Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Habertürk, Özel yetkili mahkemeler

        YASEMİN GÜNERİ'NİN ÖZEL HABERİ

        HABERTURK

        MİT Kanunu'nda değişiklik yapıldığı gün Danıştay 1. Dairesi'nde görev yapan üç üyenin görev yeri değiştirildi. Aynı dairede Başbakan Erdoğan'ın teyzesinin oğlunun görev alması gündeme geldi.

        MİT müsteşarı Hakan Fidan hakkında soruşturma için izin istenmesinin ardından gözler Danıştay'a çevrildi. Habertürk'den Yasemin Güneri'ye konuşan Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılması gerektiğini belirterek, tüm bu soruları yanıtladı.

        DANIŞTAY'DAKİ DEĞİŞİKLİĞİN NEDENİNİ ANLATTI

        İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT yöneticileri hakkındaki soruşturma için Başbakanlık'tan izin talebinde bulundu. Ancak Başbakanlık'tan henüz bu talebe yanıt verilmiş değil. Başbakanlık'ın izin vermemesi halinde savcılık Danıştay'a gidecek. Ancak MİT Kanunu değiştikten sonra Danıştayda da görev değişikliği yaşandı. Danıştay 1. Dairesi'nde 3 üyenin görev yeri değiştirildi. İşte bu değişiklik tartışma konusu oldu. Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu Habertürk ekibinden Yasemin Güneri'ye konuştu. Söz konusu görev değişikliğinin nedenini anlattı.

        "BAŞBAKAN'IN TEYZESİNİN OĞLU..."

        Güneri'nin "MİT Müsteşarı Fidan'ın yargılanıp yargılanmayacağına karar verecek Yargıtay 1. Daire'de Başbakan'ın teyzesinin oğlunun görev alıyor olması eleştiriliyor" sorusuna Karakullukçu "Başbakan'ın teyzesinin oğlu diye bir şey kalmadı. Seçilmeyle beraber bunlar ortadan kalktı. Danıştay üyesidir bahsettiğiniz arkadaşımız. Akrabalık, hısımlık bitti. Asıl olan Danıştay üyeliğidir" dedi.

        'MİT müsteşarı Hakan Fidan hakkında Danıştay'dan yargılama izni istenirse, Danıştay nelere dikkat edecek? İzin verecek mi, vermeyecek mi' sorusuna Karakullukçu, “Bilemem ki. Bir defa, görevi neyi gerektiriyor bunun. Bir defa bu işi yapması için, bu görevleri yapabilmesi için yaptığı eylemler gerekli mi değil mi? Ona bakardım. Kendisine kanunen verilen yetkilyerin dışına çıkmış mı, çıkmamış mı? görevini kötüye kullanmış mı, teşekkül oluşturmuş mu, oluşturmamış mı? Ben de arkadaşlarım da buna bakarım. Kimse şüphe etmesin. Kimse o dairenin yapısı değişti, başkanlık diye düşünmesin. daire yerinde duruyor. 8 arkadaşımızdan 3'ünün yeri değişmiştir. Heyete biri yedek olarak değiştirilmiştir” şeklinde cevap verdi.

        ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERİN HİÇBİR ÖZELLİĞİ YOK

        Karakullukçu "Bunlara özel dediğimiz için özel olmuyor. İşleri itibariyle özeller. Onların yaptığı işle beraber, herhangi bir ağır cezanın yaptığı arasında bir fark yok. kaldırılabilir. Şahsım olarak kaldıralibilir diye düşünüyorum" açıklamasını yaptı.

        Danıştay Başkanı Karakullukçu'nun hakim ve savcılara ilişkin değerlendirmeleride dikkat çekiciydi. Karakullukçu açıklamalarına şöyle devam etti ”Ağır abi olacak. Ağır abi. Bakar ayakları yere basan, kendinden emin olur. Ağır abi konuşmaz. Racon kesen ağır abiden değil. Ağır abi ise yemek de yer, beşeri ilişkilerden korkmaz. Yeter ki sen önüne gelen meselede ağır ağbi ol, tarafsız kal, vatandaşı gözü yaşlı bırakma. Vatandaşı idam et, sana teşekkür et."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ