Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TBMM, tbmmde bu hafta, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun, afet

        Meclis'in bu haftaki gündemi de yoğun. TBMM Genel Kurulu, afet riski altında bulunan alanların dönüştürülmesine ilişkin kanun tasarısını görüşecek.

        Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı'na göre, gecekondu sahibine konut verilinceye ve konut yapmak üzere arsa tahsisi yapılıncaya kadar gecekondusu yıktırılamayacak. Belediyelerin, kamunun mülkiyetinde ve kullanımında olan yerler için kentsel dönüşüm kararları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca alınacak.

        Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamında bulunan yerler de Bakanlar Kurulu kararıyla bakanlığa veya TOKİ'ye bedelsiz devredilebilecek. Afet riski taşıyan yerleşim merkezlerindeki aileler, orman veya mera vasıflı alanlara ve Hazine'nin özel mülkiyetinde olan yeni yerleşim yerlerine yerleştirilecek. Yenileme projelerinin gerektirdiği uygulamalar, verilen süre içinde yapı malikince yapılmadığı takdirde il özel idaresi veya belediye tarafından yapılarak masrafı yapı malikinden tahsil edilecek.

        Boğaziçi Kanunu kapsamında kalan geri dönüşüm ve etkilenme bölgelerindeki alanlarda da dönüştürme kapsamına alınacak.

        Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı da Meclis'te bu hafta görüşülecek.

        Tasarı, yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye'deki seçimlerde oy kullanmasını kolaylaştırmayı ve vatandaşlık hukukundan kaynaklanan sorunların ortadan kaldırılmasını amaçlıyor.

        Tasarıya göre, yurtdışı seçmen listeleri, yurtdışı seçmen kütüğü esas alınarak YSK tarafından elektronik ortamda oluşturulacak ve ilan edilecek. Hangi yurtdışı temsilciliğinde ve mahalde sandık kurulacağı YSK tarafından belirlenecek. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar da yurtiçinde yaşayanlar gibi açık adres esasına göre kayıt altına alınacak. Türk vatandaşlığını kaybedenler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları, istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam edecek.

        Genel Kurul'da görüşülecek tasarılar arasında, Afet Sigortaları Kanunu Tasarısı da yer alıyor.

        Tasarıya göre, sunulacak sigorta ve reasürans teminatları, ''Doğal Afet Sigortaları Kurumu'' tarafından verilecek.

        Kurum, ilgili mevzuat ve projeye aykırı olarak inşa edilen binaları sigortalamama hakkına sahip olacak. Zorunlu deprem sigortasının kapsamına giren binalar ve bağımsız bölümlerle ilgili olarak yaptırılan su ve elektrik abonelik işlemlerinde, zorunlu deprem sigortasının varlığı ilgili kuruluşça kontrol edilecek.

        KOMİSYONLAR

        Darbeleri Araştırma Komisyonu, 8 Mayıs Salı günü yapacağı toplantıda, komisyonun çalışma usul ve esasları ile komisyon çalışmalarında takip edilecek yol haritasını belirleyecek.

        Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, Mera Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı, 9 Mayıs Çarşamba günü görüşecek.

        AB Uyum Komisyonu, 10 Mayıs Perşembe günü yapacağı toplantıda, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı'nı ele alacak.

        KİT Komisyonu, denetimlerine devam edecek. Komisyon; 8 Mayıs günü Devlet Malzeme Ofisi ve Acıpayam Selüloz Sanayi A.Ş, 9 Mayıs günü Elektrik Üretim A.Ş, Hamitabat Elektrik Üretim A.Ş, Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş, Kemerköy Elektrik Üretim A.Ş, Soma Elektrik Üretim A.Ş, Türkiye Elektromekanik Sanayi Genel Müdürlüğü, Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş'nin hesaplarını inceleyecek. 10 Mayıs günü ise TOKİ, Vakıf İnşaat Restorasyon ve Ticaret A.Ş, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ort. A.Ş ile Doğusan Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin hesaplarını inceleyecek.

        Bazı uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin tasarılar ise 9 Mayıs günü Dışişleri Komisyonu'nda görüşülecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ