Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP'de 'yenilik' sinyali

        CHP Parti Meclisi (PM) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) seçimlerini tamamladı. Genel Sekreterliğe Önder Sav, Genel Saymanlığa ise Mustafa Özyürek getirildi.

        CHP’nin 32’nci Olağan Kurultayı’nın ardından ilk toplantısını gerçekleştiren PM, partinin yönetim organlarını belirledi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın başkanlığında toplanan PM’de, Genel Sekreter, Genel Sayman ve MYK üyelikleri için seçimler yapıldı.

        Partinin tartışmalı isimlerinden Önder Sav 80 oyla yeniden Genel Sekreter seçilirken, Mahmut Yıldız’dan boşalan Genel Saymanlık görevine de 75 oy alan İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek getirildi.

        MYK’da, Sav ve Özyürek’in yanı sıra Onur Öymen, Cevdet Selvi, Mehmet Ali Özpolat, Mehmet Sevigen, Bihlun Tamaylıgil, Mesut Değer ve Algan Hacaloğlu da yerini korudu. MYK’da görev alacak yeni isimler ise, “Yılmaz Ateş, Sırrı Özbek, Erdoğan Toprak, Fevzi Topuz, Savcı Sayan, Rıza Yalçınkaya, Nur Serter, Mehmet Ali Susam, Faik Öztrak, Ali Kılıç ve Suat Binici” olarak belirlendi.

        -SİYASİ BUNALIM YAŞIYORUZ-

        Edinilen bilgilere göre, Baykal, PM toplantısında siyasi ve ekonomik gelişmelerin yanı sıra CHP’nin önümüzdeki dönemde izleyeceği siyasi stratejiye ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Hükümetin ekonomi politikasının çıkmaza girdiğini ifade eden Deniz Baykal, istihdamı artıracak ve borçlanmayı azaltacak yeni bir politikaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

        Türkiye’nin siyasi bir bunalım içinde olduğunu ileri süren Baykal, “Türkiye kendi tarihiyle hesaplaşır konuma getirildi. Biz Türkiye’nin siyaseten bu noktaya gelmemesi için çok çaba sarfettik. AKP aldığı yüzde 47’i oyu taşıyamadı. Cumhuriyeti savunmak yargı ve hukuka kaldı. Bu süreçte biz hukukun özgür bir biçimde işlemesini istiyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız sürecek” diye konuştu.

        CHP’nin Türkiye’ye karşı tarihi sorumlulukları bulunduğunun altını çizen Deniz Baykal, partinin oy oranının ötesinde bir öneminin bulunduğunu belirtti ve CHP’nin Cumhuriyetin temel kurumlarından biri olduğuna dikkat çekti.

        -YENİ PROGRAM TALİMATI-

        CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, kurultay sonrasında oluşan yeni yönetim ve yeni anlayışla beraber CHP’nin daha etkin kılınması için çalışılması gerektiğini söyledi. Kurultay öncesinde muhaliflerin de sık sık eleştirdiği parti programına ilişkin değerlendirmeler yapan Baykal, yeni bir program çalışmasına ihtiyaç bulunduğuna işaret etti. Mevcut programdaki hedeflere ulaşıldığını anlatan Baykal, şunları söyledi:

        “CHP’yi daha etkin, yenilikçi bir kurum haline dönüştürmeliyiz. Bir program çalışması ihtiyacı var. Yürürlükte olan programımızda öngörülen bazı hedeflere ulaşılmıştır. Toplumun önüne yeni hedefler koymalıyız. Bu amaçla da bir program çalışmasına ihtiyaç var. Partinin hem genel merkezinin daha etkin çalışması için, hem de örgütlerimizin etkin çalışması için çalışma yöntemlerimizi gözden geçirmeliyiz. Bunun için belli bir zaman dilimi veremiyorum. Bir telkinim de yok. Ama arkadaşlarımızın hepsi bu konuda kafa yorsunlar.”

        -SÜRTÜŞMELER GERİDE KALDI-

        Deniz Baykal, kurultay sonrasında parti içi sürtüşme ve çekişmelerin de geride kaldığını söyledi. Partinin daha etkin ve verimli olması için çalışılması gerektiğini vurgulayan Baykal, önceki PM’de görev yapanlara da teşekkür etti. Önceki dönemlerde bazı tartışmalar yaşandığını hatırlatan Baykal şunları söyledi:

        “O tartışmalar, partimizin ilkelerinin önemini göstermiştir. Her PM büyük bir güven ve dayanışma ile yola çıkıyor ama zamanla farklılıklar ayrışmalar yaşıyoruz. Bu belki sistemden doğan bir sorundur. Belki şahıslarımızdan kaynaklanan sorundur ama bunu mutlaka aşmamız lazım. Doğruları sahiplenmek için, Türkiye’nin önüne doğru projeler koymak için çabalıyoruz, çalışıyoruz.

        Gücümüzü birbirimize karşı değil, davamız ve partimiz için kullanmalıyız. Güç doğru kullanılmalıdır. Birbirimize yönelik ayrımları, eleştirileri bırakalım, birlikte yürüyelim. O zaman çok daha başarılı olacağız.

        PM’den 4 tane MYK çıkar ama ne yazık ki bir tane çıkarmak zorundayız. MYK’ya girmeyen arkadaşlarımızın da çok yetenekli ve değerleri olduğunu biliyorum"

        -YDK YÖNETİMİ-

        Öte yandan CHP Yüksek Disiplin Kurulu’nun da yönetimi belirlendi. Orhan Eraslan YDK Başkanlığına, Orhan Akbulut Başkan Yardımcılığına, Selahattin Öcal da Sekreter Üye’liğe getirildi.

        ANKA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ