Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bülent Ecevit'in doktorundan ilginç iddia

        Zülfikar Ali AYDIN-AHT

        13.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında mahkeme eski Başbakan Bülent Ecevit'in CHP'den Milletvekili seçilen sanıklardan Mehmet Haberal'ın rektörü olduğu Başkent Üniversitesi'nin hastanesindeki tedavisiyle ilgili tanık Dr. Mustafa Bolkan'ı tanık olarak dinledi.

        SÖZLÜ EMİRLE KURULDU

        Bülent Ecevit'in başbakan olduğu dönemde Ankara İl Sağlık Müdür Yardımcısı görevinde olduğunu belirten Bolkan, "İl Sağlık Müdürü Taner Gökçimen, beni odasına çağırdı ve Ankara Valisi Yahya Gür'ün talimatıyla Ecevit'in acil bir sağlık problemi olması ihtimaline karşı acil müdahale ekibi kurulmasını istedi. 4 hemşire ve 4 şoförden oluşan bir ekip kurduk" dedi. Yazılı emir olmadan bu görevin verildiğini söyleyen Bolkan "Biz durumu yazıya döktük. İki nüsha halinde hazırladık. Görevlendirilen kişilere bu emri imzalattık. Bir nüshasını koruma müdürü Recai Birgün'ün yanında bulunan bir korumaya verdim. Poliste ve bizde olmayan 65.11 gibi bir telsiz kodu da belirledik ki acil durumlarda anons edildiğinde ulaşılabilsin" diye konuştu.

        HASTA SİZİN BİZİ İLGİLENDİRMEZ'

        Acil müdahale konusunda uzman olduğunu söyleyen Bolkan Ecevit'i tedavi eden Başkent Üniversitesi'nin başhekimi hakkında şöyle konuştu: ?3 gün nöbet tuttuktan sonra ?acil bir durum söz konusu olursa nasıl müdahale ederiz' diye düşündüm. Neticede Başbakan da olsa 70 yaşında 55-60 kilo ağırlığında bir adam. ?Yanlış sıvı verme durumunda komaya girmesine de neden olabiliriz', diye endişe duydum. Başkent Üniversitesi'ne giderek Başhekim Rengin Erdal'a ?acil durumda nasıl bir sıvı kullanmamız gerektiğini' sordum. O da ?tanımadığı için bana söylemeyeceğini' ifade etti.Valilikten resmi yazı getirebileceğimi söyleyince iki elini açıp 'Hasta sizin, bizi ilgilendirmez' dedi. Şok olmuştum. Tıbbi deontoloji tüzüğüne göre böyle bir şey söylenmez. Durumu İl Sağlık Müdürü'ne aktardım. Önce Vali'ye durumu anlattılar. Ardından da Sağlık Bakanı Osman Durmuş'a durumu ilettiler. Bu aşamada bizim bir şey yapmamamızı söylemişler. Biz de ekibi lağvettik. Güvenlik nedeniyle de yazılı ekip oluşturma emrini ben kendi ellerimle imha ettim."

        Bolkan, "Şimdi olsaydı bu evrakı devlet arşivine gönderirdim" dedi.

        MAHKEME BAŞKANI İLE AVUKAT TARTIŞMASI

        Duruşmada tanık ifadeleri üzerine sanık avukatlarından Celal Ülgen, söz istedi. Ancak Başkan Hüsnü Çalmuk, söz vermedi. Ülgen'in, önünde bulunan masaya da vurarak ?söz verilmez, alınır. Söz vermek zorundasınız' diye tepki gösterdi. Çalmuk'un, ?Gerekirse sizi dışarı çıkarırım avukat bey' yanıtı üzerine Ülgen, "Hangi kanuna göre beni dışarı çıkarırsınız? O kanun kalktı artık" diye bağırdı. Masaya vurmayı sürdüren Ülgen'e Mahkeme Başkanı Çalmuk, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 203. maddesini okuyarak savunma hakkını engellememek koşuluyla duruşma düzeni bozan kişiyi salon dışına çıkarabileceğini söyledi ve jandarma görevlilerinden Ülgen'in çıkmasına refakat etmelerini istedi. Ülgen ise kendi isteği ile dışarı çıktığının kayıtlara geçmesini istedi. Çalmuk, tutanaklara geçmesi için Ülgen'in salondan dışarı çıktığını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ