Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem DSP'den Ecevit fotoğrafına suç duyurusu!

        DSP Antalya İl Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu ve partililer, Antalya Cumhuriyet Savcılığına verdikleri suç duyurusu dilekçesinin ardından adliye binası önünde basın açıklaması yaptı.

        Başkan Büyüknohutçu, AK Parti Elmalı İlçe Teşkilatı tarafından parti binasının balkonuna asılan afişe, merhum Başbakan Bülent Ecevit’in 2000 yılında eski ABD Başkanı Bill Clinton ile görüşmesindeki fotoğrafının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2010 yılında Barack Obama ile örüşmesindeki fotoğrafla yan yana getirilerek, "10 yılda Türkiye’nin itibarını yükselttik" ifadesine yer verildiğini söyledi.

        Fotoğrafın yer aldığı gazeteyi de gösteren Büyüknohutçu, AK Parti Elmalı İlçe Teşkilatınca hazırlanan seçim afişinin, eski genel Başkanları Bülent Ecevit ile DSP’nin manevi şahsiyetini zedelediğini belirtti.

        Açıklamasında suç duyurusu dilekçesini de okuyan Büyüknohutçu, afişte Ecevit’in saygın devlet adamlığı duruşunun çarpıtıldığını, Ecevit’in kişiliğinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin itibarının alenen zedelendiğini belirterek, "Sayın Bülent Ecevit’in resmi kullanılarak ve o dönemde devletimizin itibarsız olduğu kastedilerek açık suç işlenmiştir. Hem merhum Genel Başkanımız Bülent Ecevit’in hem de DSP’nin manevi şahsiyetine kasıtlı olarak saldırılmıştır" dedi.

        Büyüknohutçu, AK Parti Elmalı İlçe Başkanı Ümit Öztekin ile ilçe yönetim kurulu üyeleri hakkında Cumhuriyet Savcılığınca yasam işlem başlatılmasını talep etti.

        TÜRKER'DEN AÇIKLAMA

        DSP Genel Başkanı Masum Türker, Antalya'nın Elmalı AK Parti İlçe Teşkilatı tarafından hazırlanan seçim afişinde, Bülent Ecevit'in Bill Clinton ile görüştüğü sırada çekilen resminin kullanmasına ilişkin, ''Ecevit'i seçim afişlerine malzeme yapan AKP'yi şiddetle kınıyor, onlara terbiye sınırlarını aşan davranışlardan uzak durmayı tavsiye ediyoruz'' dedi.

        Türker yazılı açıklamasında, AK Parti Antalya Elmalı İlçe Teşkilatınca seçim afişinde Ecevit'in fotoğrafının kullanılması nedeniyle suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

        Ecevit'in bir başbakan olarak saygıyla anılması gerektiğini vurgulayan Türker, şunları kaydetti:

        ''Onu, bir seçim afişine malzeme yapma cüretini gösteren AKP'nin ar damarı çatlamış, terbiye sınırı kalmamıştır. Ecevit'in, ABD Başkanı Bill Clinton'un karşısındaki duruşu bir milyon Müslümanın katledilmesine karşı bir duruştur. Tayyip Erdoğan'ın Barack Obama karşısındaki görüntüsü ise KKTC'den vazgeçmenin, Libya'ya düzenlenen haçlı seferine Türkiye'yi de 'er' yapmanın görüntüsüdür. Ecevit'in başbakanlığında Türk dış politikası Atatürk ve İnönü dönemindeki gibi ulusal çıkar korunarak onurlu ve tavizsiz bir şekilde yürütülmüştür. Ecevit'in dış politika şifresi taviz değildi. Tayyip Erdoğan'ın dış politika şifresi tavizdir.''

        Türker açıklamasında,, ''AKP'nin Bülent Ecevit'e yönelik terbiye sınırlarını aşan bu tutumu nedeniyle suç duyurusunda bulunduk. Ecevit'in seçim afişlerine malzeme yapan AKP'yi şiddetle kınıyor, onlara terbiye sınırlarını aşan davranışlardan uzak durmayı tavsiye ediyoruz'' ifadelerine de yer verdi.

        Bu arada, AK Parti'den DSP'ye cevap geldi.

        AK Parti Elmalı İlçe Başkanı Ümit Öztekin, merhum Başbakan Bülent Ecevit'in fotoğrafının yer aldığı ve tepkilere yol açan seçim afişinin başka bir afişle değiştirileceğini bildirdi.

        Öztekin, yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti Elmalı İlçe Başkanlığı binasındaki reklam panosuna asılan afişin, Türkiye'nin 10 yıl önceki, siyasi ve ekonomik durumu ile bugününün mukayeseli anlatılması amacıyla yapılan fotoğraflı bir çalışmadan ibaret olduğunu ifade etti. Fotoğrafların Türkiye'nin 10 yıl öncesi içinde bulunduğu durumla bugünlerde yaşanan gelişmelerin sonucunu açık ve net bir şekilde ortaya koyduğunu savunan Öztekin, şunları kaydetti:

        ''Reklam panomuzdaki afiş, mukayeseli anlatım çalışmalarımızdan sadece birisi olup, hiçbir kişi ya da kurumu incitmek, rencide etmek kesinlikle amaçlanmamıştır. Merhum Başbakan Sayın Bülent Ecevit'e saygısızlık yapmak gibi bir düşüncemiz asla olamaz. Afişte kullandığımız fotoğraf, 1999-2000 yıllarında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Bülent Ecevit'in ABD Başkanı Bill Clinton karşındaki duruşunu gösteren ve o günlerde kamuoyu tarafından oldukça tartışılan bir tablodur. Fotoğraf doğrudur ve ülkemizin o gün içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi sıkıntının bir belgesidir. Afişin diğer tarafında ise Sayın Başbakanımızın bir fotoğrafı kullanılmıştır. Bu fotoğraf da doğrudur. Her iki fotoğraf da Google'dan alınmıştır. Unutulmamalıdır ki 2002 yılında AK Parti, iktidarı Sayın Ecevit'ten devralmıştır. Türk Milleti, borç para almak için günlerce IMF kapısında beklenildiği günleri unutmamıştır. Amacımız, o günlerde yaşananların hatırlatılması ve ülkemizin dünya ülkeleri nezdinde itibarının yükseldiğinin anlatılmasıdır. Bu doğrultuda kullandığımız afişlere ait tüm sorumluluk Elmalı İlçe Başkanlığımıza ait olup kısa bir süre sonra mukayeseli anlatım çalışmalarımızdan oluşan başka bir afiş ile değiştirilecektir.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ