Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP'li Öztrak: "Dedem Atatürk'ün silah arkadaşı, Cumhuriyet kahramanıdır"

        Göksel GÜRSOY / ÇORLU (AHT)

        Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde dün gece CHP ilçe örgütünün dayanışma yemeğinde basın toplantısı yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        "DEDEM ATATÜRK'ÜN SİLAH ARKADAŞIDIR"

        Hükümetin Van'da iflas ettiğini, ekonominin de kötüye gittiğini söyleyen Öztırak, "Başbakan her müflis tüccarın yapmaya çalıştığını yaptı. Eski defterleri karıştırmaya başladı" dedi. Başbakan Erdoğan'ın, il başkanlarına yaptığı Dersim'le ilgili konuşmasına değinen Öztrak, "Burada CHP'ye saldırdı. CHP'ye saldırırken de özellikle benim dedemin ismini söyledi. Ve 'bu ilginç bir isim' dedi. Daha sonra 'CHP ne yapıyor' gibi bir takım ifadelerde bulundu. Faik Öztrak isminin Başbakan'a neden bu kadar ilginç geldiğini anlayabilmiş değilim. Herhalde ben CHP'nin genel başkan yardımcısı olduğum için. Faik Öztrak Malkaralı bir siyasetçi. Atatürk'ün silah arkadaşı. Bu ülkede Kurtuluş Savaşı'nda ilk sivil cepheyi kuran ve açan insan. Ve yakasında bu devletin vermiş olduğu yeşil kırmızı şeritli İstiklal Madalyası'nı taşıyan bir Cumhuriyet kahramanı. Başbakan ne derse desin ben dedemle hep iftihar ettim ve devam edeceğim" diye konuştu.

        "DERSİM SİYASETE MALZEME YAPILMAMALIDIR"

        "Dersim böyle ayaküstü ele alınabilecek, il başkanları toplantısında belgeleri açıyorum deyip, Necip Fazıl Kısakürek'in kitabından pasajlar okunarak ve bu güne kadar yayınlanmış olan herkesin bildiği belgeleri gösterip CHP'deki bir takım isimleri yıpratmaya çalışarak, siyasete meze yapılarak ele alınabilecek bir olay değildir. Dersim Türkiye Cumhuriyetinin ulus devlet kurma mücadelesinde feodalite ile karşı karşıya gelmesinin sonucunda ortaya çıkan bir olaydır" diyen Öztrak, "Dedemin mecliste söylediği gibi son derece elim olaylar yaşanmıştır. Ama bu olaylar tarihçiler tarafından incelenmelidir. Siyasete malzeme yapılmamalıdır" diye konuştu.

        "BAŞBAKAN AİLESİNİ TAVUK KÜMESİNE SOKTU"

        Başbakan Erdoğan'ın aynı konuşmasında "O dönemde zulümden herkes o kadar yılmıştı ki dedemden babamdan dinledim Karadeniz'de bile bunu yaptılar. Adeta tavuk kümeslerine saklanmak zorunda kalmıştık" dediğini söyleyen Öztrak, "Hiçbir Karadenizli hiçbir korku nedeniyle tavuk kümesine saklanmaz. Hele hele devletinden tavuk kümesine hiç saklanmaz. Buna Başbakan'ın dedesi de babası da dahildir. Başbakan'ın derhal çıkıp yaptığı bu konuşma nedeniyle Karadenizliler'den özür dilemesi lazım. Ama bu ne hırs ve gözü dönmüşlük ki Başbakan bize saldırırken kendi atalarına bu ifadeyi layık görmüştür" dedi.

        "DERSİM BİR MEZHEP VE IRK MESELESİ DEĞİLDİR"

        Dersim arşivlerinin açılıp tarihçilere emanet edilmesi ve tarihçiler tarafından incelenmesi gerektiğini ifade eden Öztrak, şöyle konuştu: "Burada sarılması gereken yaralar varsa bu yaralar da sarılır. Ama şunu ifade edeyim ki Dersim kendi gününü koşulları içinde değerlendirilmelidir. Dersim bir mezhep ve ırk meselesi değildir. Bunların böyle olmadığı da o dönem Dersimle ilgili yapılan konuşmalarda çok açıkça bellidir. Dersim orada bulunan bir feodal yapının yani ağaların, şeyhlerin, şıhların tahakkümünün o bölgenin milletle bütünleşmesine izin vermemesi sonucunda ortaya çıkmış bir hadisedir. Aşırı güç kullanılmıştır, bir takım sosyal yaralar açılmıştır, bunların hepsi belgeler açıldığında incelenecektir. Ama siz bugün Dersim'i siyasetin malzemesi yaparsanız bugün Dersim'le açacağınız yaraların kapanması son derece zor olacaktır. Başbakan'ın Dersimle ilgili hesabı farklıdır, bu açıkça ortaya çıkmıştır. Başbakan Dersim'le CHP'yi bölebileceğini zannediyor. Başbakan Dersim'i kullanarak Cumhuriyeti karalayabileceğini zannediyor. Bugün bu ülkede buna kimsenin gücü yetmez. Bu ülke huzur, devlet adamı arıyor. Devlet adamlığı da bu tür hassas konularda sorumlu davranmayı gerektiriyor. Benim Başbakana tavsiyem şudur; sıkıştığında vapurlara binip bu ülkeden kaçan emperyalistlerin taşeronlarının müdafaasını yapmak yerine savaş meydanlarından kelle koltukta çıkıp gelen, bu ülkeye bu güzel Cumhuriyeti emanet eden Kuva-i Milliye'yi sevsin demiyorum, anlamaya çalışmalıdır. Ancak o zaman bu ülkede huzurla, aklıselimle bir takım şeyleri tartışabilir hale geliriz. Bu ülkeyi bölmekten vazgeçsinler. Senden veya benden tartışmasına mutlaka son verilmelidir. Bu ülkenin bugün birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır."

        "ANTİ KEMALİSTLER CHP'Yİ BÖLMEYE, CUMHURİYETİ KARALAMAYA ÇALIŞMAKTA"

        "Dün bu ülkeden vapurla kaçan veya yerin altına giren yeminli Cumhuriyet düşmanları anti Kemalistlerle işbirliği yaparak CHP'yi bölmeye, Cumhuriyeti karalamaya çalışmaktadırlar" diyen Öztrak, buna izin vermeyeceklerini söyledi.

        "ARINÇ İSTİKLAL MAHKEMELERİ YERİNE SİLİVRİ'Yİ SORGULASIN"

        Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "İstiklal Mahkemelerini de inceleyelim" sözlerine değinen Öztrak, "Sayın Arınç istiklal mahkemeleri olağanüstü şartlarda olağanüstü hukukun uygulandığı bir dönemin mahkemeleridir. Burada da olup biten tarihçilerin daha sonra da milletlin vicdanında değerlendirilecektir tabi. Tartışılacaktır, bunlar konuşulacaktır. Arınç önce kendi partisinin demokratik ortamda bu ülkede kurmuş olduğu Silivri olağanüstü mahkemelerini sorgulamalıdır" dedi.

        "DÜĞMEYE BASILMIŞ GİBİ HERKES DERSİM UZMANI OLDU"

        "Umarın en kısa sürede bu sahte gündemi geride bırakırız" diyen Öztrak, "Bir yerden düğmeye basılmış gibi herkes Dersim uzmanı oldu. Dersim arşivleri açılmalıdır. Tarihçilere emanet edilmelidir. Ama Türkiye süratle gerçek gündemine geri dönmelidir. Öncelik büyük sıkıntı içinde olan Van halkına verilmelidir. Ardından ekonomiye verilmelidir. Ekonomide sahte cennet hikayeleri anlatmaktan vazgeçin. Ekonomide doğru politikalar koyun" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ