Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Silivri sanıklarına meclis yolu göründü!

        Durmuş GÜNSÜR / BİLECİK (AHT)

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Batum Silivri Cezaevi’ndeki Atatürkçü aydınları korumak için önlem alabileceklerini belirterek “Bu da partiye alarak veya başka bir yöntemle iktidara baskı kurarak olabilir” dedi.

        İzmir’de düzenlenen Uğur Mumcu’yu anma paneline katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, “Hizbullahçılar İran’a doğru yol alırken, ülkenin aydınları Silivri denen yerde tutulmakta. Bu tabloyu bütünüyle göstermeye çalışan ve bu doğrultuda canla başla mücadele eden Uğur Mumcu 18 yıl önce katledildi. Bu ülke Ankara’dan yönetilmesin diye Uğur Mumcu katledildi” iddiasında bulundu. Silivri Cezaevi’nde bulunan gazeteci Mustafa Balbay ile Tuncay Özkan’ın mektuplarının da okunduğu toplantıda Batum, bazı Ergenekon zanlılarının milletvekili adayı yapılacağı yolundaki haberleri de değerlendirdi. Batum, “Biz, AKP hükümetinin bilerek ve isteyerek Atatürkçü aydınları içeri tıkmak suretiyle, Türkiye’de kendi iktidarını hiçbir engel olmadan kurmak istediğini düşünüyoruz... Dolayısıyla, buna kesinlikle izin vermeyeceğiz. Buna izin vermemek her yöntemle olabilir. Amacımız şu, oradaki Atatürkçü aydınları partiye alarak veya başka bir yöntemle, iktidara baskı kurarak olabilir. Bunların hepsini uygulayacağız” dedi.

        Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) Bozhüyük’te düzenlediği Uğur Mumcu’yu anma gecesine katılan Mumcu’nun ağabeyi Ceyhan Mumcu, 24 Ocak 1993’te suikasta kurban giden kardeşinin suikast kararının 1992’de verildiğini öne sürdü. Mumcu’nun yazılarıyla bazılarını kızdırdığını belirten Ceyhan Mumcu, “312 yazısının yüzde 64’ü ABD’nin Irak’a müdahalesinin insanlık açısından sakıncalarını içeriyor” dedi. Buna karşın, kardeşinin İran tarafından öldürüldüğünün öne sürüldüğünün altını çizen Ceyhan Mumcu, Uğur Mumcu’nun İran’la ilgili ise tek bir yazısının olduğunu ve onun da İran aleyhine olmadığını belirtti. Ceyhan Mumcu, “İran kriptolarında, Uğur Mumcu’nun yazısı bizim için tehlikeli diyen hiçbir şey yoktur. Uğur Mumcu’nun aleyhine Amerika Birleşik Devletleri’nce, Türkiye’de bazı ünlü solculardan rapor istendiği de bir kanıt olarak elimize geçmiştir. Ve öyle anlaşılıyor ki Uğur Mumcu suikastının kararı 1992’nin Nisan ayında verildi” diye konuştu.

        Batum, son yaptığı açıklamada, "Balbay ve Özkan'ın milletvekili adaylığı için PM'ye öneri sunacağım" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ