Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Erdoğan'ın da katılacağı Kartal-Kadıköy Metro Hattı'nın açılışı bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılıyor...

        Erdoğan'dan önce kürsüye İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş çıktı. Topbaş yaptığı konuşmada "Bir şehrin medeniyet ölçüsü orada yaşayan insanların toplu taşımayı ne kadar kullandığıyla ölçülür. Dünya yerel yönetimleri arasında metroya bu kadar büyük yatırım yapan tek şehir İstanbul'dur. Bizler burada tarihe tanıklık ediyoruz. Günde 1,5 milyon insana hizmet verecek." dedi.

        Kürsüye çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "bugün açılışını yaptığımız Kartal-Kadıköy hattının hayırlı olmasını diliyorum "dedi. Razaman ayına vurgu yapabn Başbakan Erdoğan yarın arefe ertesi gün inşallah bayram. Böyle anlamlı bir günde bu açılış çok önemli. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bütün çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bu metro hattını kullanacak İstanbullu kardeşlerime hayırlı yolculuklar diliyorum. 2005 yılında ilk temelini yine böyle bir törenle hep birlikte atmıştık. Yaklaşık 7 yılda 22 km uzunluğunda, yerin yaklaşık 40 m altındaki hattı tamamlıyoruz. 1.5 dakikada bir Kadıköy'den Kartal'a araç hareket edecek. Günde 1 milyon 266 bin kişinin bu hattı kulanacağını tespit etmiş bulunuyor. Kaynarca'ya kadar uzatacağız.

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Egemen Bağış, Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş açılışta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik ediyor.

        İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

        - Kadıköy Kartal metro hattının tüm İstanbullu kardeşlerimize hayırlı olmasını niyaz ediyorum.

        - Şu anda bir rahmet bereket ayının adeta şerefiye günündeyiz. Yarın arife ve ertesi gün Ramazan Bayramı. BU vesileyle böyle bir anlamlı törende bir arada olmamız gerçekten manidar. Bu adeta bayram öncesi bir müjde. Yaklaşık yedi yıllık bir süreç oldu. Hattı, İstanbul'a kazandıran Belediye Başkan ve ekibine ve diğer tüm çalışanlara yürekten şükranlarımı sunuyorum.

        - Bu hattı kullanacak tüm İstanbullulara hayırlı yolcuklar diliyorum.

        - Yaklaşık 7 yılda 3.1 milyar liralık finansmanla, yerin 40 metre altıda, 22 km'lik uzunluğundaki bu hattı tamamlıyoruz. Her 2.5 dakikada bir araç hareketiyle bu hatta bir farklılık geliyor. Daha sonra bu 90 saniyeye inecek. Günde 1.266 bin kişi bu hattı kullanacak.

        - Anadolu yakasındaki bu ilk metro hattımızın teknolojik altyapısı bir devrim niteliğinde. Bu hattaki trenlerde makinist bulunmayacak. Kumanda merkezindeki makinist bu trenleri yönetecek.

        - Kasaba mantığı ile iş yürütenlerin bugüne kadar attığı adımlardır, bu ülkeyi geride bırakan. Ak Parti iktidarı, şehirciliğin yani medeni olmanın ifadesidir. Güvenlik sistemleri en üst düzeyde kuruldu. Uyarı, bilgi, acil durum sistemleriyle bu hat dünyanın en ileri hatlarından biri olarak inşa edildi.

        - Engelli kardeşlerimizi de ihmal etmedik. Görme ve fiziki engellilerin, metroyu kolay şekilde kullanabilmeleri için her türlü önlem alındı.

        - Bu hattın hem İstanbul hem de Türkiye'ye ekonomik açıdan da çok faydası olacak. Kişi başına yılda 15 güne varan bir zaman tasarrufu sağlanacak. Bu hatla birlikte yıllık 1.153 milyar liralık bir tasarrufu kazandırmış olacağız.

        - Bu hat yapılmasaydı, Kadıköy - Kartal arasında 32 minibüs, 67 otobüsün devreye alınması gerekiyordu. Aksine, trafikten araç çekerek trafiği rahatlattık.ü,

        İSTANBULLULARA ÇAĞRI

        -İstanbul'a günde giren motorlu taşıt sayısı 450. Bunun neye tekabül ettiğini bir düşünün. Toplu taşıma araçlarına daha tam anlamıyla ilgi göstermiyoruz.

        -Halbuki Batı toplumları böyle değil. Aracıyla toplu taşıma aracına kadar gelir sonra yoluna toplu taşımayla devam eder. Bunun verim ekonomisi konusunda da çok büyük faydaları var. Biz bunu henüz halledemedik. O nedenle İstanbul trafiğinde büyük sorunlar yaşanıyor.

        ANADOLU YAKASININ İLK METROSU

        Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımı olan ayrıca Anadolu yakasınında ilk metrosu olma özelliğini taşıyan Kartal-Kadıköy metrosu Kartal ile Kadıköy arasındaki mesafeyi 32 dakikaya indirerek ulaşımda da büyük kolaylık sağlayacak.

        Anadolu yakasının ilk metrosu olan Kadıköy-Kartal metrosunun hizmete açılmasıyla, bu hat arasındaki ulaşım süresi 32 dakikaya düşecek. 22 kilometrelik Kadıköy-Kartal metrosu 16 istasyondan oluşuyor.

        YOLCU KAPASİTESİ 700 BİN

        Günlük yolcu kapasitesi 700 bin olan 48,572 kilometre ray uzunluğuna sahip hattın maliyeti 1,6 milyar dolar. Hattın Kaynarca'ya kadar uzatılması ile hat uzunluğu 24,5 kilometreye ulaşacak, maliyet 1,9 milyar dolar olacak.

        Şehir içinde açılan dünyanın en hızlı tünel çalışmasıyla metro hattında günde 150 metreyi bulan rekor tünel kazıları yapıldı. Anadolu yakasının ilk metro hattı için 144 vagon alındı.

        METROBÜSE VE MARMARAY'A AKTARMA

        Bu hatta binen yolcular, Ünalan İstasyonu’nda inerek, E-5 üzerinde Uzunçayır Kavşağında yer alan Metrobüs durağından Avrupa Yakasına geçebilecek. Ayrılıkçeşmesi İstasyonu’nun üst katına konuşlanacak Marmaray İstasyonu’na geçilerek, buradan da Boğaz Tüpgeçişi yoluyla karşıya geçmek mümkün olacak.

        4 GÜN BEDAVA

        Yalnız Sayın Başkan Bayram boyu bu tren bedava olacak. 4 gün bedava olacak. İnşallah bu bölgede çalışan kardeşlerimiz bunun konforunu bayram boyu yaşasınlar.

        Toplu taşıma daha çok tercih edildikçe İstanbul'un trafiği o kadar rahatlayacak ve Türkiye'nin ekonomisi de o kadar büyüyecek.

        KÖPRÜLER RAHATLAYACAK

        Üçüncü köprünün ihalesiyle birlikte ağır vasıtaları bu köprüye kaydırmak suretiyle, diğer iki köprüyü rahatlatacağız.

        Karadeniz kıyısında yıllık 100 milyon kapasiteli bir havalimanı çalışması yapıyoruz. Yer tespit çalışmaları bitti, ihalesini de süratli şekilde yapacağız.

        Bir diğer sözümüz de Kanal İstanbul'du... Onun da şu anda proje çalışmaları büyük ölçüde bitmiş vaziyette.

        Bu projelerin yaklaşık maliyetli 60 milyar lira. Bunlar İstanbul'umuza farklı bir sıçrama getirecektir.

        Kadıköy Meydanı yayalaştırılıyor

        Kadıköy-Kartal metrosunun işletmeye açılmasıyla birlikte Rıhtım Caddesi, Haldun Taner Tiyatrosu’ndan itibaren araç trafiğine kapatılarak Kadıköy istasyonu bölgesi tamamen trafiğe kapatılacak.

        Daha önce otobüs ve dolmuş durakları olarak kullanılan alanın da yayalaştırma bölgesine katılması ile İstanbul 60.000 m2 büyüklüğünde yayalaştırılmış bir meydana kavuşacak.

        Kadıköy Metro İstasyonu’nu kullanan yolcular araç trafiğine maruz kalmadan vapur iskelelerine, dolmuş ve taksi duraklarına ve 760 araç kapasiteli İSPARK otoparkına rahatça erişebilecek.

        Hat üzerinde hizmet verecek 144 vagonun özellikleri:

        * Tüm araçların, geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikali, kontrol merkezindeki bir operatör vasıtasıyla ve sürücüsüz yapılabilecek.

        * Vagonlar arasındaki ara geçiş yolları ile yolcular 4 vagondan oluşan bir tren içerisinde hareket edebilecek.

        * Tüm vagonlarda ısıtma, soğutma ve havalandırma.

        * Vagonların içi ve dışı kapalı devre kamera sistemi ile izlenecek.

        * Aracın dışında hangi yöne gittiğini gösteren dijital göstergeler olacak.

        * Vagonların kapı üstlerinde aracın hangi istasyona doğru gittiğini, hangi istasyonları geride bıraktığını, hattan aldığı on-line bilgi ile yolculara farklı ışıklarla gösteren “Dinamik Yol Haritası” üzerinde, diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktaları da görülebilecek.

        * Yolcuları bilgilendirmek için 8 adet yolcu bilgilendirme ekranı (LCD ekran).

        * Araç istasyona geldiğinde hangi yöndeki kapıların açılacağını gösteren dijital “OK” göstergesi.

        * Tüm vagonlar tam otomatik sürüş sağlayan son sistem bilgisayarlara ve titreşim, ses ve yangın izolasyonuna sahip.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ