Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika "Camiler fakülteler kadar ehemmiyetli"

        Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Kampüsünde yapılacak olan caminin temel

        atma törenine katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, üniversitelerin kampüslerinde camilerin bulunmasının, fakültelerin bulunması kadar ehemmiyetli olduğunu belirtti.

        KAÜ’ye geçen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, üniversitenin kuruluşu, öğrenci sayısı ve kampusu hakkında Rektör Prof. Dr. Sami Özcan’dan bilgi aldıktan sonra tören alanına geçti.

        Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti.

        KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan törende yaptığı konuşmada Kafkas Üniversitesi’nin her geçen yıl kendini daha da yenilediğini söyleyerek, KAÜ’nün öğrenci kapasitesi ve yurt imkanları hakkında bilgi verdi.

        Daha sonra Bakan Bozdağ törende bir konuşma yaparak Üniversitelerin geldiği bugünkü konumu, geçmişten örneklerle dile getirdi. AK Parti’nin hükümet olduğu ilk yıllarda Türkiye’nin vakıf ve devlet üniversitesinin toplamda 72 olduğunu, şehirlerin tamamında üniversitesi olmayan bir Türkiye portresiyle karşılaştıklarını söyleyerek, “Belli noktalara üniversiteleri vermişiz onun dışındaki alanlarda yok. Vakıf üniversiteleri de yine belli şehirlerde kümelenmiş, diğer yerler bundan mahrum. Böyle olduğu zaman siz ülkeyi tam anlamıyla kalkındıramazsınız. Bilimin aydınlığını ülkenin her tarafına yayamazsınız. İşin esası bilimi her yere götürmek, bilimin kandillerini her yerde yakmak, bilimin aydınlığından her yerin insanının istifade etmesini sağlamak doğru olandır. Ama maalesef yıllar yılı Ankara bu adımları bir türlü atmadı veya atamadı. Anayasaya bakıyorsunuz; kaç profesör var sağdan-soldan sayısı belli. İşte A birimine bakıyorsunuz kaç profesör var sağdan-soldan sayısı belli. Müthiş bir tekel oluşmuş. Rekabet ortamı da yok. O zaman 3-5 tane o alandaki uzman kişiye hem Türkiye’yi mahkum ediyorsunuz, mecbur ediyorsunuz, hem bilim dünyasını mecbur ve mahkum ediyorsunuz, hem de üniversitelerimizi rekabetten ve yarıştan da mahrum ediyorsunuz. Büyük bir tekel oluşmuştu. Şimdi bu tekeli kırdık. Dedik ki üniversiteler Türkiye’nin her yerinde olacak ve her yerinde her alanda insanlarımız çalışacak rekabet olacak ve bu rekabetten de hem illerimiz kazanacak hem de Türkiye’miz kazanacak. Doğru bir adım attık, bütün illere üniversitelerimizi kurduk, vakıf üniversitelerinin sayısını da katladık” dedi.

        TÜRKİYE’NİN HER YERİ BİLİM YUVALARIYLA GÜÇLENECEK VE BÜYÜYECEK

        Şu anda Türkiye’nin 166 tane üniversitesi olduğuna dikkat çeken Bekir Bozdağ, “Bunun sayısının ben zaman içerisinde daha da artacağına ve bu sayının Türkiye’nin aradığı bir sayıya ulaşacağına yürekten inanıyorum. Çünkü vakıf üniversiteleri de çoğalıyor, onlarla beraber Türkiye’nin her yeri bilim yuvalarıyla güçlenecek ve büyüyecek. Bu noktada rekabette tam anlamıyla sağlanacaktır ve Ankara’da birilerinin kurduğu tekelde tamamen yok olacaktır ve şu anda bu tekeller kırıldı. İnşallah Kars’a Kafkas Üniversitemize baka illerimizdeki devlet üniversiteleri ve vakfı üniversiteleri de ortaya konan bilimsel çalışmalar ve yapılan üretimlerle hem Türkiye içinde hem de uluslararası alanda güçlü rekabetler, güçlü başarılar ilde edilecektir. buna yürekten inandığımı ifade etmek isterim” diye konuştu.

        EĞER ÜNİVERSİTELERİ AÇMAZ İSENİZ BU NOKTADAKİ İHTİYAÇLARI KARŞILAMA KONUSUNDA ADIM ATMA İMKANINIZDA OLMAZ

        Üniversiteler kurulurken yeni kurulduğunda çok az imkanlarla kurulduğunu ifade eden Bozdağ; “OTTÜ’te öyle idi Boğaziçi’de öyle idi, Kafkas Üniversitesi de öyleydi. Zamanla hocalarını ve fizik mekanlarını tamamlıyorlar. Zamanla diğer ihtiyaçlarını tamamlıyorlar ve kaliteyi de her alandaki standardı da artırabiliyorlar. Eğer üniversiteleri açmaz iseniz bu noktadaki ihtiyaçları karşılama konusunda adım atma imkanınızda olmaz. ‘Neden bunlar açılıyor, hocası yok, falanı yok, filanı yok’ diye eleştirildi. Unutmayın ki Hacettepe ve OTTÜ başladığında da böyle idi ama bugün dünyanın sayılı üniversiteleri arasında yerleri var. Ben inanıyorum ki Türkiye’nin bütün üniversiteleri artık kadrolarını ikmal ederek, fizik imkanlarını ikmal ederek, ihtiyaçlarını gidererek Türkiye içinde ve dışında her biri parmakla gösterilen saygın üniversitelerinden olacaktır, Çünkü; bunun önü açılmıştır, önündeki bariyerler ortadan kaldırılmıştır” şeklinde konuştu.

        Bozdağ, üniversite kümpüslerine cami yapılmasıyla ilgili olarak özetle şunları söyledi:

        “Üniversitelerimizin kampüslerinde camilerin bulunması, fakültelerin bulunması kadar ehemmiyetlidir. Birini öbürüne tercih etmek doğru bir yaklaşım değildir. Sayın rektörümüz bana 12 bin öğrencinin bulunduğunu söyledi. Bu yıl ki yeni kayıtlarla rakamın 16 bin civarına çıkacağını ifade ettiler. Bu kadar insanın bulunduğu bir yerde bir caminin, mabedin bulunmaması düşünülemez. Böyle bir mabet yapılıyor diye de bu eleştirilemez. Çünkü; intiyaç varsa bu ihtiyaçları karşılamak üniversitelerin görevidir. Hem akademisyenlerin hem de öğrencilerin bu ihtiyaçlarını karşılamak üniversitelerimizin birinci ve önemli vazifelerindendir. Camiler bizim ülkemizin her yerinde dinimizin en önemli sembollerinden bir tanesidir. Allah resulü Mekke’den Medine’ye hicret ederken Medine’ye varmadan yolda yaptığı ilk iş, Kuba mescidini inşa etmektir. Medine’ye gittikten sonra yaptığı ikinci iş Mescidi Nebevi’yi inşa etmektir. Atalarımızı, Osmanlığı, Müslüman Türk devletlerinin tamamına baktığınızda nereye gidilirse gidilsin ilk yapılan işlerden birisi orada bir mabet yapmak ve ezanı orada okutmaktır. Neden_ çünkü mabette, ezanda, camide bizim geçmişimizde, tarihimizde her zaman oranın bağımsızlığının sembolü olmuştur. Camiler hep böyle olmuştur. O yüzden İstiklal Marşımızın içerisinde Mehmet Akif Ersoy bunu zikrediyor çünkü ezanın açıktan okunduğu yer her zaman hürriyetin tam olduğu yerdir. O yüzden de camiler bizim memleketimizde her yerde kıymet ve değer verilmiş ve inşa edilmiştir.”

        Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Sami Özcan’ın, Bakan Bozdağ’a plaket vermesinin ardından temel atma törenine geçildi. Bakan Bozdağ ile Rektör Özcan’ın butona basmasıyla temele ilk harç atılmış oldu.

        Törene; Bakan Bekir Bozdağ’ın yanı sıra; Vali Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, AK Parti Kars milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, AK Parti İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ