları oldu. Pilot uygulamanın yapıldığı Mardin Barosu, henüz yaşama geçirilmeyen projenin iptali için şimdiden dava açtı.

        YASEMİN GÜNERİ'NİN ÖZEL HABERİ

        Türkiye’de yaşayanların yüzde 12’si sanık sıfatıyla hakim karşısına çıktı... Yani her yüz kişiden 12'sinin adliyeye yolu düştü.

        Adalet Bakanlığı, pek çok kişinin yolunun düştüğü adliyelerde hakim ve savcılar ile vatandaşların ilişkisini kesecek yeni bir uygulamayı yaşama geçirmeye hazırlanıyor.

        Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı "Türkiye’de Mahkeme Yönetim Sistemine Destek Projesi" kapsamında adliyelerde herkesin girdiği yerler, kısmen girilebilen yerler ve sadece hakim ve cumhuriyet savcılarının girebildiği yerler belirlendi.

        Adliyelerde 'kırmızı çizgi'lerin belirlendiği proje kapsamında, hakimlerin ve savcıların girdiği yerlere avukatların ve vatandaşların girmesi yasaklanacak.

        Hakim ve savcıyla ne vatandaş ne de avukatlar istedikleri zaman görüşemeyecek. Hiç girilemeyecek yerler arasında hakim ve savcı odaları yer alırken, kısmen girilecek yerler mahkeme ve savcılık kalemleri, serbestçe girilecek yerler de duruşma salonu olarak belirlendi.

        Mardin, Konya, Rize ve Manavgat da pilot uygulamayı yaşama geçiren Adalet Bakanlığı'nın bu projesi, tüm adliyelerde yaşama geçirilmeden davalık oldu.

        Pilot uygulamanın yapıldığı iller arasında yer alan Mardin’de, Baro Başkanlığı, İdare Mahkemesi'ne dava açarak projenin uygulanmasının yasaya aykırı olduğunu ve bu nedenle uygulamanın iptali ve yürütmenin durdurulmasını istedi.

        Mardin Barosu, uygulamanın hiçbir yasal dayanağı olmadığını belirterek, "Elektronik kapılarla avukatların ve vatandaşların girişlerinin engellenmesi, evrakların tarattırılması şeklinde cerayan eden hak arama özgürlüğünü ve avukatlık mesleğinin icrasını engelleyen tüm eylem ve işlemlerin iptalini talep ediyoruz" dedi.

        Henüz yaşama geçirilmeden iptali istenen uygulama, tüm Türkiye’de yaşama geçirilirse hakim ve savcılarla hiç kimse adliye binasında görüşemeyecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ