Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'Balyoz'da 20 tutuklama daha

        Bülent CEYHAN / AHT

        'Balyoz Planı' davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkarılan ve hafta sonu geldikleri nöbetçi mahkemede yol tutuklamaları yapılan 11 muvazzaf subay ve bir emekli albay adliyedeydi. Bu kez yagılamayı yapan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti'nin huzuruna çıkarılan muvazzaflar Tümamiral Soner Polat, Yarbay Yunus Nadi Erkut, Binbaşı Mustafa Yuvanç, Albay Nihat Özkan, Albay Mustafa Koç, Albay Mehmet Ferhat Çolpan, Albay Nihat Altunbulak, Albay İbrahim Koray Özyurt, Yarbay Meftun Hıraca, Üsteğmen Erdinç Atik ve Astsubay Abdurrahman Başbuğ ve emekli albay Harun Özdemir duruşmada mahkemenin tarafsızlığından kuşkuları olduğunu söylediler.

        Haklarında somut herhangi bir delil olmadığını ve tutuklanmalarının kendilerini mağdur edeceğini söyleyen subaylar, heyetin tutuklama müzekkeresini yüzlerine okumasının ardından cezaevine gönderildi.

        Daha önce yol tutuklaması yapılan subayların dışında haklarında yakalama ve tutuklama kararı bulunan subaylar da adliyeye gelerek teslim oldu. İlk gelen grubun içerisinde emekli Orgeneral Çetin Doğan ile birlikte emekli Tümgeneral Nuri Ali Karababa, emekli Albay Ümit Özcan, emekli Albay Gökhan Murat Üstündağ, emekli albay Refik Hakan Tufan ve emekli Albay Halil Yıldız yer aldı. 6 subay yakalama kararları tutuklamaya çevrilmesi üzerine cezaevine götürülürken, gelen 7 kişilik ikinci grup da mahkeme huzuruna çıkarıldı.

        Teslim olmaya gelen ikinci gruptaki Korgeneral Nejat Bek, Tümgeneral Hasan Fehmi Canan, emekli Albay Ali Demir, Albay Erhan Kuraner, emekli Albay Hamdi Poyraz, Albay Hanifi Yıldırım ve Albay Hasan Nurgören de 21:00 sularında mahkeme heyeti tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

        Son olarak 15 Şubat'ta öğlen saatlerinde İstanbul Adliyesi'ne gelen Emekli Tümgeneral Recep Rıfkı Durusoy'un da tutuklandığı açıklandı.

        TUTUKLU SAYISI 156'YA YÜKSELDİ

        Yeni tutuklamalar ile birlikte böylece cezaevine konulan subayların sayısı 156'ya yükselmiş oldu. Hakkında yakalama kararı bulunduğu halde teslim olmayan subay sayısının 7 olduğu öğrenildi. Bunlardan emekli Orgeneral Ergin Saygun saat 07.00 sıralarında kalp krizi geçirdiği için GATA'ya yatmıştı. Avukata Mahkeme Başkanı Ömer Diken'in "Avukat Bey hiçbirinin sağlık durumuyla ilgili bir şey demedik. Ergin Saygun Paşa'nın da durumuna bir şey demiyoruz" dediği öğrenildi.

        Teslim olmaya gelmeyen Balyoz davasının 13. duruşmasında salonda bulunan 134 subay hakkında tutuklama kararı çıkarılırken duruşmaya gelmeyen 29 subay hakkında ise yakalama kararı verilmişti.

        Bundan sonraki duruşmada 163 subay tutuklu olarak sanık sandalyesinde yerini alacak.

        Bu arada, Milli Savunma Bakanı Gönül de yaptığı açıklamada, memuriyette açığa almanın bir tedbir olduğunu ifade ederek, ''Tevkif edilince zaten delillerin karartılması söz konusu olmaz'' dedi.

        Gönül, AK Parti grup toplantısında, gazetecilerin, ''Balyoz Planı'' davası kapsamında muvazzaf subayların tutuklanmalarına ilişkin sorularını yanıtladı.

        Bakan Gönül, tutuklamalara ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, ''(TSK Personel Kanunu) 926 sayılı Kanun'un 65. maddesi durumu düzenlemiş. Kanun ne diyorsa o...'' karşılığını verdi. Bir gazetecinin, ''Muhalefet partilerinin tutuklamalarla ilgili çok ciddi ithamları var'' demesi üzerine, Gönül, ''Vallahi, ben hiç adliyeyi bugüne kadar eleştirmedim, başkası eleştiriyorsa onu da bilmem. Yargı kararları... Yönetici olmasak, basın mensubu olsak yazarız hani. Bir bakan sıfatıyla yargı kararlarını ben şahsen eleştiremem'' diye konuştu.

        Bir başka gazetecinin, ''Yargı kararı boyutuyla ilgili değil de muvazzaf subaylarla ilgili 'açığa alınacaklar', 'emekli edilecekler' gibi bazı haberler var bugün'' sözleri üzerine, Gönül, ''Hayır, şöyle; biliyorsunuz memuriyette açığa alma bir tedbirdir. Delillerin karartılmaması için vesaire... Tevkif edilince zaten delillerin karartılması söz konusu olmaz. Sivilde tevkif edileni de açığa alırız. Çünkü hukuk öyle diyor ama 926 sayılı Kanun'da böyle bir öneri, böyle bir hüküm yok'' dedi.

        ''ŞU ANDA İTİRAZ AŞAMASINDA''

        Gönül, ''Aynı zamanda göreve devam mı...'' sorusuna, ''Öyle bir şey olabilir mi? Ne diyorum, bakın; açığa almanın amacı delilleri tahrifin önlemesidir. Hapisteki adam delilleri tahrif edebilir mi? Bitti, edemez... Açığa alma tedbirdir. Tevkif edildiğine göre bu tedbire şu ana ihtiyaç görülmüyor ama duruma tabii bir kere tevkifin devam edip etmeyeceğini, itirazların durumuna göre görececeğiz. Şu anda itiraz aşamasında...'' karşılığını verdi.

        Bir gazetecinin, ''Tevkif edildikleri için terfi imkanı ortadan kalkmış oluyor öyle değil mi'' sorusunu, Bakan Gönül, ''65. maddenin son fıkrası diyor ki 'Açığa alınanlar ve tevkif edilenler emekli de edilemezler, terfi de edemezler.' Kanun hükmünü okuyorum. Açar okursunuz...'' şeklinde yanıtladı.

        ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in, Dolmabahçe'deki görüşmesine ilişkin çok spekülasyon yapıldığının'' söylenmesi üzerine, Gönül, ''Başbakan'ın başkanlığında olan toplantılarda Başbakan konuşur, ben konuşamam'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ