Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cemaat yurduna valilik onayı

        'Süleymancılar' olarak anılan dini cemaate yakın olduğu savunulan bir grubun Altınoluk'taki imar mevzuatına aykırı olan yurdu valilik onayıyla açıldı. Belediye mühürleyip mahkemeye başvurdu

        İçişleri Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri sırasında CHP'liler, bazı vali ve kaymakamların irticai faaliyetlere karşı gerekli hassasiyeti göstermediğini savundular. CHP Balıkesir Milletvekili Ali Kemal Deveciler de "Süleymancılar cemaatine yakın bir grubun Balıkesir'e bağlı Altınoluk'ta imar mevzuatını zorladığını, CHP'li İsmail Aynur yönetimindeki belediyeyi devre dışı bırakarak doğrudan valilik onayıyla erkek öğrenci yurdu açtığını" dile getirdi. Deveciler, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun Altınoluk'taki gelişmeleri incelemeye almasını istedi.

        Binadaki bazı eksikler

        Alınan bilgiye göre, CHP'nin cemaate yakın olduğunu açıkladığı grup, tartışılan binanın yapı kullanım izin belgesini "mesken" olarak aldı. Ancak bina "mesken" olarak değil, 32 öğrenci kapasiteli Özel Altınoluk Ortaöğrenim Erkek Öğrenci Yurdu olarak devreye sokulunca Altınoluk Belediye Başkanlığı izin vermedi.

        İnşaat planını inceleyen belediye, binanın Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği'nin 7, 8 ve 16. maddelerine aykırı olduğunu saptadı. Bu saptamaların ardından 22 Haziran'da belediyeden Edremit Kaymakamlığı'na gönderilen yazıda, binada "yangın merdiveni ile yangın söndürme malzemesi ve tesisatının bulunmadığı"na işaret edildi.

        Edremit Kaymakamlığı ise 20 Temmuz'da, belediyeye bir yazı göndererek, "İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün talimatı üzerine yurdun ruhsat talebinin yeniden incelenmesini" istedi. Altınoluk Belediye Başkanı Aynur da, aynı gün, "ruhsat verilmediği için tarikat mensuplarınca tehdit edildiği" bilgisini de içeren resmi yazıyı Balıkesir Valiliği'ne gönderdi.

        Aynur, 20 Temmuz tarihli yanıtında, yönetmelikte aranan koşulları taşımadığı için binaya yapı kullanım ruhsatı vermediklerini anımsatırken, "Binanın uygun olmadığı ilgili yazımızda belirtildiği halde, tekrar yazışma yapılarak görüş sorulmasını teessüfle karşılamaktayım" ifadesini kullandı.

        Aynur'un tüm girişimlerine karşın Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 23 Ağustos'ta yurdun açılışına izin verdi. Balıkesir Vali Yardımcısı Kadim Doğan da iki gün sonra gerekli onayı verince, belediye başkanlığı devre dışı bırakılarak yurt açıldı.

        Kurallara uyulmadı

        İmar mevzuatına aykırılıklar taşıdığı resmi yazışmalara konu olan yurdun açılması üzerine Altınoluk Belediyesi ekipleri, imar planı ve imar tadilatı yapma yetkisinin Belediye Meclisi'ne ait olduğu gerekçesiyle 19 Eylül'de yurdu mühürledi. Mühürlemeye ilişkin tutanakta, 5 Aralık 2005'te yapı sahibi olarak görünen Edremit Altınoluk Eğitim Kültür ve Öğrencilere Yardım Derneği'ne "mesken" olarak "yapı kullanma izni" verildiği anımsatıldı.

        Tutanakta, imar planının değiştirilmesiyle ilgili yönetmelik uyarınca "sosyal ve kültürel tesis alanlarıyla yetiştirme yurtlarının asgari alan büyüklüğünün 10 bin metrekare olması gerektiği kuralına uyulmadığı" da vurgulandı.

        Belediye dava açtı

        Altınoluk Belediye Başkanı İsmail Aynur, Milliyet'e şu açıklamayı yaptı:

        "Akıp kokacak, bozulacak malzemelerini çıkarmaları için arka kapıyı kullanmalarına izin vermiştik, 4 Aralık'ta (yarın) orayı da mühürleyeceğimizi derneğe bildirdik. Yeni tehditler almıyorum ama yaşananlar nedeniyle ihmali olan görevliler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Verilen iznin iptali için Bursa Bölge İdare Mahkemesi'ne de başvurduk. Açılan dava sürüyor. Başvurularımız üzerine valilik sadece iki Milli Eğitim müfettişi görevlendirdi, benimle ve mühürleyen ekiple konuştu. Bu yurtların yüzde 90'ının yasal olmadığına inanıyorum."

        MANSUR ÇELİK/MİLLİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ