Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Pantolon gerginliği!

        HABERTURK.COM

        Kadın milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu'nda pantolon giymesine imkan tanıyan teklifin komisyona geri çekilmesinin ardından 'pantolon tartışması' büyüyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "BDP'nin verdiği önerge çok aceleyle hazırlanmış, eksikleri olan ve fırsatçılık amaçlı yapılan bir düzenleme" derken, BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan, "AKP samimiyse başörtüsü serbest olsun" dedi.

        CHP'li Emine Ülker Tarhan ise "AKP süreci başarıyla yönetememesinden duyduğu sıkıntıyı başkalarına aktarmaya çalışıyor" yorumunda bulundu.

        Her şey Şafak Pavey'in TBMM'deki yemin töreni sırasında etekli fotoğraflarının gündeme gelmesiyle başladı. Bu fotoğraflar TBMM'de kadın vekillerin pantolon giymesini yasaklayan tüzük maddesini tartışmaya açtı. Bunun üzerine Meclis Anayasa Komisyonu kadın milletvekillerinin Genel Kurulda pantolon giymesine imkan sağlayan İçtüzük değişikliğini görüşmeye başladı ve görüşmeler sonrasında içtüzük değişiklik teklifi dün TBMM'ye sunuldu.

        Ancak dün TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeler sürerken Başkanvekili Mehmet Sağlam, teklifin komisyona geri çekildiğini açıkladı.

        "ERKEKLERİN KRAVATI KADINLARIN BAŞÖRTÜSÜ SERBEST OLSUN"

        Bunun üzerine Genel Kurul'da tartışma çıktı. CHP, MHP ve BDP Grup Başkanvekilleri ve CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, teklifin Genel Kurul gündemine girdiğini ve komisyona geri çekilemeyeceğini belirterek, itirazda bulundu. Sağlam, İçtüzüğün ilgili hükümlerini okuyarak, komisyonun bir tasarı veya teklifi geri çekme hakkı bulunduğunu hatırlattı. Tartışmasının sonunda Sağlam, Başkanlığın tutumunda bir değişiklik olmadığını açıklayarak, birleşimi kapattı.

        Öte yandan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de kuliste gazetecelerle sohbet ederken, ''erkek milletvekillerinin kravat takmaması, buna karşılık kadın milletvekillerinin başörtüsü takabilmesi'' yönünde, İçtüzük değişikliği teklifi için önerge verdiğini söyledi.

        "CHP VE MHP, BDP'NİN ÖNERİSİNİ DESTEKLİYOR GİBİ"

        TBMM'nin açılışında başlayan ve dün hararetlenen 'pantolon polemiği'ni siyasi partiler bugün de açıklamalarıyla sürdürdü.

        AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, BDP'nin verdiği dünkü önergenin ''çok aceleyle hazırlanmış, teknik eksiklikleri olan, şu anda var olan fiili durumu düzeltme amaçlı değil, sadece fırsatçılık amaçlı yapılan bir düzenleme'' olduğunu söyledi ve ekledi: "Dün gördüğümüz tablo şu ki CHP ve MHP, BDP'nin verdiği önergeyi destekliyor gibi... Eğer böyle bir niyetleri varsa, Anayasa Komisyonunda bu teklif tamamen yeniden görüşülüp, herkes yüreğindekini, niyetini açık bir şekilde ifade etmiş olur. Kim samimi, kim gayri samimi Anayasa Komisyonunda yapılan tartışmalarda görülmüş olur. Şimdi bu önergede bazı kelimeleriyle kabul edilebilir şeyler var ama bazı kelimeleriyle reddedilmesi gereken durum söz konusu."

        "AKP SAMİMİYSE BAŞÖRTÜSÜ SERBEST OLSUN DEDİK"

        BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise dün Habertürk TV ekranlarında Fatih Altaylı'nın programı Teketek'e katıldı ve konu hakkında da açıklamalarda bulundu.

        Tan, Fatih Altaylı'ya şunları söyledi: "Mecliste değişiklik yapıyorsun. Biz dedik ki başörtüsü olsun kravat olmasın. Suriye meclisinden Hindistan'a kadar herkes milli kıyafetle oturabiliyor. AKP samimiyse kravat mecburi olmasın, başörtüsü serbest olsun dedik. Başörtüsü meselesinden çok sıkıntı çekti bu memleket. Bugün kadın üyelerimiz dahil bir değişiklik önergesi hazırladık, iyi niyetle verdik. Evresel hukuka uygun bir şey getirsin biz de onu kabul edelim. Niye gol atalım AKP'ye. Ne istiyorsa AKP getirsin, ruhban okulları, cemevleri, Kürt meselesi. Ne olursa kabul ederiz"

        CHP'Lİ TARHAN: "BDP'NİN ÖNERİSİ YENİ BİR DURUM"

        CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ise TBMM'de basın mensuplarının konu hakkındaki sorularını yanıtlarken, "AK Parti'nin ''Pantolon teklifine ilişkin'' süreci başarıyla yönetememesinden duyduğu sıkıntıyı, bir şekilde başkalarına aktarmaya çalıştığını söyledi. Tarhan, BDP'nin önerisinin ise yeni bir durum olduğunu, bu durumun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ