Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Devlet merkezli planlamaya ihtiyaç yok"

        Yılmaz, TBMM Genel Kurulunda, AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu'nun gündemdışı konuşmasını Hükümet adına yanıtladı. Yılmaz, DPT gibi kurumların görünür kurumlar olmadığını belirterek, kurumda fedakarca çalışanların takdir edilmelerinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

        Planlamaya her ülkenin ihtiyaç duyduğuna işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu:

        ''Tabii ki eski, ağır, devlet merkezli bir planlama değil, bütün toplumu, yerel yönetimleri, sivil toplumu kucaklayan, katılımcı planlamaya her zamankinden fazla ihtiyacımız var. Dünyada belirsizliklerin ve risklerin arttığı ortamda, birey ve hane halkları gibi ülkelerin de makro plan ve stratejileri olmalıdır. Biz, 'artık kısa vadeli, 2-3 yıllık bakmayacağız, 2023 vizyonuyla bakacağız' diyoruz. DPT'nin önemli katkıları, çalışmaları var; bunlara devam edeceğiz. Bu makro planlar içinde son dönemlerde bölgesel gelişmeler konusunda çok önemli çalışmalar yürütüyoruz.

        Bir taraftan DAP'ı, KOP'u yürütürken, diğer taraftan 26 bölgede 81 ili kapsayan kalkınma ajansları oluşturduk. İçişleri Bakanlığı ile birlikte KÖYDES gibi projelerin uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Buna benzer çok sayıda sektörel stratejiler, önemli üzerinde durduğumuz konulardır. Önümüzdeki dönemde de çok yönlü şekilde bu çalışmalara devam edecek. DPT, dünyanın bugün geldiği ortamda yeni planlama anlayışlarını da yakından izleyerek, yerel dinamitleri ve sivil toplumu sürece daha fazla katarak ülkemizin geleceği adına fedakarca çalışmasına devam edecek.''

        ''ERGENE NEHRİ ZEHİR AKITIYOR''

        CHP Kırklareli Milletvekili Tansel Barış, gündemdışı konuşmasında, Ergene Nehri'nin Türkiye'nin en kirli nehri olduğunu belirterek, ''9 yıldır iktidarda olan AKP, nehirle ilgili bir çaba göstermiyor. Trakya'da insanlar kanserden ölmeye başladı ama bu durum, Çevre Bakanlığının dikkatini bile çekmiyor'' dedi.

        Ergene Nehri'nin zehir akıtmaya devam ettiğini, bundan etkilenen Yunanistan'ın Türkiye'yi AB'ye şikayet ettiğini ifade eden Barış, ancak bakanlığın bunu sorun olarak kabul etmediğini savundu. Bölgede bin 400 fabrikada 350 bin kişinin çalıştığını kaydeden Barış, Ergene Nehrinin kirliliğinin yüzde 70'inin bu fabrikalardan kaynaklandığını ileri sürdü.

        Barış, ''Bu fabrikalar çalışsın ama Ergene de yok olmasın. Hükümet, devlet nerede? Nehirde 25 yıldır canlı yaşamıyor. Trakya halkının beklemeye tahammülü kalmamıştır. Arkadaşlar, ne olur Ergene'ye sahip çıkalım. Bürokratlar bilsin ki sonuna kadar bunun peşinde olacağız. Trakya toprakları eninde sonuna kurtulacaktır'' diye konuştu.

        AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak, gündemdışı konuşmasını, Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümüne ayırdı. ''Doğu'nun Paris'i'' olan Erzurum'un AK Parti iktidarına kadar ihmal edildiğini belirten Aksak, ''Halkımız AK Parti'ye teveccühüyle ikinci bir kurtuluş mücadelesini başlatmıştır. İlimiz eski ününe kavuşmaya adım adım ilerliyor'' dedi.

        ''SANKİ KÜTÜHYALILAR HER YERDE KÜFÜRLÜ KONUŞUYORMUŞ GİBİ...''

        MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, yerinden söz alarak, Kütahya'nın Simav ilçesinde argo ve küfürlü konuşmayla ilgili iyi niyetle başlatılan bir uygulamanın, kamuoyuna yanlış yansıtıldığını belirterek, ''Kütahyalılar sanki her yerde küfürlü konuşuyorlarmış gibi... Açlık, işsizlik, sosyal bunalım içinde olan insanlarımızın kısmen küfürlü konuşması genele şamil bir olay değil'' diye konuştu.

        Gündemdışı konuşmaların ardından sözleşmeli erbaş ve er istihdamı ile YAŞ kararlarıyla TSK'dan ilişiği kesilenlere çeşitli haklar tanıyan yasa tasarısına geçildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ