Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Terörle mücadele, King Air 350 tipi 5 uçak mayıs ayı sonuna kadar Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilecek

        Murat Gürgen / HT GAZETE

        Heron görüntülerinin değerlendirilmesinde ortaya çıkan yüksek hata payı nedeniyle hız verilen insanlı istihbarat uçağı projesinde sona gelindi. Savunma Sanayii İcra Komitesi uçakların tedariki kararını elden imzaladı Gediktepe saldırısında Heron görüntülerine takılan PKK’lıların çoban sanılması, Uludere bombardımanında da sigara ve mazot kaçakçısı köylülerin PKK’lılardan ayırt edilemediği iddiasının ardından ABD’den kiralanan King Air 350 tipi 5 uçak mayıs ayı sonuna kadar Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilecek.

        Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’dan oluşan Savunma Sanayii İcra Komitesi, James Bond filmlerinin yıldızı pervaneli istihbarat uçaklarının tedariki kararını elden imzaladı.

        Çift turboprop motora sahip olan King Air 350, askeri amaçlara yönelik olarak dizayn edildiğinde, uçağa geniş bir gözlem penceresi açılarak buradan fotoğraf çekilebilmesine olanak sağlanıyor. TSK için kiralanacak uçaklarda FLIR adı verilen kızılötesi gözlem podu da yer alacak. Bu cihaz ısı enerjisini hassas sensörlerle ölçerek bilgisayar ekranında renkli görüntüye dönüştürüyor. Böylece izlenen bölgedeki insan vücudu ısısı her türlü hava koşulunda rahatlıkla tespit edilebiliyor. Bu sayede arazideki kişinin eşkali dahi çizilebiliyor. Uçağın elde ettiği görüntüler kriptolu ve eşzamanlı olarak yer istasyonlarına aktarılacak.

        20 yıl rötar yaptı

        PROJENİN ilk kez 20 yıl önce gündeme geldiği, ancak hükümet değişikliği sonrasında rafa kaldırıldığı da ortaya çıktı. Kızı Selin Uras’ı trafik kazasında kaybetmesinin ardından İstanbul’dan Ankara’ya yaptığı yürüyüşle tanınan eski diplomat Boray Uras, istihbarat uçakları projesini 1991 yılında kendisinin gündeme getirdiğini söyledi. Westinghouse firmasının ABD’nin Meksika sınırında uyguladığı istihbarat uçakları modelini Türkiye’ye uyarladığını belirten Uras, dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin’in projeye önem verdiğini ve Bakanlar Kurulu’na taşıdığını anlattı. ABD’li yetkililerin 3 yıl boyunca Türkiye’de sözleşme görüşmesi yürüttüğünü aktaran Uras, “ABD’liler Maliye Bakanlığı’na 150 bin dolar harcı dahi yatırmıştı. Tam sözleşme imzalanacaktı, Özal hayatını kaybetti. Sonrasında Hükümet değişti. Göreve gelen Çiller hükümeti projeyi iptal etti” bilgisini verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ