Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Egemen Bağış'tan Uludere yorumu - Söz Sende, Balçiçek İlter, Egemen Bağış, Uludere, 35 köylü

        AB Bakanı Egemen Bağış, Söz Sende'de Balçiçek İlter'in sorularını yanıtladı. 35 köylünün F-16'larca bombalanarak öldürülmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bağış, "Suçlu aramak yerine olayı değerlendirmeli, tahribat yerine tahkikat yapılmalı" dedi.

        Egemen Bağış, şunları söyledi:

        "Herkes gibi ben de üzgünüm. Sonuçta 35 can gitti. Ne olursa olsun yakınlarının içi parçalanıyor. Henüz yorum yapmak için çok erken. Çok şükür Türkiye demokratik bir ülke, şeffaf bir ülke. Bunların hepsi araştırılır. Onlar orada ne yapıyordu, istihbarat neydi, emir komuta zincirindeki talimat neydi, onların hepsini görmek lazım. Bunların üzerine gidilecektir. Olayın tüm detayları incelenip ondan sonra bunları daha detaylı değerlendirebiliriz. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Çoğu gençti, aynı ailedendi. Allah sabır versin yakınlarına. Bunun üstüne gidilecek"

        Hayatını kaybedenlerden birinin gazi çocuğu, birinin de korucu olduğunu hatırlatan Bağış, şöyle devam etti:

        "Orada kaçakçılık olduğuna dair iddialar var. Aslında kaçak sigara olayını da masaya yatırmak, sigaradaki bazı vergileri de gözden geçirmek için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Terör örgütün bundan rant sağladığı duyumları geliyor. Kaçakçılığın bir gelir kapısı olması da gözden geçirilmesi gereken durumdur. Önemli olan orada ne tür bir istihbarat geldi, hangi kurumlar hangi talimatı verdi, bunu değerlendirmek lazım. Suçlu aramak yerine olayı değerlendirmeli, tahribat yerine tahkikat yapmak gerekir."

        Türkiye'de bir değişim süreci yaşandığını kaydeden Bağış, Dersim için Başbakan'ın özür dilediğini, Uludere'de hayatını kaybedenlerin terörist olmadığının iktidar partisince açıklandığını hatırlattı.

        "BAŞBAKAN OLAYA TÜM YÖNLERİYLE HAKİM OLMADAN KONUŞMAZ"

        Başbakan Erdoğan'ın olayı yakından takip ettiğini kaydeden Bağış, "İstihbarat, Jandarma ve İç İşleri Bakanlığı'nın bu konuda söyleyecekleri vardır. Başbakan konunun bütün detaylarına hakim olmadan bir şey söylemez" dedi.

        "Güvenlik ve özgürlük dengesini eş zamanlı götürebilmek, terörist - vatandaş ayrımı yapabilmek kolay bir süreç değil. Bunu AB standartları içinde yapabilmek kolay bir süreç değil" diyen Bağış, AB'nin olası tepkisiyle ilgili soruya, "AB'nin içinde de yaşanan olaylar var. Norveç'te bir manyak o kadar kişiyi katlediyor. Almanya'da devam eden ırkçılıkla ilgili araştırmalar... Katliamların perde arkasında ırkçılık olduğu ortaya çıkıyor. Onların üstüne zamanında gidilseydi belki Norveç'teki katliam yaşanmazdı. Tamamen insanların korkularının istismar edildiği bir döneme girdi Avrupa. Hollanda Avrupa'nın en medeni olduğu ülke olarak gözükür. Ayrımcı bir parti Hollanda'da yüzde 16 oy aldı. Orada da sıkıntılar var. Avrup'da da biri kalkıp paralel devlet kuruyoruz dese orada sessiz mi kalınacak?" yanıtını verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ