Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Sözümüzün arkasındayız"

        CHP'den bu açıklamanın üzerine jet bir yanıt geldi: "Sözümüzün arkasındayız. Harekat erken sona erdirildi."

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, "Genelkurmay Başkanı'nın, muhalefet partilerini hainlikle suçlamaya kesinlikle hakkı yok. Türkiye'de milyonlarca kişinin oyuyla göreve gelmiş bir Anamuhalefet partisinin siciliyle ilgili, seviyesiyle ilgili söz söylemeye, sıfatı ne olursa olsun hiç kimsenin hakkı yok" diye konuştu.

        Mustafa Özyürek, TBMM'de, gazetecilerin soruları üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, "Baykal'ın açıklamalarını hakaret saydık" şeklindeki açıklamasına cevap verdi. Genel Başkan Deniz Baykal'ın yaptığı grup konuşmasında ve ardından yapılan yazılı açıklamada, hiç kimseye hakarette bulunulmadığını dile getiren Özyürek, parti olarak bazı değerlendirmelerde bulunduklarını ve bu değerlendirmelerin arkasında olduklarını söyledi.

        TSK'nın hedeflerine tam ulaşmadan, beklenmedik bir şekilde Kuzey Irak'tan çekilmesinin, bu çekilmenin ABD Başkanı Bush ve Savunma Bakanı Gates'in açıklamalarının hemen ardından yapılmasının kendileri açısından ABD'nin 'çekilin' diye bir telkinde bulunduğu izlenimi uyandırdığını anlatan Mustafa Özyürek, bu iddialarını Meclis'te de gündeme getirdiklerini ve genel görüşme talebinde bulunduklarını hatırlattı.

        CHP olarak, "Bizim muhatabımız siyasi iktidardır, hükümettir" dediklerini ifade eden Özyürek, "Nitekim Başbakan dün muhalefeti hedef alan çok ağır suçlamalar yaptı. Biz beklerdik ki, artık Genelkurmay Başkanı aradan çekilsin, bu konulara bir nokta koysun... Ama her nedense Genelkurmay Başkanımız, bu konuya nokta koyma niyetinde olmadığını söylüyor ve 'TSK'ya yönelik tüm eleştirilerin muhattabı benim' diyor. Elbette TSK'nın sözcüsü olarak, onların komutanı olarak bu cevapları verebilir. Ama biz TSK üzerinden, Türk ordusu üzerinden siyaset yapan bir parti değiliz. TSK'nın büyük bir iş yaptığını biliyoruz. Onlara saygımız sonsuz" diye konuştu.

        Mustafa Özyürek, geri çekilmenin erken olduğunu ve bunun ABD yetkililerinin açıklamalarının sonrasına denk gelmesinin ABD'nin telkini olduğunu izlenimini arttırdığını belirterek, şöyle konuştu: "TSK'nın başarısını küçümsemek veya onların moralini bozmak gibi bir niyetimiz yok. Ama Genelkurmay Başkanı'nın muhalefet partilerini hainlikle suçlamaya kesinlikle hakkı yok. Türkiye'de milyonlarca kişinin oyuyla göreve gelmiş bir Anamuhalefet partisinin siciliyle ilgili, seviyesiyle ilgili söz söylemeye, sıfatı ne olursa olsun hiçkimsenin hakkı yok. Biz bu tartışmaların uzamasından yana değiliz. Ama Genelkurmay Başkanımız ne yazıkki bugünkü açıklamasıyla bu tartışmaları uzatmaktadır. Biz istiyoruz ki hükümetle baş başa kalalım ve bu tartışmayı hükümetle yapalım."

        TALABANİ'NİN ZİYARETİ

        Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin operasyonun bitmesinden hemen sonra Türkiye'ye gelmesinin ve Neçirvar Barzani ile yapılan görüşmenin CHP'nin iddialarını doğrular nitelikte olup almadığının sorulması üzerine Mustafa Özyürek, Talabani'nin gezisinin zamansız bir gezi olduğunu savundu.

        TSK mensuplarının Talabani için düzenlenen törenlere ve verilen yemeklere katılmadığını, bunun da TSK'nın bu konuda bir rahatsızlığı olduğunun göstergesi olduğunu savunan Özyürek, Talabani'nin PKK'yı açıkça suçlayan bir açıklamada bulunmadığını, Türk yeklililerinin önünde Kuzey Irak'tan 'Kürdistan' olarak söz ettiğini kaydetti.

        "BAŞBAKAN, GENELKURMAY BAŞKANI'NDAN KOPYA ÇEKMESİN"

        Bir gazetecinin, "Genelkurmay Başkanı üniformamı çıkartırım, Başbakan da siyasi elbisemi çıkartırım diyor. Bu açıklamalar size yeterli gelmedi mi?" diye sorması üzerine Mustafa Özyürek, "Hayır, gelmedi. Ama Sayın Başbakan'dan daha yaratıcı bir buluş beklerdik. Genelkurmay Başkanı'ndan aynen kopya çekmesine gerek yoktu. 'O üniformasını çıkardığına göre, ben de siyasi elbisemi çıkartırım' diyor. Başbakan'ın dünkü söylemi gerçekten çok ağırdı ve hak ettiği cevabı alacaktır" diye konuştu.

        Başbakan Erdoğan'ın, "ABD'nin etkisiyle çekilme olduğunu ya ispatlasınlar, ya sussunlar" dediğini hatırlatan bir gazetecinin, "Susacak mısınız, ispatlayacak mısınız? İspata dair bir belgeniz var mı?" diye sorması üzerine Özyürek, "Genel görüşmeyi bekleyelim. Genel görüşmede sözcülerimiz açıkça söyleyecektir. Herkesin gözü önünde cerayan etmiştir. Gizli kapaklı belgelerle yaptığımız bir siyaset yok. Biz açık siyaset yapıyoruz. İddialarımızı ortaya koyduk. Genel görüşmede, hükümetten kapsamlı, tutarlı bir cevap bekliyoruz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ