Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP'den HSYK'ya dilekçe!

        CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, uluslararası sözleşmeleri gözardı eden hakim ve savcılar hakkında derhal inceleme ve soruşturma açılması gerektiğini söyledi. Havutça, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, dün HSYK'ya verdiği dilekçeyle ilgili bilgi verdi.

        Anayasa'nın 90. maddesi uyarınca, hakim ve Cumhuriyet savcıların, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) veya Terörle Mücadele Kanunu'nun çok uzun süreli tutuklamaya imkan veren maddeleri ile farklı hükümler içeren Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlar arasında açık ve somut uyuşmazlığı dikkate alarak, CMK yerine temel hak ve özgürlüklere ilişkin AİHS, AİHM kararları, BM ve Avrupa Konseyi ile AGİT sözleşmeleri ve Avrupa Konseyi Bakanlar komitesi kararlarını uygulaması gerektiğini ifade eden Havutça, aksi durumda ısrar eden ve uluslararası sözleşmeleri gözardı eden hakim ve savcılar hakkında derhal inceleme ve soruşturma açılmasını istedi.

        Havutça, ''Keyfi olarak tutuklamaya itiraz kararlarını veren hakimler ile şüpheliler lehinde delil toplamayan veya delilleri gizleyen savcılar hakkında HSYK tarafından tedbiren görevden uzaklaştırma veya görev yerini değiştirilmesi kararı verilmelidir'' diye konuştu.

        Havutça, başvurusunda, tutuklu işler hakkında gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi hususunun, özelikle AİHS ve AİHM kararları ışığı altında hakim ve savcılara bir genelge ile duyurulmasını istedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ