Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Flaş! Balyoz'da karar ertelendi!

        Zülfikar ALİ AYDIN-AHT

        YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Ergin Saygun ve Oramiral Özden Örnek ile MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın aralarında bulunduğu 250'si tutuklu 365 emekli ve muvazzaf askerin 644 gündür yani 21 aydır yargılandığı davada dün karar için mahkeme 7 saat 17 dakika ara verdi. Sanıklar ile yakınları saatlerce heyecanla beklerken saat 22.27'de duruşma salonuna gelen Mahkeme Başkanı Ömer Diken "Mahkeme hükmü açıklamak için duruşmaya ara vermişti. Ancak hükmü tamamlayamadık" diyerek kararı yarın (bugün) saat 14.00'te açıklayacaklarını bildirdi.

        "Balyoz Planı'' davasının 107'nci duruşması dün İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapıldı. YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli orgeneraller eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Halil İbrahim Fırtına, Ergin Saygun, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli emekli Oramiral Özden Örnek, MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 250 tutuklu sanığın tamamının katıldığı duruşmada, 16 tutuksuz sanık ile ''28 Şubat Soruşturması'' kapsamında tutuklu bulunan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Korgeneral Tevfik Özkılıç hazır bulundu. ''Ergenekon'' davasından tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise gelmedi.

        AVUKATLAR YİNE DURUŞMAYA KATILMADI

        Dosyada bulunan delillerin değerlendirilmeden, bazı tanıklar dinlenmeden Cumhuriyet Savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan'ın 920 sayfalık mütalaayı mahkemeye sunmasını protesto eden sanık avukatları, duruşmaya yine katılmadı. Duruşmaya sadece 4 avukat katıldı. Mahkeme Başkanı Ömer Diken mahkemeye sunulan dilekçelerin üye hakim tarafından okunacağını belirtti. Üye hakim Ali Efendi Peksak tutuklu ve tutuksuz sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı mahkemeye sundukları dilekçeleri tek tek okudu.Bu dilekçeler arasında, sabah namazının ardından camide bıçaklanarak öldürülen ve İsmailağa Cemaati'nin önde gelen isimlerinden olan Bayram Ali Öztürk'ün oğlu Mahmut Öztürk'ün müdahillik talepli dilekçesi dikkat çekti. Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, müdahillik talebini reddetti.

        "ADALETİN YERİNİ BULMASINI TALEP EDİYORUM"

        Gelen evrakların okunmasının ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken tutuklu sanıklardan 3 kişi ile 28 Şubat soruşturmasının tutuklu, bu davanın tutuksuz sanığı Tevfik Özkılıç'ın savunmalarının alınmadığını hatırlatarak, duruşmada öncelikli olarak bu sanıkların savunmalarının alınacağını açıkladı. Savunmalarn tamamlanmasının ardından ise duruşmaya ara verildi.

        SON SÖZLERİNİ SÖYLEDİLER

        Mahkeme Başkanı Ömer Diken kısa süreli aranın ardından sanıklara son sözlerini söylemesi için söz verdi.Emekli Orgeneral Çetin Doğan, mütalaanın 3 saat 33 dakika gibi kısa bir sürede hazırlandığını savunarak, mütalaayı ve iddianameyi eleştirdi. İddianamede somut bir delilin bulunmadığını belirten Doğan, "Vereceğiniz karar hakkınızda hayırlı olsun" dedi. Emekli Orgeneral Ergin Saygun ise, "Hüküm zamanı gelmiştir. Kuvvet şu anda sizdedir ancak hak bizimledir" dedi. MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, "Söyleyeceğim herşeyi söyledim. Başka bir şey yok" diye konuştu. Emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına "Atılı suçlamayı reddediyorum" derken emekli Oramiral Özden Örnek de "Söyleyeceklerimi söyledim" dedi. Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri dava konusu seminere, aldığı emirler doğrultusunda görevi gereği katıldığını söyledi. Albay Mustafa Önsel, "Darağacı kuruldu, usulen son sözlerimiz isteniyor. Ben ilk gözaltına alındığım gün cezamın kesildiğine inanıyorum. Tutuklamaya gönderildiğimde idam kararı tescillendi. Bu zamana kadar verdiğiniz kararlarla beni hiç yanıltmadığınız için size teşekkür ediyorum. Bu yargılamayı tarih yazacak. Bir gün gelecek ve tarihin bu yazdıklarını sizin de bizim de torunlarımız okuyacak. Benim torunların okurken asla utanmayacaklar. Umarım sizin torunlarınız da utanmazlar. Mustafa Kemal bu topraklarda yenilmedi, yine yenilmeyecek. Dün kaçmak için denizi olanlar, yarın kaçmak için delik bulamayacak" ifadesini kullanırken emekli Koramiral Kadir Sağdıç da, ''Usul hükümleri ihlal edilen bir mahkemede adil bir yargılama yapılmamıştır. Son söz de söylenemez. Özgürlüğümün ve onurumun iadesini talep ediyorum'' dedi. Mehmet Fatih Ilgar, adil yargılama yapıldığına dair inancını yitirdiğini söylerken Cem Aziz Çakmak "Davada ne karar çıkarsa çıksın bence maksat hasıl olmuştur. TSK'da tavsiye gerçekleşmiştir" ifadesini kullandı. Ali Semih Çetin, sözün bittiği yerde olduklarını belirtti.

        BALANLI: VATAN SOĞULSUN

        YAŞ üyesi orgeneral Bilgin Balanlı, "Anayasa, TCK ve İnsan Hakları Mahkemesi'nin pek çok maddesi ihlal edilmmiş, adil ve hukuka uygun bir yargılama yapılmamıştır. Bugün burada bir karar verilecekse bu karar siyasidir. Hüküm ise TSK ile siyasi bir hesaplaşmanın ürünüdür. Biz de onun mağdurlarıyız. Şu ana kadar yaşananlar, bu mahkemeden adil bir karar çıkmayacağını gösteriyor. Vatan sağolsun" diyerek son sözünü söyledi. Emekli Albay Ahmet Zeki Üçok ise "Benim hayatım Yassıada, 12 Mart ve 12 Eylül mahkemelerindeki yargılamalara lanet okuyarak geçti. Ne ceza verirseniz verin umurumda değil. 12 Mart ve 12 Eylül'de idam edilenler nasıl vicdanlarda beraat ettiyse bizler de beraat edeceğiz" şeklinde konuştu. Emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü de, iddianamede ve mütalaada hakkında hiçbir delilin sunulmadığını belirterek, ''Tüm meslek hayatım boyunca hukuk dışı hiçbir faaliyette bulunmadım. Düşünce bazında bile darbeyle ilişkim olmamıştır'' dedi.Emekli Albay Dursun Çiçek ise, kendisinin de hukuk fakültesini okuduğuna atıfta bulunarak, ''Siz in okuduğunuz kitapları son 3 yıldır ben de okuyorum. Ama aynı dünyalarda yaşadığımıza inanmıyorum. Adil ve dürüst bir yargılama, evrensel hukuka dair bir karar beklemediğim için son söz söylemeyeceğim'' dedi.

        SON SÖZLERİN ARDINDAN KARAR İÇİN ARA VERİLDİ

        Yaklaşık 4 saat boyunca 365 sanığın son sözlerini söylediği duruşmaya Başkan Diken, saat 15.10 sıralarında bu kez kararın açıklanması için ara verdi. Diken, ''Son sözler söylendi. Esas hakkındaki hükmü açıklamak üzere duruşmaya ara veriyoruz. Ne kadar süreceğini bilemiyorum ama bugün itibariyle duruşmaya devam edeceğiz'' dedi. Diken'in bu sözleri üzerine izleyiciler ile sanık bölümünden alkış sesleri ve "Bravo" şeklinde bağırmalar duyuldu. Tutuklu sanıklardan Recep Rıfkı Durusoy ise seyirci bölümündeki eşi Melike Durusoy ile birbirlerine ellerini uzattı.

        YAKINLARI HEYECANLA BEKLEDİ

        Bunun üzerine sanık yakınları salonun dışına çıkarak uzun süre telefon görüşmeleri yaptı. Çetin Doğan'ın eşi Nilgün Doğan olmak üzere bazı sanık yakınları, duruşma salonu dışına çıkarak uzun süre telefon görüşmeleri yaptı.

        7 SAAT 17 DAKİKA KARAR BEKLENDİ

        Bunun üzerine Mahkeme Heyeti kararı açıklamak için toplandı. Sanıklar ile yakınları heyecanlı bir bekleyişe girdi. 7 saat 17 dakika sonunda yani saatler 22.27'yi gösterdiğinde heyet, salondaki yerini aldı.

        BAŞKAN DİKER: HÜKMÜ TAMAMLAYAMADIK

        Ancak Başkan Ömer Diken, "Mahkeme hükmü açıklamak için duruşmaya ara vermişti. Ancak hükmü tamamlayamadı. Bunun için duruşmayı yarın 14.00'e erteledik" dedi. Duruşmayı ertelemesi ve herkese iyi akşamlar dilemesi üzerine izleyiciler alkış tuttu. Bunun üzerine sanıklar da izleyicilere dönerek alkışlamaya başladı. Bu sanıklardan bazılarının sandalyelerin üzerine çıktığı görüldü. İzleyiciler, alkışlar eşliğinde, ''Türkiye sizinle gurur duyuyor'' ve ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' şeklinde slogan attı.

        SAVCI TÜM SANIKLARIN 15 YILDAN 20 YILA KADAR HAPSİNİ İSTEMİŞTİ

        Balyoz Davası'nda yargılama aşaması 19 Temmuz 2010'da İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin İstanbul Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ergül, Murat Yönder, Süleyman Pehlivan ve Ali Haydar'ın hazırladığı iddianameyi kabul etmesiyle başladı. Tamamı asker 196 kişi hakkında açılan davanın 968 sayfalık iddianamesinde sanıklara 'Türkiye Cumhuriyeti yürütme organını cebren ıskat ve vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs etmek" suçlaması yöneltildi. Fakat eski TCK'nın 61/1. maddesine dayanılarak 'eksik teşebbüs' nedeniyle cezalarda indirim yapılması istendi ve her sanık için 15 yıldan 20 yıla kadar hapis talep edildi. İddianamede suçlanan 196 askerden 49'unun katılımcı olarak 1. Ordu Plan Semineri'nde yer alduğu belirtildi.

        KTERGİN SAYGUN ADLİYEYE AMBULANSLA GETİRİLDİ

        107'nci duruşmada ilk kez 250 tutuklu sanığın tamamı duruşma salonunda hazır edildi. Ergin Saygun duruşmaya özel bir ambulans ile getirildi. Saygun, burada bir komutanla tokalaştıktan sonra ceketini giyerek, tekerlekli sandalyeye içeri giriş yaptı.

        5 OTOBÜS ROBOKOP ÖNLEM ALDI

        Karar arefesindeki duruşma öncesi alınan güvenlik önlemleri de en üst seviyeye çıkartıldı. Duruşma salonunun bulunduğu alana 'Robokop' tabir edilen 5 otobüs dolusu jandarma ekibi getirildi. Jandarma duruşma salonunda ve çevresinde adeta kuş uçurtmadı.

        YAKINLARINA EL SALLAYARAK YÜRÜDÜLER

        Duruşma öncesi tutuklu muvazzaf askerler, ilk kez duruşma salonuna yaklaşık 100 metre geride indirilip yürütüldü. Sanık askerler, sırayla salona kadar yürüdü. Yakınları da kendilerine el sallayan askerlere alkışlarla destek verdi. Sanık yakınları ile duruşmayı izlemeye gelenlerin araçları da dikkatle arandı. Aramalara eğitimli köpekler de katıldı. Duruşmayı MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel ve MHP milletvekili Bülent Belen de izledi.

        KİMLER YARGILANDI?

        Balyoz davasında yargılanan muvazzaf generaller: Orgeneral Bilgin Balanlı, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Korgeneraller Turgut Atman, Rıdvan Ulugüler, tümgeneraller Gürbüz Kaya, Halil Helvacıoğlu, İsmail Taş,Bülent Kocababuç, Atilla Özler (tutuksuz), Ayhan Gümüş (tutuksuz), tümamiraller Ali Semih Çetin, Ahmet Sinan Ertuğrul, Erdem Caner Bener, tuğgeneraller Mustafa Erhan Pamuk, Bulut Ömer Mimiroğlu, Mehmet Eldem,Hakan Akkoç, Kubilay Baloğlu, tuğamiraller Levent Görgeç, Abdullah Gavremoğlu, Fahri Can Yıldırım, Osman Kayalar, Şafak Yürekli, Ali Sadi Ünsal,

        Emekli orgeneraller: Çetin Doğan, İbrahim Fırtına, Ergin Saygun,

        Emekli oramiraller: Özden Örnek, Şükrü Sarıışık, Erdal Yıldırım (tutuksuz)

        Emekli korgeneraller: Nejat Bek, Mustafa Korkut Özarslan, Engin Alan,Ayhan Taş, Metin Yavuz Yalçın (28 Şubat'tan da tutuklu), Yurdaer Olcan, Doğan Temel, Hayri Günel, Lütfü Sancar, Korcan Pulatsü, Rasim Arslan, Taner Balkış,

        Emekli koramiraller: Ahmet Feyyaz Öğütçü, Mehmet Otuzbiroğlu, Kadir Sağdıç, Hasan Hoşgit, Hüseyin Hoşgit, Korcan Pulatsü, Rasim Arslan, Tevfik Özkılıç(Balyoz'dan tutuksuz, 28 Şubat'tan tutuklu) Ziya Güler.

        Emekli tümgeneraller: Nuri Ali Karababa, Mustafa Kemal Tutkun, NurettinIşık, Behzat Balta, Halil Kalkanlı, Hasan Fehmi Canan, Salim Erkal Bektaş, Ahmet Yavuz, İhsan Balabanlı, Nedim Güngör Kurubaş, Beyazıt Karataş, Abdülkadir Eryılmaz (tutuksuz), Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Yalçın Ergül, Bekir Memiş, Emekli tümamiraller:Cem Gürdeniz, Semih Çetin, Engin Baykal, ÖzerKarabulut, Ali Deniz Kutluk, Mustafa Aydın Gürül, Turgay Erdağ, Erdem CanerBener, Fikret Güneş, Haydar Mücahit Şişlioğlu,

        Emekli tuğgeneraller: Faruk Oktay Memioğlu, Mehmet Kaya Varol, KasımErdem, Recep Rıfkı Durusoy, Levent Ersöz (tutuksuz, Ergenekon'dan tutuklu),İzzet Ocak, Süha Tanyeri,

        Emekli tuğamiraller: Cem Aziz Çakmak, Serdar OkanÇiçek, Nadir Hakan Eraydın, Mustafa Karasabun, Hasan Hoşgit, HüseyinHoşgit, Fatih Ilgar, Ahmet Türkmen.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ