Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 12 Eylül mahkemesine kahve molası!

        Sibel HÜRTAŞ - Cemal DOĞAN / ANKARA

        12 Eylül Davası'nın 7. duruşması Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada; müdahil avukatların daha önce Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'i örnek göstererek, "Kafeste getirilerek, ifade versinler" dedikleri iki sanık Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya ilk kez ifade verdi. Tahsin Şahinkaya tedavi gördüğü İstanbul GATA, Kenan Evren ise Ankara GATA'daki hastane odalarından sesli ve görüntülü telekonferans yöntemiyle ifade verdi.

        MAAŞI SALONU GÜLDÜRDÜ

        Sanıkların kimlik tespitine geçildiğinde Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, Evren'e, "Bize anne ve baba adını söyler misiniz?" diye sordu. Evren yorgun bir sesle "Annemin ismi Naciye, babam Hayrullah" yanıtını verdi. 1918 doğumlu ve akademi mezunu olduğunu söyleyen Evren, aylık gelirinin sorulması üzerine "Aylık gelirim 13 bin 330 lira" yanıtını verdi. Evren'in maaşını açıklaması salonda gülüşmelere neden oldu. Şahinkaya ise aylık gelirinin 6 bin 800 lira olduğunu söyledi.

        'SANIK UYUYOR SAYIN BAŞKAN'

        Kimlik beyanının ardından TRT spikeri Cüneyt Gündoğdu, 82 sayfalık iddianameyi okumaya başladı. İddianame okunurken, Tahsin Şahinkaya, bir ara yatakta soluna dönüp gözlerini kapattı. Bunun üzerine Avukat Ömer Kavilli, "Başkan Bey sanık uyuyor" diye uyarıda bulundu. Evren'in ise Maraş ve Sivas katliamının iddianamede okunduğu sırada pür dikkat iddianameyi dinlemesi dikkat çekti.

        ŞAHİNKAYA'NIN KAHVESİ

        İddianame okunurken Şahinkaya, yattığı yatakta bu kez beyaz bir fincanla görüldü. Ekrana yansıyan bu görüntü üzerine Avukat Ömer Kavilli, "Şahinkaya çay mı içiyor, ilaç mı?" diye sordu. Hakim İnce de avukatlara, "Siz de su içiyorsunuz" yanıtını verdi. Kavilli, "Biz öyle su içmiyoruz. İlaç içiyorsa hakkıdır. Eğer kahve içiyorsa mahkemeye saygısızlık yapıyor. Darbeci böyle yargılanmaz Sayın Başkan" dedi.

        'KALORİFER YALIYORLARDI'

        Başkan İnce daha sonra Şahinkaya'ya "İçtiğiniz ilaç mı yoksa çay ve benzeri bir şey mi?" diye sordu. Odada bulunan Yazı işleri Müdürü Şahinkaya'ya bu soruyu iletti, Şahinkaya önce "kahve" dedi, daha sonra odadakilerin ikazı üzerine "sıcak su" diye düzeltti. Avukatlar bu duruma itiraz etti. Avukat Kazım Genç, "Sıkıyönetim mahkemelerinde insanlar ne çilelerle ifade verdi" derken, Avukat Ömer Kavilli, "Bizim müvekkillerimiz 12 Eylül'de Emniyet'e susuzluktan kalorifer peteklerini yalıyordu" dedi. Salonda bu tartışma sürerken, Kenan Evren pet şişe ile su içti.

        KAHVE İÇİN ARA KARAR

        Hakim Süleyman İnce, gerekirse uyku arası da verilebileceğini söylemesinin ardından ara karar alındığını duyurdu. İnce, sanıkların yaş ve sağlık durumlarına dikkat çekerek, "Seyirciler bile uyuklama şekline girmiştir. Bu nedenle mahkemede uyku giderici sıvıların içilebilmesine karar verildi" diye ara karar aldı. Bir mahkeme ilk kez çay-kahve kararı almış oldu. Duruşma bugün de devam edecek. Bugünkü bölümde Evren ve Şahinkaya'nın sorgusuna geçilecek.

        "MEMELERİNDE SİGARA SÖNDÜRÜLEN GENÇ KIZLARIN MİLYONDA BİRİ KADAR STRESE GİRMEDİLER"

        Müdahil Avukatı Ömer Kavili, duruşmada yaşananları şöyle değerlendirdi: "12 Eylül döneminde her istediklerini yapabilenlerin mahkemeye çıkarılmış olmaları tarihi bir gündür. Her iki sanık hastane odasında ve yanlarında hakları kısıtlanmasın diye avukatları var. En lüks koşullarda bakımları yapılıyor. Odaları sıcak ve sıcaktan sanık Tahsin Şahinkaya şekerleme yapabiliyor ve mahkeme başkanının uyarısıyla uyandırılıyor. Mahkemeye çıkarılmış olmanın stresi altındalar. Kendilerinin kan kusturdukları, genç insanların ciğerlerini patlattıkları, eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısının itirafında yer aldığı üzere genç kızların göğüslerinde sigara söndürttükleri dönemin stresinin milyonda birini dahi yaşamıyorlar. İddianame okunurken ikisinin de yüzünde alaycı bir gülümseme kapladı."

        "USUL HATALARI YAPIYOR"

        Müdahil Avukatı Senih Özay da, "Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yanında müdahil avukatlarının bulunmayışı, sanık avukatının bulunuşu, bir hakim bulunmayışının hukuksuzluğunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağım ve tedbir isteyeceğim" dedi.

        'İKİ İHTİYAR'IN DAVASI MI?'

        12 Eylül davasının savcısı Kemal Çetin'in odasına çıktığını belirten Özay, "Evren ve Şahinkaya'nın altındaki kadrolarla ilgili 'elinde 675 dosyan var, neden onu bitirmiyorsun ve mahkemelerin önüne atmıyorsun. Halk darbe soruşturmasını böyle anlıyor ve onlara 'iki ihtiyar' diyor. Bu böyle mi devam edecek' dedim. O da 'evet' dedi" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ