Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem AK Parti'nin aday adayları 5 bini geçti

        AK Parti, 12 Haziran'da yapılacak genel seçimler yaklaşırken, milletvekili aday adayı başvuruları nedeniyle hareketli günler yaşıyor. Parti genel merkezinde, aday adaylığı için sayılı saatler kala başvurular alınmaya devam ediyor. Başbakan Erdoğan'ın kadın ve genç adayları teşvik eden açıklamaları nedeniyle bu yönde başvuruların çokluğu dikkat çekerken, aday adayları projeleri ve hedefleri ile adaylık için iddialı konuşuyor.

        AK Parti Genel Merkezi'ndeki aday adayı başvuru merkezinde gazetecilere açıklamalarda bulunan, AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, halkın tüm kesimlerinden aday adayları bulunduğunu söyledi. Bürokrasiden, ev hanımlarından, 25-30 yaş grubundan ve şu ana kadar milletvekili olmayı hiç düşünmeyen birçok kesimden aday adayı müracaatları olduğunu belirten İpek, "Aday adaylığının, tabanın her kesimine yayılması açısından çok ilginç bir portföy oluşuyor" dedi.

        Aday adayı sayısının 5 bini geçtiğini de belirten İpek, ancak son rakamın başvuruların sora erdiği akşam saatlerinden kesinleşeceğini söyledi. İpek, AK Parti'ye talebin yoğun olması sebebiyle başvuru süresinin uzatılıp uzatılmayacağının sorulması üzerine ise, "Şu anda böyle bir husus görünmüyor. Çünkü eğilimle ilgili, arkasından komisyonlarla ilgili bir takvim çalıştırıyoruz. Dolayısıyla bugün akşam itibariyle bu sonlanacak" diye konuştu.

        "ÖN SEÇİM DEĞİL, EĞİLİM"

        Aday adaylarının nasıl eleneceği ve adayların nasıl belirleneceğine ilişkin bir soruya ise İpek, "Merkez Karar Yönetim Kurulu, merkez yoklamasını benimsedi. Siyasi Partiler Kanunu'na ve Milletvekili Seçimi Hakkındaki Kanuna göre siyasi partiler hangi usulle seçime gireceklerini kendi MKYK'larında belirliyorlar. Daha önce 2002 ve 2007'de olduğu gibi AK Parti bu yöntemi benimsedi. Aday adayları ile ilgili kendi illerinde anket yapacağız, onlara soracağız. Teşkilatların eğilimini, kanaatini alacağız. Yani bir ön seçim değil, sadece bir kanaat, eğilim alacağız. Burada tek bir ölçü olmayacak, teşkilatın bakışını alacağız. Burada aday adayları ile yüz yüze mülakatlar yapacağız. Mülakatlardan sonra belki yeniden aday adayları ile ilgili anket yapabiliriz. Ve en sonunda Rabbim kime nasip ettiyse onlar parlamentoda vatandaş da, milletimiz de 12 Haziran'da vereceği oylarla parlamentoyu oluşturacak" şeklinde konuştu.

        ADAYLAR 11 NİSAN'A KADAR BELİRLENECEK

        İpek, özellikle 25-30 yaş grubu gençlerin parlamentoya girmesi için yasal düzenleme yaptıklarını da hatırlatarak, "Çünkü Türkiye'de çok önemli bir nüfus 25-30 yaş grubunda. Ama parlamentoda temsil edilemiyordu. Türkiye genç bir nüfus. Geçen bene 1 yıl yasağı nedeniyle kıl payı giremediler. Şimdi bu dönem uygulanıyor. 25-30 yaş grubundan, genç kesimden bir kısım temsilciler parlamentoda yer alacak" dedi.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kadın milletvekili sayısını 2 kat artırmayı düşündüğünü belirten İpek, "Dolayısıyla bu seçimde kadın adayların şansları biraz daha fazla. İnşallah güzel bir parlamento oluşacak" dedi.

        Aday adaylarının elenerek, adayların belirlenmesi sürecinin ne zaman sona ereceğine yönelik bir soru üzerine de İpek, "11 Nisan'da Yüksek Seçim Kurulu'na aday isimlerinin tesliminin son günü. Dolayısıyla bütün siyasi partiler adaylarını bu süreç içinde tamamlayıp, en geç 11 Nisan'da YSK'ya teslim etmeleri gerekiyor. Ona göre biz de kendi iç takvimimizi çalıştırıyoruz" diye konuştu.

        KADIN, GENÇ VE ENGELLİ ADAYLAR İDDİALI

        Öte yandan, AK Parti'ye milletvekili aday adaylığı için başvuranlar arasında kadın, genç ve engelli adayların çok sayıda olması dikkat çekti. Türkiye'nin çeşitli illerinden Ankara'ya gelerek parti genel merkezinde başvurularını yapan aday adayları, vekil olmaları durumunda gerçekleştirmeyi hedefledikleri projeleri anlatırken, oldukça iddialı konuştukları görüldü.

        Hem illeri, hem de Türkiye geneli için hizmet etmek istediklerini dile getiren aday adayları arasında, yurt dışında yaşayan ancak Türkiye'ye siyaset yapmak için dönen adaylar da yar aldı.

        Kadın ve genç aday adayları Başbakan Erdoğan'ın çağrısına uyduklarını dile getirirken, Ankara 2. Bölgeden aday adayı olan ortopedik özürlü Ertugay Yavuz Yazar da, özürlülerin parlamentoda temsil edilmesi için AK Parti'ye müracaat etiğini belirterek, "Özürlülerle diyalog içinde, onların haklarını savunmak istiyorum" dedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ