Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Engelliler siyasete giremiyorlar"

        Engelliler Konfederasyonu Başkanı ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Turhan İçli, engellilerin siyasete giremediklerini söyledi.

        İçli, Bilen Otel'de düzenlediği basın toplantısında, sürdürdüğü ziyaretlerin 81 il tamamlanana kadar devam edeceğini, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki son ziyareti de Mardin'e yaptıklarını belirtti.

        Ziyaretlerde engelli örgütleriyle buluşmaya çalıştıklarını, konfederasyon başkanı sıfatının yanı sıra partisinin engelliler için hazırlayacağı acil eylem planını tartışmaya açmak ve söyleşmek için illeri dolaştığını anlatan İçli, CHP'nin özellikle engellilerin temsili konusunda geciktiğini vurguladı.

        İçli, Türkiye'de ulusal gelirin 10 binde 28'inin engelliler için harcandığını, oysa nüfusun yüzde 10'unun engellilerden oluştuğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

        ''Bu hangi adaletle açıklanabilir? Büyük bir eşitsizlik var. Engelliler siyasete giremiyorlar, toplumsal yaşama giremiyorlar, sokağa çıkamıyorlar. Böyle bir toplumda eşitlik ilkesinin önemi çok fazladır. CHP, AK Parti'nin tam tersine engellilerin sokağa çıkmasını istiyor. Siyasette, toplumsal yaşamda her yerde yaratıcı güçlerinden yararlanılmasını istiyor. Ama bunda CHP gecikmiş durumda. Bunu da açık bir şekilde ifade edelim. CHP bu temsil sorununda özellikle engellilerin temsil edilmesi konusunda son derece gecikmiştir. Daha önce CHP çok yabancıydı. Şimdi yeni bir süreç var ve bu süreç Kemal Kılıçdaroğlu ile başladı. Kamu iş yerlerinde, özel işyerlerinde engelli çalıştırma zorunluluğu var. Fakat bazı kuruluşlar bu zorunluluğa uymuyorlar. Genellikle bankalar, holdingler, alışveriş merkezleri bu zorunluluğa uymak istemiyorlar. Niye istemiyorlar, onların yapabileceği bir işin olmadığı için mi, hayır. Tekerlekli sandalyedeki bir arkadaşımızın alışveriş merkezinde kasada bulunmasının ne sıkıntısı var. Ya da bankada, ne engeli var. Bütün sorun şudur; görüntüyü bozuyor. Müşteri gelecek orada engellileri görecek, bu onların görüntüsünü bozuyor. O yüzden bunu yapmak istemiyorlar.''

        İçli, partisinin iktidara gelmesi durumunda, engelliler için gerçekleştirilecek 11 maddelik acil eylem planını anlattı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ