Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem terör örgütü, pkk, uyuşturucu, operasyon, pınar dumlupınar, istanbul, gaziantep, diyarbakır

        HABERTURK.COM / ÖZEL HABER

        PINAR DUMLUPINAR

        pdumlupinar@haberturk.com

        http://twitter.com/pinardumlupinar

        Emniyet güçleri son dönemde terör örgütü PKK'nın mali gelir kaynaklarına operasyon üzerine operasyon gerçekleştiriyor. PKK'nın yurt içi ve yurt dışında uyuşturucu ticaretinden ciddi oranda gelir elde ettiğinin belirlenmesi üzerine emniyet güçleri bazı noktalardaki denetimlerini sıkılaştırdı.

        Son beş ayda İstanbul, Adana, Diyarbakır, Gaziantep başta olmak üzere birçok ilde yapılan operasyonlarda örgütün uyuşturucu ağına büyük darbe indirildi.

        Emniyet güçlerinin İstanbul'da yaptığı operasyonların çoğunda ise terör örgütünün doğu illerinden yurda soktuğu uyuşturucuyu Avrupa'ya sevk etmeye hazırlandığı belirlendi.

        Uzmanlar son aylarda yoğunlaşan operasyonları şöyle yorumluyor:

        SİYASET BİLİMCİ PROF. MEHMET ÖZCAN

        "Bu operasyonlar sürecektir"

        "Düzenlenen operasyonlarla PKK'nın ne kadar uyuşturucu işinin içerisinde olduğu net olarak ortaya çıkıyor. Elde edilen veriler doğrultusunda yeni deliller ortaya çıktığından bu operasyonlar düzeltiliyor. Uyuşturucu trafiğine ve illegal faaliyetlere yönelik operasyonlar düzenleniyor. Emniyetin PKK ile KCK mücadelesinde bu durumu topyekün mücadeleye yansıması olarak değerlendirebiliriz. Avrupa ayağıyla da işbirliği daha da artıyor. İşbirliğinin

        pozitif anlamda ivme kazanıldığı ortaya çıkıyor. Politika değişikliği olmazsa PKK'nın gelir kaynaklarına yönelik operasyonlar sürecektir."

        USAK UZMANI MEHMET YEĞİN

        "Uyuşturucu PKK'nın can damarlarındandır"

        "Ne zaman uyuşturucu trafiğinde hızlanma yaşanıyorsa veya kaçakçılık artıyorsa PKK'nın saldırıları da artıyor. Uyuşturucu PKK'nın can damarlarından biridir. Uyuşturucu trafiğinin önünün kesilmesi PKK'nın nefes almasını engelleyecektir. Uyuşturucu PKK'nın suçunu ortaya koyan bir durumdur. Bunun dünya kamuoyuna duyurulması çok önemlidir. Avrupa'daki birçok yapabildiğimiz işbirliği PKK'nın uyuşturucu ile olan bağları sayesinde gerçekleşmiştir. Bu çok önemli bir konudur. PKK'nın hareket alanını daraltacaktır. Uluslararaı olarak meşruiyetini sağladığı ortamda PKK'nın yüzünü gösterecektir"

        Ve işte son beş ayda PKK'ya vurulan uyuşturucu darbesi...

        KASIM 2011

        * Adana polisinin Eskişehir'de düzenlediği operasyonla bir TIR'ın ek yakıt deposunda terör örgütü PKK tarafından Avrupa'ya ihraç etmek istenilen 71 kilogram 300 gram eroin ele geçirildi.

        * Adana'da para karşılığı korsan gösteri yaptırıp uyuşturucu sevkıyatı gerçekleştirdiği belirlenen uyuşturucu tacirleri Özel Harekat polisinin de katıldığı operasyonla yakalandı. Biri internet kafe olmak üzere 4 yere yapılan eş zamanlı baskında 129 kilo esrar ele geçirilirken, 5 kişi gözaltına alındı. Uyuşturucu ticaretinden elde edilen gelirin büyük bölümünün terör örgütü PKK'ya verildiği belirtildi.

        Paketlenmiş satışa hazır haldeki 129 kilogram esrarın ele geçirilmesiyle birlikte, polisin verdiği bilgiye göre, 65 bin kişinin zehirlenmesinin önlendiği, satıştan elde edilecek olan yaklaşık 300 bin lira gelirin de PKK'ya gönderilmesinin de önüne geçilmiş oldu.

        EKİM 2011

        * Diyarbakır'da İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinden sonra ilk defa jandarma özel harekât timleri ve özel harekât polisleri PKK'ya yönelik hava destekli ortak operasyon düzenledi. PKK'nın gelirinden yüksek miktarda pay aldığı belirlenen piyasa değeri 28 milyon lira olan 4 ton toz esrar ve 4 ton kubar esrar olmak üzere 8 ton 150 kilo ele geçirildi.

        * Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, PKK'ya ait olduğu ileri sürülen piyasa değeri 3 milyon TL olan 2 ton 539 kilogram uyuşturucu ele geçirdi.

        * İstanbul, Van ve Hakkari'de uyuşturucudan elde ettiği geliri terör örgütü PKK'ya aktardığı ileri sürülen bir uyuşturucu çetesine yönelik iki ayrı operasyon düzenlendi. Aralarında bir PKK üyesinin de bulunduğu 13 kişi gözaltına alınırken, toplam 153 kilo 600 gram eroin ve 128 kilo 325 gram esrar ele geçirildi. Zanlıların uyuşturucudan elde ettiği paraları Tahir D., aracılığıyla PKK'ya gönderdiği iddia edildi.

        * Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) Narkotik Büro Amirliği ekipleri, Türkiye genelinde yaptığı operasyonlarda terör örgütü PKK'nın uyuşturucu ağına büyük bir darbe indirdi. Narkotik polisi tarafından yürütülen çalışmada İstanbul, Ankara, Van ve Aksaray başta olmak üzere birçok ilde terör örgütünün kontrol ettiği tarlalardan elde edildiği belirlenen yaklaşık 6 ton esrar ele geçirildi.

        * Zeytinburnu'nda bir derneğe yapılan baskında 18 kişi gözaltına alındı. Ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda çeşitli miktarda uyuşturucu ve silah ele geçirilen zanlıların, terör örgütü PKK'ya gelir sağladıkları öne sürüldü.

        * Gaziantep'in Nizip ilçesinde PKK terör örgütü adına uyuşturucu taşıyan otomobil sürücüsü, polis kontrolünden kaçmak istedi. Polisin "Dur" ihtarı ve havaya ateş etmesine rağmen yaya olarak kaçmaya çalışan zanlı, polis tarafından silahla vurularak etkisiz hale getirildi. Araçta yapılan aramada 100 kilonun üzerinde esrar ele geçirildi.

        * Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Lice'nin Dibek ile Yolçatı köyleri kırsalında uyuşturucu operasyonu yaptığı sırada, bir grup PKK'lı terörist ateş açtı. Çıkan çatışma 5 dakika sürerken, PKK'lılar kaçtı. Jandarma operasyonda 4 ton 200 kilogram kubar esrar ele geçirirken, PKK'lıların yakalanması için helikopter destekli operasyon yapıldı.

        * Diyarbakır'ın Hani İlçesi'nde bir Hint keneviri tarlasına operasyon düzenleyen Jandarma Kaçakçılık ve Organize ekipleri, operasyon dönüşü Lice Karayolu'nda PKK üyelerince uzun namlulu silahlarla tarandı. Saldırıda 2'si astsubay 4 asker ile 3 sivil yaralandı.

        EYLÜL 2011

        * Uyuşturucu operasyonunda PKK'ya ait dökümanlar ele geçirildi. Van'da okul önlerinde uyuşturucu satışı yapan bir şebekeye yönelik operasyonda 6 kişi tutuklandı.

        * Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde, terör örgütü PKK'nın elebaşı Murat Karayılan'ın yeğen olduğu iddia edilen B.K, ''Uyuşturucu madde ticareti yaptığı'' iddiasıyla tutuklandı.

        AĞUSTOS 2011

        * Ordu ve Ardahan'da güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada ölü ele geçirilen 2 teröristin yapılan otopsilerinde kanlarında yüksek oranda uyuşturucu çıktı.

        * İstanbul'da son bir ay içinde 20 kişinin gözaltına alındığı 4 operasyonda 18 uyuşturucu taciri tutuklanıp cezaevine gönderildi. Baskınlarda yaklaşık 40 kilogram uyuşturucu ele geçirdi. Operasyonlarda 27 ayrı suç kaydı olan ve her yerde aranan Oğuz E. ile PKK üyesi olduğu tespit edilen Cüneyt Y. de yakalandı. Leydi adlı narkotik köpeğinin de katıldığı aramalarda 10 kilogram eroin ise Van'ın meşhur otlu peynir kalıpları arasında bulundu.

        * Diyarbakır'ın Hani İlçesi'nde bir Hint keneviri tarlasına operasyon düzenleyen Jandarma Kaçakçılık ve Organize ekipleri, operasyon dönüşü Lice Karayolu'nda PKK üyelerince uzun namlulu silahlarla tarandı. Saldırıda 2'si astsubay 4 asker ile 3 sivil yaralanırken, bölgede geniş çaplı operasyon düzenlendi.

        TEMMUZ 2011

        * Diyarbakır'ın Hani İlçesi'nde bir Hint keneviri tarlasına operasyon düzenleyen Jandarma Kaçakçılık ve Organize ekipleri, operasyon dönüşü Lice Karayolu'nda PKK üyelerince uzun namlulu silahlarla tarandı. Saldırıda 2'si astsubay 4 asker ile 3 sivil yaralanırken, bölgede geniş çaplı operasyon yapıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ