Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik BDP ve MHP'ye yüklendi

        HABERTURK.COM

        AK Parti sözcüsü Hüseyin Çelik düzenlediği basın toplantısında Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın bir gazeteye yaptığı konuşmaları 'sağduyulu bir tavır' olarak değerlendirdi.

        CHP'nin terör sorununa yaklaşımının önemli olduğunu dile getiren Çelik, çözüm görüşmelerinden ırkçı çevrelerin rahatsız olduğunu öne sürdü.

        Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: BDP'liler Kürtçe dersten memnuniyetsizliğini ifade etmiştir. Bölücüler seçmeli Kürtçe dersinden memnun değil. Kürtçe yayın yapan TRT 6'dan da rahatsız oldular. Kürtçe ders bir etnik kökene hapsedilmemeli. Bu dersi isteyen herkes alabilir. Bir insan Kürt olarak hissedebilir ama Kürtçe dersi almayabilir. Türk çocuğu 'Ben bu insanlarla beraber yaşıyorum, ben de almak istiyorum' diyebilir. İsteyen insanlar bu dersi alabilir. Hükümetimiz iktidara geldiği günden bu yana anadildeki bütün engelleri ortadan kaldırmıştır.

        ÇOCUĞUNA İSMİ İSTER SUZAN KOY İSTER ZOZAN!

        Kürtçe'yle ilgili yasakların hükümetleri döneminde kaldırdıklarını vurgulayan AK Partili Çelik şöyle konuştu:

        Annesi çocuğu ile cezaevinde kendi diliyle konuşamıyordu. Bu saçma uygulamayı ortadan hükümetimiz kaldırmıştır. İnsanlar kendi çocuğuna isim veremiyordu. İster çocuğuna Suzan koy ister Suzan koy. Eskiden polis Kürtçe şarkı türkü çalınan düğünleri basıyordu. Duvarlara herhangi Kürtçe yazmak çok ciddi soruşturma, kovuşturma meselesiydi. Şu anda Kültür Bakanlığı tarafından Kürtçe eserler basılmaktadır. Devlet tiyatrolarında Kürtçe eserler sahnelenmektedir. Bugün hayat neyse TRT Şeş'te o var. Ama bu ve Kürtçe ders bazı çevreleri memnun olmadı.

        HEM KÖTÜLEYİP HEM TAVİZ KOPARTMAK YANLIŞ

        Kürt vatandaşlarının makul, meşru taleplerinin karşılandığını dile getiren Çelik, devamla şunları söyledi:

        Kürtçe derste öğretmen problemleri var. Bunun pilot uygulamaları başlatılacak. Bu arada üniversitede Kürt edebiyatı ve bölümleri açılacak. Bu da olumlu bir gelişmedir. Hem her iyileştirmeyi kötüleyeceksiniz, hem de sizinle aynı ideolojiyi paylaşanlara biz taviz kopardık diye anlatacaksınız Atılan her türlü olumu sabote etmeye yönelik tavır kabul edilemez bir şeydir. AK Parti iktidara gelir gelmez OHAL'i kaldırılmıştır. Faili meçhul cinayetler ortadan kalkmıştır. AK Parti'nin iktidara geldiğinden bu yana Kürt meselesini ayrı terör meselesini farklı bir kategori olarak ele alıyoruz. Kürt vatandaşlarımız makul, meşru kültürel talepleri karşılandı, karşılanıyor, karşılanacak.

        BDP VE MHP'YE SORUMLULUK ALMAYA DAVET

        Konuşmasında BDP ve MHP'yi sorumluluk almaya davet eden Hüseyin Çelik, şu ifadeleri kullandı:

        Biz gayrimüslimler için hayati kararlar aldık. Alevi vatandaşlarımızla, mütedeyyin insanlarla ilgili birçok çözüm ürettik. Bunlar adına silahlı terör örgütü kuran birileri mi var. Herkesi sağduyuya davet ediyoruz. MHP ve BDP'yi sorumluluk almaya davet ediyoruz. Sorumsuz muhalefetin komşunun evi yansa da ben de yumurtamı pişirsem şeklindeki yaklaşımını terketmesi gerekiyor.

        BAHÇELİ'NİN KONUŞMALARI SAĞLIKLI DEĞİL

        MHP Lideri Bahçeli'nin konuşmalarının olumsuzluk pompaladığını öne süren Çelik, bu tavrın MHP'lileri bile üzdüğünü iddia etti. Çelik şöyle konuştu:

        Sayın Bahçeli'nin konuşmaları sağlıklı olmayan bir rah halinin göstergesidir. Sayın Bahçeli grup toplantılarında her türlü hakarete rastlamak mümkün. Bahçeli olumsuzluk pompalıyor. MHP'ye oy verenleri bu tavır üzüyor. Ben sayın Bahçeli'nin bir gün makul bir çizgiye geleceğine inanıyorum. AK Parti ret, inkar ve asimilasyon politikalarını ayağının altına almıştır. Bütün bunları yok saymak, görmemezlikten gelmek vicdan problemidir. Sayın Bahçeli Kürt meselesi yoktur diyor, gündüz ortasında gözünü kapatmak sadece kendine gece yapmaktır. Bir şey yok demekle yok olmuyor. Deve kuşu avcıyı görünce kafasını kuma gömüyor ama av olmaktan kurtulamıyor.

        ZANA'NIN İFADELERİ SAĞDUYULU BİR TAVIRDIR

        Çelik konuşmasının son bölümünde Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın bir gazeteye verdiği röportajın önemli olduğunu belirterek, "Zana'nın ifadeleri sağduyulu bir tavırdır" diye konuştu. Terör meselesini Erdoğan'ın çözebileceğini söyleyen Zana, "Yapmamız gereken onu teşvik etmek ve yanında olduğumuzu hissettirmek" diye konuşmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ